Kategoriat
Sisäinen lapsi

Päästä irti vertailusta – opi tämä temppu itsesi takia

Koska tunsit viimeksi kiitollisuutta siitä, mitä sinulla on? Ihmisistä ympärilläsi? Elämän opetuksista? Milloin näit viimeksi lasin olevan puoliksi täynnä tai jopa täysi sen sijaan, että se olisi koko ajan puoliksi tyhjä?

Sinun ainutlaatuisuudella ei ole vertailuun varaa

 1. Mieti hetken, kuinka ainutlaatuinen olet. Sinulla on valtava määrä kokemusta ja taitoja, joita ei muilla ole.
 2. Elämänjanasi ei ole kenenkään kanssa samanlainen, vaikka yhtäläisyyksiä voi löytyä. Syntymäsi todennäköisyys on ihme. Olet ollut vahvin selvitäksesi elämään.
 3. Olet oppinut asioita, koska olet halunnut. Osa asioista on vielä oppimatta ja jotkut olet oppinut jopa kantapään kautta.
 4. Kukaan ei ole kävellyt kuitenkaan sinun polkuasi, sinun näköistä ja sinun saappaissa.

Meillä jokaisella on eri elämäntilanne, eri lähtökohdat elämään ja erilaiset kiinnostuksen kohteet.

Mieli ja ego vertailee jatkuvasti, ovathan ne suunniteltu siihen – suojaksi. Ilman tämän tiedostamista huomion kiinnittää kuitenkin usein asioihin, joita ei vielä ole. Siihen, mitä puuttuu ja mitä vielä haluaisi. Kunnes tulee se päivä, jolloin menetetyn arvon vasta huomaa.

Lapset elävät tässä hetkessä. Meillä on valtavan paljon opittavaa heiltä. Voit kuitenkin oppia kiitollisuuden tempun – uudestaan, sisäisen lapsesi kautta. Sillä tempulla elämä on täyttä, mielekästä ja tyytyväistä ihan joka päivä. Voit oppia jopa olemaan kiitollinen vastoinkäymisistä, koska silloin opit kasvamaan.

Älä turhaan tavoittele oikeita olosuhteita, sillä ne ovat jo oikeat. Voit kyllä muuttaa asioita, mutta hyväksy ensin ne, mitkä ne ovat. Silloin näet, mitä sinulla on ja väylät niiden asioiden luokse, jota haluat tavoitella. Tiedostat, mitä haluat, millä tavalla sen saavutat, mitkä ovat kiviä polullasi ja keinot niiden yli pääsemiseksi.

Lue myös: Opi lohduttamaan itse itseäsi – taito, jota kukaan ei voi ottaa sinulta pois

Et tule onnistumaan kaikkien miellyttämisessä, jos yrität, menetät itsesi

 1. Jos ajattelet nyt huonetta, jossa on kymmenen ihmistä ja esiinnyt heille, eikö nuo kymmenen ihmistä katso myöskin maailmaa kaikki omien kokemustensa kautta?
 2. Voit sanoa yhden lauseen esityksessä, mutta silti jokainen voi ajatella samasta asiasta 10 eri versiota. Omasta elämästään käsin, omasta kokemusmaailmastaan katsoen.
 3. Kukaan meistä ei ole samanlainen ja se on myös sinun supervoima ja vahvuus.
 4. Vertaillessamme itseämme toisiin pyrimme mahdottomaan. Silloin asetamme itsemme epäreilun asemaan. Eikö olekin loputon suo?
 5. Kenenkään elämästä ei puutu pettymyksiä, vastoinkäymisiä eikä opetuksia. Jokainen meistä kokee yhtälailla asioita, vaikka kaikesta ei puhuttaisi ääneen. Usko minua, tiedän sen. Ruoho on vihreämpää vain siellä, missä sitä kastellaan ja pysähdytään arvostamaan.
 6. Teemme uskomattoman paljon asioita ollaksemme jotakin jollekin, josta emme välitä. Tällä tarkoitan sitä, että hukkaamme aikaamme toissijaisiin asioihin, joilla ego pärjää hetken.
 7. Meidän ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä koko ajan huippukuntoon, näyttää laitetulta ja pyrkiä jatkuvasti parempaan osoittaaksemme näitä asioita jollekin, jolla ei ole merkitystä.
 8. Tee asioita, joista nautit ja joilla on merkitystä. Silloin epämiellyttävien asioiden parissa puurtaminenkaan ei tunnu pahalta vaan auttaa arvostamaan hyvää.
 9. Anna itsellesi lupa hellittää, pysähtyä ja arvostaa sitä kaikkea, jota sinulla jo on. Ja…

