Kategoriat
Tunnelukot

Tunnetaitoja hyväksynnän luokse – näin kohtaat ja käsittelet lempeämmin vaikeita tunteitasi

Millainen on ollut matkasi tunnelukkojen kanssa? Oletko oivaltanut uusia asioita?

Tunnelukkoihinsa tutustuminen on ennen kaikkea syvä ja eheyttävä matka. Omien lukkojensa tiedostaminen ja niiden aikaansaamien mallien ja toistuvien kaavojen äärelle pysähtyminen on havahduttavaa. Sen kuuluukin olla.

Matka sisältää myös hyväksynnän taidon opettelua, irtipäästämistä ja oivaltamista. Kasvua ihmisenä.

Siksipä siis vasten aiempaa suunnitelmaani, tämän julkaisun aika oli nyt. Viime aikoina olen saanut paljon vierailupyyntöjä ja kysymyksiä liittyen vaikeiden tunteiden hallitsemiseen, myös tunnelukkojen läpikäymiseen. 

Kysymysten pohjalta inspiroiduin vastaamaan yhteisesti tämän ja seuraavan julkaisun kautta lukijan näkökulmasta näihin asioihin. Tein myös molempiin oppaat, joita saat käyttää – voit palata niiden äärelle, kun on hyvä ja rauhallinen hetki.

Voit ladata ne mille tahansa laitteellesi. Kun haluat pysähtyä itsesi äärelle tai painit jonkun ihmissuhdepulman kanssa, saat käyttää niiden tarjoamia työkaluja missä tahansa.

Tämän julkaisun tunnetaito -opas löytyy sinulle julkaisun lopusta. Kiitos paljon luottamuksestasi ? 

Ensin vastaan vaikeiden tunteiden kohtaamiseen. Ensi viikolla vaikeiden tunteiden värittämiin kohtaamisiin. 

Suurin kipu syntyy kärsimyksen vastustamisesta, ei itse kärsimyksestä.

– Tommy Hellsten

Kipeinä hetkinäsi

Tällaisten vaikeiden tunnekysymysten kohdalla yleensä kerron, että on jo todella suuri harppaus tiedostaa itsessään tällainen hetki. Hetki, kun tekee kipeää. Kun haluat selvittää asioita itsesi kanssa. Hetki, kun uskallat tulla kuulluksi itse itsellesi.

On nimittäin mielettömän rohkeaa pysähtyä kuuntelemaan, miltä itsestä tuntuu! Kovin paljon helpompaa ja totutumpaa olisikin paeta tunteitaan tekemiseen ja oheistoimintaan. Usein myös kieltää tunteet kokonaan. Painaa ne pois. Hallita epämukavia tuntemuksia jollain tavalla. Se on inhimillistä.

Kun olet kuitenkin edennyt jo näin pitkälle oman sisimpäsi tutkimisessa, voitkin halata itseäsi.

Se ei ole helppoa kaiken kiireen keskellä, pysähtyä, rauhoittua, olla, hyväksyä ja ihan vain kuunnella. Se kysyy rohkeutta. Uskallusta esittää kysymys itsellesi – miltä minusta tuntuu juuri nyt? 

Tunteitasi ei siis tarvitsekaan hallita millään tavalla. Ne muuttavat muotoaan, kun pysähdyt niiden äärelle. Et arvioi tai tuomitse niitä, arvota hyvään tai pahaan. Olet sen sijaan utelias. Myötätuntoinen. Lämmin. Huomioit. Tunnustelet. Tutkit uteliaasti. Annat virrata. Ja päästät irti.

Lohtu on sitä, että syleilee tunnetta.

– Sanna Wikström

Seuraavaksi pääset kiinni käytännön harjoitukseen.

Vaikeiden tunteiden kohtaaminen -harjoitus

Kohta 1. Huomaa.

Sen sijaan, että menisit impulsiivisesti tunteen mukana ja ajatusvirran viemänä, voit huomioida sinussa heräävän tunteen.

Salli tunne itsellesi. Anna sille lupa tulla kylään.

Kun emme vastusta tunteitamme, voimme antautua niiden virtaavalla energialle. Kärsimys ja epämukavat tunteet eivät itsessään luo meille valtavasti kipua.