Päästä irti vertailusta, itsesi takia

 1. Muistatko, mitä ystävälläsi oli päällä kaksi viikkoa sitten? Entä kuukausi sitten? Niinpä. Totuus on se, että jokaisella on mielessään niin paljon, että ilman vertailuun tietoisesti keskittymistä emme kiinnitä tällaisiin asioihin huomiota kovinkaan kauan. Miksi kukaan siis kerkisi jatkuvasti vertaamaan itseään sinuunkaan? Ole huoletta oma itsesi. Kukaan ei voi sanoa sinulle, että teet sen väärin.
 2. Meidän ei ole pakko pitää kaikista eikä kaikesta. Voimme kuitenkin oppia, miksi emme pidä. Meillä on vapaus valita.
 3. Yhtälailla jokaisella on vapaus valita samoin, eikä sinun kuulu olla kaikkea kaikille. Jos olisit, silloin et olisi aidointa itsellesi. On silkka mahdottomuus miellyttää kaikkia. Kuuntele omaa sisäistä viisauttasi.
 4. Kun näet menestyneen ihmisen ja vain sen lopputuleman, johon hän on päätynyt, et näe niitä unettomia öitä, jolloin hän on ollut vähällä luovuttaa. Et niitä hetkiä, kun hän on ollut vähällä menettämässä kaiken.
 5. Tee asioita, jotka tuntuvat sydämessä ja kehossa hyvältä. Koet tyytyväisyyttä ja mielesi lepää.
 6. Kun alat uskoa sisäisen lapsen unelmiin, alat kasvamaan niitä kohti.
 7. Älä tukahduta mieltä vertailemalla itseäsi muihin. Kokiessasi itsesi merkitykselliseksi, voit olla onnellinen ja saavuttaa sinulle tärkeitä asioita.
 8. Vertailu keskittyy väärään henkilöön, sillä voit hallita vain yhtä elämää – sinun. Jos vertaat jatkuvasti itseäsi muihin, tuhlaat kallisarvoista energiaa keskittymällä muiden ihmisten elämään etkä omaasi. Pidä huolta omasta sisäisestä lapsestasi.
 9. Vain keskittymällä itseesi voit tehdä myös muita onnelliseksi. Jakaa sitä hyvää, joka sinussa lepää, kun päästät irti vertailun oravanpyörästä.
 10. Hyvä kasvaa hyvällä. Löydä oma hyvyytesi ja panosta siihen. Ja sen jälkeen keskity myös sen jakamiseen – sisäisen lapsen palolla.
 11. Se, että tiedostat omia kehityskohteitasi ja niihin löytyy vielä halua ja uteliaisuutta tutkimiselle ja muuttamiselle on todella suuri asia. Se on rohkeaa aikuiselta osalta omalle sisäiselle lapsellesi. Sillä…

Sisäisen lapsesi avulla voit nähdä asiat eri tavalla, se antaa sinun nähdä asiat positiivisesti, mikä on ihanteellista itsensä kasvulle ja kehitykselle. Ja mikä tärkeintä, ilman sitä et voi löytää todellista onnea elämässä.

Vertailu toisiin tuo vain yksinäisyyttä

On ääretön määrä luokkia, joihin voimme verrata itseämme, ja melkein ääretön määrä ihmisiä vertailla itseämme.

Sosiaalisen median tulvissa on entistä helpompaa löytää jatkuvasti joku ”parempi”, johon verrata itseämme, mikä vain saa meidät tuntemaan itsemme huonoksi.

Kun aloitamme kulkemaan tuota tietä pitkin, emme koskaan löydä loppua. Ja tämä käy todella helposti, ovathan sosiaalisen median alustat rakennettu koukuttaviksi. Ota etäisyyttä infotulvaan.

Panosta aitoon kohtaamiseen. Aitous on asia, josta jokainen haaveilee ja jota jokainen kaipaa ympärilleen.

Puutteen kokemus sosiaalisen median ujuttautuvasta illuusiosta saattaa motivoida toimimaan, mutta syö pidemmällä aikavälillä voimia.

Kun kuppi on koko ajan puoliksi tyhjä tai täysin rempallaan, kierre luo yksinäisyyttä. Hetkellinen tykkäysten tuoma dopamiinivyöry ei ole verrattavissa yhdessä jaettuihin hetkiin.