Enemmän kärsimme, kun taistelemme kipeitä asioita vastaan.

Kohta 2. Hyväksy.

Voit nimetä tunteesi. Voit ajatella, että otat sen lempeästi kämmeniisi katsottavaksi. 

Kun hyväksyt tunteen, se muuttaa muotoaan. Se ei ole enää sinussa, sinä tunnet jotakin tunnetta. Sen paino laskee hiljalleen. Kun hengität syvään ja rauhoitut sen äärelle, annat sille luvan olla läsnä koko kehollasi ja mielelläsi.

Vaikka usein meillä puhutaan, että ”olen vihainen” tai ”olen surullinen”, kokeile, miltä tuntuu kun asetat lauseen muotoon: nyt tunnen surua, tunnen vihaa.

Näin tunnekokemus kehossasi muuttuu. Et ole itse tunne – tarkkailet tunnetta.

Tunnustele sitten mitä tunnetta tunnet. Löydätkö sille nimen?

 • Tunnetko pelkoa? 
 • Ahdistusta?
 • Vihaa?
 • Surua?
 • Syyllisyyttä? 
 • Häpeää? 

? Pelko on meille valtavan hyödyllinen tunne. Se varmistaa turvallisuuden, kun olemme uhattuna. Siitä ei tarvitse pyrkiäkään eroon.

Jos emme koskaan pelkäisi, emme selviäisi. On luonnollista pelätä. Saat pelätä.

Pelkojaan on mahdollista myös oppia voittamaan. Pelkäämisessä ei kuitenkaan ole mitään pahaa ?? (Voit lukea pelosta lisää mm. täällä.)

Voit aina istua pelon tunteesi kanssa alas. Pelko on se tunne, joka kumpuaa sisäisestä lapsestamme. Hänelle parasta on, kun et takerru mihinkään, etkä etsi mitään. Kaikki vastaukset on jo sinussa, tässä hetkessä. Kun istut tunteesi kanssa alas, voit tuntea, mistä se kumpuaa.

? Ahdistus on myös suojaava tunne. Se pyrkii saamaan meitä muuttamaan tilannettamme. Sen sijaan, että ahdistuksesta pyrkisi heti eroon, sen takana voi olla paljon muita tunteita, jotka kaipaavat huomiotasi.

Ahdistus on jo itsessään usein tunneaalto, kuin tunnepaakku, jonka takana on usein paljon kuulluksi tulematonta tarvetta ja tunnetta. Jos emme voi muuttaa tilannetta elämässä, silloin on turvauduttava hyväksyntään.

Ahdistuksen paras ystävä on armollisuus ja itsemyötätunto. Omien tunteiden ja tarpeiden syvällinen tutkiminen ja validoiminen. Mitä ahdistuksen takana siis voisi olla? (Jos kärsit liiallisesta ahdistuksesta, apua täällä. )

? Viha on vasten yleistä luuloa myös suojaava tunne. Se kertoo siitä, että itsellemme tai toiselle on tehty jotain väärää – rajojamme on rikottu. Vihan tunteen voimalla onnistuu puolustamaan rajojaan, olemaan jämäkkä.

Viha ei kuitenkaan oikeuta väkivaltaan – ei fyysiseen, eikä sanalliseen. Viha itsessään on kuitenkin tärkeää energiaa.

Väitän sen olevan hyvinkin väärinymmärretty tunne. Ja usein siksi, ettei ole annettu lupaa näyttää sitä lapsuudessa. Voi myös olla, ettei ole opetettu käsittelemään sitä turvallisesti.

Sitä ei kuitenkaan kuulu millään tavalla tukahduttaa, sitä kannattaa vain opetella käsittelemään. Kuuntelemaan tarpeita sen takana. (Voit paneutua asiaan syvemmin täällä.)

? Suru kertoo uhkasta menettää, tai kun olemme menettäneet jotakin meille tärkeää.

Suru pysähdyttää, jotta voimme ottaa vastaan lohdutusta muilta tai itseltämme ja miettiä muutosta. Suru on tärkeää käydä läpi.

Jokainen saa myös surra omalla tavallaan. Kukaan ei voi tulla sanomaan, että sinun tapasi ei ole oikea. Kaada surullisena sydämeesi aikaa. Uuden suunnan löytämiseksi. (Voit lukea surusta lisää täällä.)

? Syyllisyys on viesti siitä, että teemme tai olemme tehneet jotain väärää. Sen tarkoituksena on saada meidät korjaamaan toimintaamme – arvojemme kautta. (Voit lukea arvoista lisää täällä.)

? Häpeä on valtavan painava tunne. Se usein herää, kun ajattelemme, että joku näkee meidät huonossa valossa jollain tavalla. Se myös on suojana, kun pohdimme, kuinka toimimme tai mihin kuulumme – eristetäänkö meidät joukosta vai kuulummeko siihen.

Häpeää on kuitenkin hyvin monenlaista. Sen kanssa helpottaa sen laadun tutkiminen ja asioiden suhteuttaminen. Sillä on valtava ero, millaista häpeää tuntee ja kantaa.

➡️ Voit kokeilla astua tarkkailijan rooliin ja katsoa elämääsi ulkopuolelta. Silloin usein huomaat, onko kyse kohtuuttomasta vaatimuksesta itseäsi kohtaan. Usein toisen ihmisen vierelle istuessamme ja suojamuurit laskiessamme huomaamme, että jokainen kokee häpeää, toinen myöskin. Ja hyvin usein turhaan.

➡️ Myös häpeästä keskustelu auttaa. Sen jäsentäminen on hyvin tärkeää, jotta siihen ei jää kiinni.

Nöyryyttävät kokemukset tuovat myös aina esiin häpeää. Usein häpeää tuntee myös luonnollisesti epäinhimillisessä ympäristössä ja pelon ilmapiirissä.

Rakkaus ja armollisuus ovat häpeän vastavoimia. (Voit lukea häpeän blogisarjan aloitusjulkaisun täällä. Jo aiemmin tekemäni tunneoppaan sisäisen lapsen blogisarjan parista saat ladattua itsellesi suoraan tästä ?? Alkuvuodesta palaan itsemyötätunnon voiman parissa ihan omalla blogisarjalla Suomen lempeyden lähettilään kanssa ?)

Kohta 3. Tutki lempeästi.

Nämä kaikki ovat tunteita, jotka aktivoivat suojavalmiuttamme. Ne haluavat kertoa jotain, jostakin sisimmässäsi. Ne saattavat saada ajatuskierteitä aikaan, mutta niiden mukana ei tarvitse mennä.

Yleensä haluamme päästä näistä tunteista eroon, kieltää ne tai poistaa ne. Siksi, että ne tuntuvat epämukavilta. Tuntemuksista huolimatta tunteet eivät itsessään ole hyviä, eivätkä huonoja, vaikka niistä puhutaan usein negatiivisina tunteina. Tunteet vain ovat. 

Voit vain olla, tutkia ja kuulostella. Sinun ei tarvitse paeta tunteita, muuttaa niitä, eikä arvottaa. Sinun ei tarvitse kritisoida niitä, eikä tuomita. Tunne saa vain olla sellaisena kuin se juuri nyt on. Mieli kyllä vaeltaa autopilotilla jatkuvasti, se on sen tehtävä suojavalmiudessa. 

Voimme kuitenkin oppia olemaan tietoisesti läsnä itse itsellemme, jolloin pikkuhiljaa opimme olemaan tietoisia ajatuksistamme ja tunteistamme. Myötätuntoisesti. Silloin uudet mahdollisuudet toimia viisaammin avautuvat meille ja juurtuvat osaksi toimintatapojamme.

Voimme siirtyä tuosta tekemisen autopilotin mielentilasta ja suojavalmiudesta olemisen mielentilaan. Olemisen mielentila on tyyni, rauhallinen ja läsnä oleva. Sellainen, kun olet palautunut henkisestä rasituksesta.

Ja se onnistuu harjoittelemalla. Mitä paremmaksi taidossa kehityt, sitä tietoisempana voit myös toimia. Alat huomata, millaisia tarpeita tunteidesi takana on ja kuinka ne vaikuttavat kehoon ja ajatuksiin.