Kun palaat kuitenkin juurillesi ja etsit vastauksia merkityksellisyyden löytämiseen, huomaat, ettei egosi ole ollut tyytyväinen kuin hetken. Entäpä jos ottaisit nyt jo etäisyyttä ja vähentäisit vertailulle altistavia tekijöitä?

Vertailu on ilon varas.

– Theodore Roosevelt

Lue myös: Elämäsi on tehty elämistä, ei selviytymistä varten

Haasteiden äärellä myötätunto itseäsi kohtaan on voimaannuttavaa

Jokainen muutos oli kyse rajojen asettamisesta, itsetunnon parantamisesta, itsensä löytämisestä tai vahvistamisesta, elämäntapamuutoksesta tai läheisriippuvuudesta irroittamisesta on aaltoileva toipumisen tie.

Muutos vie voimia ja on iso päätös. Silloin on vaalittava niitä voimia, joista muutokseen keskittyminen vie osansa ja jättää jäljelle. Ei itseään syyllistäen eikä parjaten keskellä inhimillistä kamppailua. Oman itsensä löytämistä.

Kun jokin asia on elämämme repussa ollut kannettuna lapsuudesta saakka, on kohtuuton ajatus muuttaa tapojaan hetkessä. Sellaiseen ei pysty kukaan. Muutos vie aikaa, välillä itketään, välillä koskee ja kovaa, mutta myös tulee onnistumisia. Ja loppua kohden enemmän. Se on ihmisyyttä kaikessa kauneudessaan.

Vaikka elämä veisi väärille urille hetkittäin, niistäkin oppii joka kerta. Aina voi kammeta takaisin omalle, sopivalta tuntuvalle polulle. Opettele näkemään kasvunpaikat positiivisuuden kautta. Vain varjojen kautta opit löytämään valoa.

Mitään muuttamalla et saavuta muuta kuin saman lopputuloksen. Jossain vaiheessa tulee piste, kun elämä laittaa nöyrtymään. Joskus siihen menee kauan, joskus sen oppii aiemmin.

Jokaiselle meistä on annettu oma polku, jolloin kohdata hetkiä, kun ego rikkoutuu. Elämän kriisit ja kasvukohdat ovat hetkiä, jolloin voit valita laittavasi arvojärjestyksen elämässäsi kohdilleen.

Nämä ovat juuri niitä paikkoja, kun elämä laittaa polvilleen ja opit arvostamaan sitä, mitä sinulla on. On vain tämä hetki, jolla on väliä.

Tuo rauhallinen ja hiljainen todellinen minuutesi on aina olemassa, vaikka elämän saatossa yhteys siihen on saattanut kadota. Ja vaikka tuntisitkin sen ja tietäisit sen olemassaolon – arjen kiireissä, mielen ja tunteiden melskeissä se herkästi unohtuu, ellei yhteydestä siihen pidä tietoisesti huolta. Pidäthän siis siitä huolta ??

Ravitsemme luovuutta vapauttaessamme sisäisen lapsemme. Anna sen juosta ja vaeltaa vapaana. Se vie sinut valoisammalle matkalle.

– Serina Hartwell

Peruspilarit elämässäsi ovat aina muokattavissa

Olen jatkuvasti saanut kuulla palautetta siitä, kuinka näen aina positiivisuuden ja arvostan asioita. Se tulee muiden mielestä itseltäni luonnostaan – olen peruspositiivinen ja haluan hyvää.

Totuus on se, että olen omaksunut nöyryyden omalta isältäni lapsuudesta asti. Peruspilari on vankka ja olen oppinut arvostamaan asioita.

Olen myös kokenut sen, kun tarpeeksi monta kertaa tulee vastoinkäymisiä. Silloin oppii arvostamaan hetkessä elämistä. Osa tulee siis luonnostaan, osa tulee kokemuksen kautta. Identiteettini ei ole kuitenkaan rakentunut lapsuudessa ulkoisille asioille. Tästä olen mittaamattoman kiitollinen.

Kukaan ei kuitenkaan kiellä opettelemasta sitä jo ennen – ennen kuin elämä laittaa polvilleen. Sillä silloin peruspilarien kuntoon laittaminen tulee väistämättä eteesi. Silloin ei lohduta ulkoiset asiat, sillä niillä ei ole merkitystä.