Kun alat kuunnella itseäsi, alat myös oikeasti kuunnella muita. Kehotuntemuksesi on silloin todellinen, (merkitsee yhteyttä itseesi) kun olet yhtä sydämesi kanssa.

Jos sinulla ei ole yhteyttä omaan kehoosi, olet irrallaan itsestäsi. Silloin olet erillinen myös muista. (Luonto vahvistaa yhteyttä omaan itseesi. Tutustu Luonnon voima blogisarjaan täällä.)

Voit kokeilla seuraavaa tutkiessasi tunteitasi:

 • Voit sulkea silmät.
 • Voit hengittää syvään ja pidentää uloshengitystä. Voit kokeilla 4-4-8 hengitystä. Sisäänhengittämällä 4 sekuntia, pidättämällä 4 sekuntia ja uloshengittää 8 sekuntia.
 • Toista niin monta kertaa, että kehosi rentoutuu. Uloshengitys rauhoittaa parasympaattisen hermostosi.
 • Tämä auttaa sinua maadoittumaan nykyhetkeen. Joskus sekin riittää, että hengittää vain hetken kerrallaan. Ja se riittää. 

Millaisena tunne näyttäytyy sinulle harjoituksen jälkeen? Voisitko vain sallia epämukavankin tunteen, antaa sille luvan olla vieraanasi? Kestittää sen. Saat tuntea juuri niin kuin tunnet.

(Tämä kohta ei ole helppo, se tarvitsee harjoitusta osakseen. Hiljaisuutta ja rauhoittumista.)

Kohta 4. Osoita myötätuntoa.

Usein myös kuulostelun jälkeen huomaat, että tunteen takana on jokin tarve.

 • Onko joku ylittänyt rajasi?
 • Olisitko jotain vaille?
 • Kaipaatko muutosta?
 • Mitä se on?

Kun saat kiinni siitä, mitä on tunteesi takana, tarjoa itsellesi myötätuntoa. Anna itsellesi lupa olla itsesi paras ystävä. Täysin.

Se, kuinka suhtaudut itseesi, merkitsee valtavan paljon. Pikkuhiljaa tunnekokemus muuttuu ja positiivinen tunne virtaa lävitse.

Voit kokeilla seuraavia myötätuntoisia keinoja harjoittelusi päätteeksi:

? Kiitä itseäsi. Tarjoa itsellesi jotain lempeää ja hyvää. Silitä itseäsi. Halaa itseäsi. Anna lempeyden laskeutua kehoon. (Tämä voi tuntua typerältä, mutta kokeile silti.) 

? Voit myös laittaa silmät kiinni, kuvitella puolen minuutin ajan turvallisen ja rakkaan ihmisen vierellesi.

? Voit ajatella halaavasi ihanaa lemmikkieläintä, tuntea sen suloisen läsnäolon.

? Voit ajatella jotain turvallista mielipaikkaasi. Millainen tunne näistä sinulle herää? 

Kun toimit viisaasti ja myötätunnolla itseäsi kohtaan, silloin voit tehdä myös niin muita kohtaan. Myötätunto ei ole siis itsekkyyttä. Se on välttämätöntä. Se on taito, jota voit harjoittaa.

Siemen kyvyn valjastamiseen löytyy jo sinusta – osaathan olla myös ystävällinen muita kohtaan. Mitä enemmän harjoitamme sitä myös itsemme kohdalla jatkuvan kritisoimisen sijaan, sitä myötätuntoisempia voimme olla myös toisia kohtaan. 

Emme voi vaikuttaa siihen, mitä elämä eteemme tuo. Voimme kuitenkin valita olla kyynistymättä, kulkea tilanteen läpi ja antaa sen olla. Tutkia sitä ja valita suhtautumistapamme.

Se, kuinka tämän valitsemme, vaikuttaa kaikkeen siihen, millaiseksi oman elämämme rakennamme.

Olla tietoisesti läsnä, kärsivällisesti ja hyväksyen 

Hyvin usein ja hyvin monessa paikassa kielletään tunteiden näyttämistä edelleen. Nämä tilanteet tuottavatkin usein aika paljon itselle surua. Ihmettelenkin asiaa syvästi, miksi?