Peruspilarit rakennetaan itsessä – sisimmässäsi, sisäisen lapsesi kautta. Vaikka olisit sydänjuuriasi myöten haavoilla, sinulla on kyky itsearvostukseen ?? Sillä…

Paraneminen vaatii meiltä paljon enemmän kuin älyllisen osallistumisemme ja emotionaaliset voimavaramme. Se todella vaatii enemmän kuin että katsomme menneisyyteemme taaksepäin arkistojen umpikujaan. Paraneminen on, määritelmänä, elämän hajoamisen prosessin haltuunottaminen ja muuttaminen takaisinelämään -prosessiksi.

Caroline Myss

Lue myös: Haavoittuneen lapsen osan pahimmat pelot, voit kohdata ne arvostavasti ja kannattelevasti

Pysähtymisen kautta näet sen, millä on väliä

Lapsilla on kyky elää hetkessä, huomioida hyvä ja antautua hyvälle. Lapsi ei pelkää epäonnistumista, lapsi oppii. Lapsi pysähtyy ihmettelemään luonnossa mitä ihmeellisimpiä asioita. Kiire on aikuisten keksimä asia. Mitä jos katsoisit maailmaa hetken lapsen omaisin silmin? Sisäisen lapsesi silmin?

Jos hukkaat yhteyden todelliseen minuuteesi, sisäiseen lapseesi, hylkäät myös itse itsesi, mikä on pohjimmainen syy huonolle itsetunnolle. Sen sijaan yhteys todelliseen minuuteesi avaa portit aidolle itsearvostukselle.

Jos itsetunto-ongelmien parissa mielesi taustalla pyörii alitajuinen aikuisen omaksuma hylkäämisen pelko, syntyy selviytymisstrategioita, jotka kannattaa kohdata. Siksi, ettei sinun tarvitse toimia hyväksynnän hakua hakien.

Olet jo itsessäsi arvokas, ilman, että teet yhtään mitään. Aivan kuten jokainen lapsikin.

Kun olet yhteydessä todelliseen minuuteesi, voit katsoa itseäsi hyväksyen, lempeästi ja armollisesti – aivan kaikkea aiempaa toimintaasi ja elämääsi.

Voit unohtaa valmiit mallit, poika- ja mieskoodit, vahvat ja heikot naiseuden mallit. Voit olla oma itsesi, omista lähtökohdistasi käsin. Nähdä jokaisen sisällä asuvan sisäisen lapsen.

On nimittäin uskomatonta, kuinka muut asiat asettuvat itsekseen omiin uomiinsa ulkopuolellesi, kun elämäsi rakentuu vahvuuksillesi ja merkityksellisyydelle – todelliselle itsellesi.

Kun suhde itseesi on rakastava ja arvostava, kykenet näkemään kaikki mahdollisuudet ympärilläsi. Ulkoinen asettuu siihen ympärillesi itsekseen.

Voit olla parempi versio itsestäsi ja jakaa sitä hyvää eteenpäin, joka sinusta huokuu, kun koet tyytyväisyyttä elämääsi kohtaan – kiitollisuuden kautta.

Harjoittele sitä, tunne on vahvempi kuin kateus, vaille jääminen ja vertailuun keskittymisen tuoma tyhjyys. Toki voit keskittyä oravanpyöräänkin, mutta se ei vie mihinkään.

Tulet huomaamaan, että sisäinen lapsi elää sinussakin ja odottaa vain, että arvostat sitä ja annat sen tulla nähdyksi. Eheydyt. Ja…

Lue myös: Vapauta sisäinen lapsesi, mutta teethän se omalla tyylillä

Kun vertailu ottaa otettaan, jarruta hetkeksi ja kokeile seuraavaa

Nöyrry elämälle, kun koet uhriutumista. Kun kysyt miksi näin tapahtuu, mieti sen sijaan mikä kaikella on tarkoitus? Kun opit huomaamaan toistuvat kaavat, pääset niiden läpi. Ne eivät enää toistu. Väkevä toivon tunne valtaa mielen ja kehon ja voit pysyä omalla tielläsi.

Kun epäonnistut, ajattele asia nöyryyden kautta. Ankkuroidu itseesi ja mieti, mikä palauttaa itseluottamuksesi? Mitä sisäinen lapsi tekisi? Tuskin olisit lapsellekaan kovinkaan ankara?

Itseluottamus ei ole sama asia kuin ego. Itseluottamus ei kasva ulkoisista asioista. Siksi, koska et voi hallita niitä millään tavalla. Voit vain tehdä sitä, mitä rakastat ja silloin kasvaa itseluottamus. Voit valita lapsen omaisen rohkeuden, ennakkoluulottomuuden ja oppimisen.

Lue myös: Yhdistä oppimasi, aloita elämään merkityksellistä ja sinun näköistä elämää

Mitä eroa on egolla ja itseluottamuksella?

Nöyryyden kautta aikuisena kykenet olemaan oma itsesi. Sinun ei tarvitse teeskennellä mitään muuta kuin olet. Nöyryys saa sinut näkemään todellisen itsesi sellaisena kuin olet.

Aikuinen meissä piilottelee ja peittelee, antaa egolle vallan. Sisäinen lapsi meissä on kuitenkin ehtymätön ja toiveikas.

Ja kun opit näkemään ja ratkaisemaan haasteita sisäisen lapsesi kautta, silloin tiedät, mitkä ovat omat vahvuutesi ja missä sinun tulee vielä kasvaa. Kun päästät suojamuureista irti, antaudut aitoudelle.

Jokainen kaipaa autenttisuutta. Kun annat sitä, saat samaa takaisin. Huomaat tämän niinä hetkinä, kun myös toisen sisäinen lapsi tulee esiin. Kun toisen ihmisen läsnäolo vapautuu seurassasi.

Itseluottamus ja itsetunto saavat sinut pitämään kiinni omasta polustasi, vaikka muut eivät pitäisikään siitä. Silloin näet, että olet epätäydellinen, rosoinen ja pyrit eteenpäin. Aivan kuten minäkin. En pyri todistelemaan kenellekään sitä, että olen ihminen.

Vaikka ego ja vääristynyt aikuinen haluaa, että jokainen pitäisi sinusta, sisäisen lapsen itsetunto ei välitä. Ego luulee tietävänsä kaiken, itsetunto oppii muilta ja kiittää. Ego haluaa tuoda omaa erinomaisuuttaan esiin, itsetunto ilmaisee itseään.

Sinulla ei ole tarvetta osoittaa muille erinomaisuuttasi, vaan voit olla oma itsesi eikä ulkoa tulevien asioiden tarvitse määrittää sinua. Paitsi jos annat niiden tehdä niin..

Mieti kuitenkin hetki, mitä jää niistä jäljelle, jos menetät kaiken? Jääkö silloin mitään? Kuinka vahva perusta on itselläsi, jos kaikki on kiinni ulkoisista asioista? Kuinka voi silloin sisäinen lapsi?

Kun ego meinaa tulla tielle, kokeile seuraavaa

 1. Kun joku loukkaa sinua. Katso tilannetta ulkopuolelta. Loukkaako ihminen todellisuudessa itseään? Vastaa tilanteeseen, älä loukkaukseen.
 2. Kun sinua kehutaan. Kiitä häntä, jolta opit olet saanut. Loppupeleissä olet oppinut aina kaiken joltakin. Kun saat henkilökohtaisia kehuja, ota ne nöyrästi vastaan.
 3. Riitely kumppanin kanssa. Halu olla oikeassa kumpuaa aina egosta, haluttomuudesta myöntää omia kasvunpaikkoja. Voit joko olla oikeassa tai onnellinen. Näe asia toisen näkökulmasta ja säilytät yhteyden. Kun pyrit yhteiseen hyvään, molempien sisäinen lapsi tulee nähdyksi ja kuulluksi.
 4. Toisten päihittäminen. Kun kuuntelet toista, vastaatko kuinka paljon paremmin tai huonommin sinulla on asiat? Kuuntele ja anna tunnustusta. Ole utelias. Lähesty toista aitoudella ja tuntein. Järjen äänellä et pääse toisen lähelle. Siksipä…

Valitse kiitollisuus

Meillä on aivan mieletön määrä asioita ja mahdollisuuksia, joihin keskittyä nykypäivänä. Valinnanvara tuo myös onnettomuutta. Kun pysähdyt joka päivä ja opit huomaamaan niiden asioiden arvon, joita ei voi mitata rahassa, huomaat niitä myös enemmän.

Silloin saat elämäsi arvot kohdilleen ja voit alkaa toimimaan niiden pohjalta. Aivan pienten merkityksellisten hetkien kautta.

Tällaisia ovat arjen asiat: kauniit eleet toisilta, läheisen parantuminen, rakkaus, kaiken sen huomaaminen joka sinulla on ja sen arvostaminen, hyvän tekeminen läheisille ja itsellesi, tilaisuus, oppitunti, mahdollisuuksien näkeminen hetkessä… Kaiken tämän huomaat, kun pysähdyt yhä uudestaan ja uudestaan itsesi äärelle.