Omiin korviin näissä hetkissä kuulostaa siltä, kuin kieltäisi toiselta palan ihmisyyttä. Toisen tunteiden mitätöinti on hyvin loukkaavaa. Tunneälyn syvyys kyllä vaihtelee ja se on eri syvyistä – siinä voi kuitenkin myös kehittyä. Läsnäololla saadaan merkittäviä muutoksia aikaan.

Tunteet ovat kaikkine kirjoineen ne vieraat, joita voimme toivottaa tervetulleeksi – kestittää ja päästää keveästi myös lähtemään.

Oli kyseessä kuinka kipeä tai epämukavampikin tunne, tunne itsessään ei ole hyvä, eikä paha. Se vain on. Se on kuin sanansaattaja ja sillä on viesti mukanaan. Jos vain pysähdyt kuuntelemaan. Ja seuraavan asian takia itseäsi kannattaa kuunnella lempeällä tavalla…

Voit hahmottaa seuraavasta kuvasta, kuinka paljon tunteidemme takana oikeasti onkaan
Vaikka tässä kuvassa on otettu esimerkkitunteeksi viha, yhtälailla kaikkien tunteidemme takana on paljon syvemmällä myös enemmän. Enemmän kuulluksi kaipaavia tunteita ja tarpeita. Ja…

Itsesi kuuntelu auttaa juuri sen vuoksi sinua hahmottamaan syvimmät tunteesi ja tarpeesi

Silloin, kun opimme vaikeiden tunteiden, hyväksynnän ja huomioinnin taidon, tunteet eivät kerry sisimpäämme miksikään muuksi, eivätkä myöskään kehoomme.

Tällöin tunteiden vastustamiseen ei kulu energiaa. Kärsivällisyyden kautta opimme toimimaan viisaammin.

Tunnetaidot ovat mielenterveydelle valtavan tärkeitä. Hyvinvointi ja tunnetaidot eivät siis ole suoritus – ne ovat vaalittavia ja pysähtymisen kautta syntyviä taitoja.

Mitä enemmän harjoittelemme, sitä syvemmäksi taitomme kehittyy. Valtavassa hälinässä on hyvin vaikeaa kuulla itseään. Anna itsellesi aikaa – opettele pysähtymään.

Mielen huomio -lihasta voi treenata ja sitä taitoa varten ei tarvitse osata etukäteen mitään. Palautumista ja rentoutumista olemisen mielentilaan pääsemiseksi voi myös harjoitella – ja palautuessa myös kaikki tuntuu selkeämmältä, tyyneltä ja voimaannuttavalta. Rasitus ja painava tunnekuorma helpottaa. 

Huolimatta siis siitä, millainen on uskomuspohjasi tai oppisi tunteiden kanssa työskentelystä, niiden kanssa saa ja voi aina kehittyä paremmaksi kestittäjäksi.

Ennen kaikkea on hyvinvoinnin teko itseäsi kohtaan – tietoinen kyky kysyä itseltäsi mitä minulle kuuluu juuri nyt? 

Mieli on kuin majatalo.
Saapumisia ja lähtöjä runsaasti joka päivä:
onni, masennus, kataluus
ilmentyvät tietoisuudessa kuin yllätysvieraat.

Toivota tervetulleeksi, vaihda kuulumiset, vilkuta hyvästiksi, vaikka ovellesi saapuisi joukko suruja, jotka julmasti pyyhkäisevät huonekalut talostasi.

Kohtele kuitenkin vierailijaa kunnioittavasti. Hän voi kirkastaa Sinulle jonkin aivan uuden ilon.

Synkkä ajatus, häpeä, pahansuopuus; tervehdi heitä kaikkia ovella nauraen ja kutsu heidät sisään.

Kohtaa tulijat kiitollisena, sillä heidät on lähetetty jostakin tuolta puolen. Sinulle oppaiksi.

Rumi, Majatalo

Tunteet vaikuttavat hyvinvointiimme

Tunteet ovat hyvinvoinnillemme niin perustavanlaatuinen asia, että ilman niille huomion antamista on vaikeaa kuulla itseään.

Puhumattakaan, että kykenisimme viestimään itsestämme ja niistä toiselle – kuulematta ensin itseämme. Sydämemme ääntä.