Alat huomata, millä on merkitystä ja kuinka onnekas olet. Et huku huomisen murheisiin, etkä eiliseen, koska kaikki on jo tässä, jolla selviät myös huomisen koitoksista. Ennen kaikkea kiitollisuus lisää mielenterveyttä, itsetuntemusta ja tuo täyttymyksen tunnetta elämään.

Kun sisäinen kriitikko valtaa mielen murheiden kanssa ja hokee, ettet pysty, kykene tai voi, hiljennä se kiitollisuuden ja myötätunnon kautta. Opettele olemaan itsellesi hyvä. Joka päivä. Huomaat, ettei sen kriitikon mukana tarvitse mennä ja se on vain ajatuskierre. Arvojesi pohjalta suunnistat kohti merkityksellistä elämää. Onni syntyy sen oheistuotteena.

Kiitollisuuden kautta et tunne kateutta, etkä kipua. Kokeile vaikka, et kykene tuntemaan molempia tunteita yhtäaikaisesti, se on täysi mahdottomuus aivojen kannalta. Panosta siis minälempeyteen ja myötätuntoon. Vahvista näitä tunteita – sisäistä lasta aikuisen osasi kautta.

Kiitollisuus auttaa traumoista selviytymisessä, haasteista voimaantumisessa, vaikuttaa kehon tulehdustilaan alentavasti ja mieleen. Kun opit myötätuntoa, et enää juokse ulkoisten asioiden perässä. Voit hyväksyä kaiken, jota jo on. Tällöin haavoittunut lapsikin parantuu.

Tällöin et anna kielteisten ajatusten viedä mukanaan, et huku sitä kautta kiireeseen vaan keskityt oleelliseen – sisäisen lapsesi toteuttamiseen.

Kun et pidä asioita ja ihmisiä nyt aikuisena itsestäänselvänä vaan sanot niistä tänään kiitos, huomaat kuinka paljon sinulla jo on. Valinta on sinun. Joka päivä ??

Ja kun huomaat vertailevasi, olet jo pitkällä. Pysähdy silloin itsesi äärelle ja mieti, mitä sisäinen lapsi oikeasti kaipaisi aikuiselta itseltäsi. Mikä on aitoa ja viisasta? Opeta sisäinen lapsi kohtaamaan haasteet.

Mitä jos silloin kurkkaisit lasiin, ja toteaisit, että se onkin puoliksi täynnä tai todella täysi? Mitä kaikkea hyvää elämässäsi on? Mitä olet jo oman elämäsi matkalla saavuttanut ja saanut aikaan? Mistä olet kiitollinen?

Mitä kadehtisit itsestäsi, jos katsoisit itseäsi toisen haavoittuneen lapsen silmin? Oletko jo aika onnekas, kun katsot hieman tarkemmin? Olisiko väylät auki jo aivan kaikelle?

Olisiko aikuinen vain hukkunut maailman menoon liikaa ja unohtanut siinä samalla sekä oman että muidenkin sisäisen lapsen tarpeen tulla nähdyksi, kuulluksi ja hoivatuksi?

Vahvuutta ja kiitollisuutta omalle polullesi,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen

Mellody Pia. Facing Codependence. What it is, where it comes from, how it sabotages our lives 2002. Harper one.

Mellody Pia. Freundlich Lawrence S. The Intimacy Factor: The Ground Rules for Overcoming the Obstacles to Truth, Respect, and Lasting Love. 2009. Harper Collins.

Mellody Pia. Giving yourself the power to change the way you love. 2010. Harper one.

Mark Wolynn. It Didn’t Start with You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle. 2017. Penguin USA.

Paul Margaret. The Inner Bonding Workbook: Six Steps to Healing Yourself and Connecting with Your Divine Guidance. 2019. New Harbinger Publications.

Paul Margaret. Inner Bonding: Becoming a Loving Adult to Your Inner Child. 2012. New Harbinger Publications.

Aron Elaine. Erityisherkkä ihminen. 2020. Otava.

Hatfield, E. & Walster, G. W. 1985. A new look at love. Lanham, MD: University Press of America.

Hatfield, E., & Rapson, R. L. 1993. Love, sex, and intimacy: Their psychology, biology, and history. New York: HarperCollins.

Svennevig Hanna. Kehon mieli – kehotuntemuksesta itsetuntemukseen. 2005. WSOY.

Levine Peter A., Frderick A. Kun tiikeri herää – trauma ja toipuminen. 2020. Helsingin ja Oulun traumaterapiakeskus ry. Oy Nordic Print AB.

Vastaa