Kun osaamme olla tunteidemme kanssa koko keholla – voimme voida hyvin ja ottaa myös toisen tunteista koppia.

Vasta tällöin voimme toimia toinen toistemme turvavöinä ja luoda tunnesiteitä. Antautua niille ja vaalia niiden tuomaa elämäntaikaa ja syvyyttä ihmisyytemme matkalla. Läsnäollen.

Tunteet ovatkin hyvin kehollisia kokemuksia ja tietoisuustaidot auttavat sinua havainnoimaan omaa itseäsi ja tunteitasi, omaa kehoasi. Tunnekokemuksiasi. Itseäsi.

Hyviä keinoja tietoisuustaitojen harjoitteluun ovat esimerkiksi:

? Headspace -sovellus androidille ja omppuun

? Netflixissä nykyään myös hyvä suomenkielinen versio sovellukseen kiinni pääsemiseksi. Kurkkaa se täällä

? Deep Meditate  on sovellus, josta löytyy tunteille ja tilanteille räätälöityjä harjoituksia.

? Insight Timer on mieletön pankki!

? YouTube on myös pullollaan harjoituksia, joilla voit treenata mielen lihastasi ja tunnetaitojasi. Löydät niitä hakusanalla meditaatio, mindfulness jne.

? Myös turvallista ja todella kannustavaa ja selkeää ohjausta mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon harjoittamiseen tarjoaa Aleksi Litovaara. Aleksin mahtaville verkkokursseille pääset täällä. Itse Aleksin kursseja käyneenä suosittelen vahvasti. (Skrollaa sivu alas ?)

Sen lisäksi, että tietoisuustaidot auttavat tunteiden kohtaamiseen, ne auttavat vallan paljon kaikkeen muuhunkin ??

Vastaus kaikkeen löytyy jo itsestäsi. Kun vain maltat pysähtyä huomioimaan ja kuuntelemaan. Kärsivällisesti.

Tunnelukot sen sijaan kysyvät oletko valmis toistamaan, valitsemaan ja kasvamaan

Tunnelukot ovat myös jokaisen henkilökohtaisia. Jokaisella halu niiden korjaamiseen ja eheytymiseen lähtee itsestä.

Kun sinulta löytyy halua, sinun on mahdollista saada myös korjaavia kokemuksia. Silloin lukot hellittävät otettaan. (Jos ensimmäinen tunnelukko blogisarjan julkaisu meni sinulta ohi, pääset siihen täältä.) 

Yrität muuttaa muita ihmisiä. Yrität muuttaa aviomiestäsi, vaimoasi, äitiäsi, eikä se toimi. Mutta kun muutat itseäsi, se vaikuttaa myös muihin, koska asenteesi, uskomuksesi ja käyttäytymisesi on muuttunut.

Robert Smith

Tunnelukkotyöskentely on hyväksyntää, viisauden kautta toimimista ja kasvua

Sen sijaan, että tunnelukkojaan kohtaan tarvitsisi hyökätä, niitä tarvitsisi paeta tai niiden kanssa taistella, niiden äärelle pysähtyminen, hyväksyminen, auttaa niitä avautumaan. Tällöin on mahdollista myös kehittyä tunnetaitojensa kanssa. 

Ja kun opettelemme, voimme toimia viisaammin ja antaa lukkojen pikkuhiljaa avautua. Silloin ne menettävät myös otettaan. Silloin positiiviset kokemukset vievät pikkuhiljaa tilaa negatiivisilta. Syntyy uutta.

Tämä ei ole helppoa. Se kysyy aikaa. Tämä kohta kysyykin toistoja sinulta itseltäsi – haluatko tuntea itsesi paremmin. Haluatko pysähtyä, tutkia ja tuntea. Ymmärtää. Eheytyä.

Tunnelukkotyöskentely on raskasta ja kipeää, koska se kysyy: oletko valmis kohtaamaan lapsuuden malleja, hyväksymään ja antamaan myös anteeksi. Vielä kipeämpää on kuitenkin kantaa niitä sisällään ja antaa niiden vaikuttaa ihmissuhteissaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä on tunnelukkojesi kanssa apua, onnistut hyväksymään kipeitäkin tunteita helpommin ja kuuntelemaan tarpeitasi niiden takana. Yksikään tunnelukkosi ei ole ollut vika, vaan suojasi lapsuudessa ?

Nyt aikuisena kuitenkin saat päästää niistä irti ja antautua tunteillesi. Voit avata lukkojasi ja tunteitasi ihmissuhteitasi parantamaan. Parhaimmassa tapauksessa vierellä on ihminen, jonka kanssa avata lukkonsa yhdessä – korjaaville kokemuksille antautuen. Toinen toistaan tukien ja rakkauden parantavalle voimalle antautuen. 

Jokaisen tunnelukon avut ja vinkit jäävät käyttöösi

Kertauksen vuoksi pääset niihin vielä alla olevista linkeistä suoraan. Tunnelukkosi voit testata täällä.

Tunnelukko kohtaiset julkaisut:

Tunnetaidoille saa antaa aikaa

Vasta, kun osaamme kuunnella itseämme syvemmin, onnistumme olemaan sitä kautta myötätuntoisia sisintämme ja haavoittuvaisuuttamme kohtaan.

Voimme tulla kuulluksi itse itsellemme ja onnistumme kommunikoimaan toisellekin viisaasti ja arvostaen – lempeyden kautta todelliset tunteemme ja tarpeemme.

Vasta silloin toisellakin on mahdollista vastata haavoittuvaisuudestaan käsin. Haavoittuvaisuuden kautta vasta mahdollistamme kohtaamisen ja läsnäolon, kuulluksi tulemisen ja jakamisen. 

Sillä ilman rosojemme näyttämistä emme voi syventyä ihmissuhteissamme, eikä toinen pääse lähelle. Emme anna hänelle siihen edes mahdollisuutta, emmekä voi toimia kunnioittaen ja arvostaen, jos emme tee sitä ensin itseämme kohtaan. 

Suurimpia siunauksia elämässä on sellaisen ihmisen kohtaaminen, jota todella arvostaa. Siitä ihmisestä saamme kyynisyydeltä suojelevan toivon majakan.

Haemin Sunim

Ensi viikolla autan muiden työkalujen merkeissä. Kun on vaikeita hetkiä ihmissuhteissa, niihinkin löytyy helpottavia työkaluja. (Tulen palaamaan pariohjauksellisilla asioilla hurjan paljon vielä tulevaisuudessa. Tulevat toivepostaukset ovat vain ensiapua ??)

Ja ensi viikolla käydäänkin läpi myötätuntoista kuuntelua, konfliktitilanteita ja vuorovaikutusta. Sillä niistä muodostuvat tunnesiteet, kaikkien meidän välillä – sanojen tanssin kautta. Ja sinä onnistut askelissasi. Sinä osaat tanssia. Ja hienosti muuten osaatkin ??

Mutta nyt… on sen oppaan vuoro… Ja tässäpä

(Opas aukeaa uuteen ikkunaan. Jos sinulla on Dropbox -sovellus, voit ladata oppaan suoraan siihen. Voit myös jatkaa ilman sovelluksen hankintaa suoraan selaimen kautta oppaaseen ja ladata valikosta oppaan laitteellesi talteen.)

Millaisia ajatuksia tunteista ja tunteiden kohtaamisesta?

Voinko auttaa niiden kanssa?

Olen täällä,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen:

Gottman, J. 1979. Marital interaction: Experimental Investigations. New York: Academic Press.

Paul Margaret. The Inner Bonding Workbook: Six Steps to Healing Yourself and Connecting with Your Divine Guidance. 2019. New Harbinger Publications.

Paul Margaret. Inner Bonding: Becoming a Loving Adult to Your Inner Child. 2012. New Harbinger Publications.

Virolainen, H. & Virolainen, I. Mielen voima – Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. 2016. Basam Books.

Takanen, Kimmo. Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. 2011. WSOY.

Takanen, Kimmo. Murra tunnelukkosi. Työstä tunteet, toimi toisin. 2017. WSOY.

Takanen, Kimmo. Parisuhteen tunnelukot. Avaimia toimivaan rakkauteen. 2019. WSOY.

Young, Jeffrey E. Klosko, Janet, S. Suom. Tuulari, J. Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. 2014. Kansanvalistusseura

Vastaa