Kategoriat
Traumoista toipuminen

Traumasta toipuminen ei ole hyvää tuuria, mysteeri tai vahinko – se on jokaisen perusoikeus

Tunnen usein hyvin suurta surua, kun työskentelen ihmisten kanssa, jotka ovat kohdanneet mittaamattoman määrän epäoikeudenmukaisuutta, kahlanneet läpi kohtuuttomien vaikeuksien ja joutuneet kaltoin kohdelluksi liian monen ihmisen taholta.

Näissä hetkissä voisin vaipua synkkyyteen, mutta olen myös tietoinen niistä uskomattomista voimavaroista, joita jokaisessa piilee. Kun tulemme ihmisyyden uskomattomasta toivon voiman merkityksestä tietoiseksi, siitä, joka yhteistyöllä synkissä vesissä läpi kulkemalla saadaan synnytettyä – voimme nousta hyvinkin syvästä kuopasta. Toivo on väkevää voimaa, joka kannattelee ja nostaa pohjalta kohti pintaa. Sinutkin.

Kaiken käytöksen takana on jokin tunne.

Jokaisen tunteen takana on jokin syvä tarve.

Ja kun kohtaamme käytöksen takana olevan tarpeen, sen sijaan että keskittyisimme siitä kumpuavaan käytökseen – alamme työskennellä juurisyyn kanssa, emmekä pelkästään oireen.

– Ashleigh Warner

Ihmisyys on useammalta tänä aikana piilossa. Pinnan alla on syvää kipua. Tuota kipua pyritään peittelemään ja tyydytään elämään suorituskeskeisessä pahassa olossa, jota kukin oireilee omalla tavallaan. Kulissien takana on kuitenkin niin paljon muuta.

Se seinä, jonka takana itse työskentelen, on ihmisyyttä kaikkein aidoimmillaan. Se on tunteita, usein kauan patoutuneitakin. Se on raadollista ja kunnioitettavaa rehellisyyttä oman itsensä edessä. Se on halua tulla eheäksi ja aidoksi omaksi itsekseen.

Ole kärsivällinen. Anna itsellesi aikaa. Elämä on prosessi ja kaikki tämä kipeä sotku, jotain kaunista aikanaan.

– Susanna Jussila

Siksi sanonkin, että terapiaan tullut ihminen on hyvin kaunis. Kaunis siksi, että siinä vaiheessa ihminen on ylittänyt jotain niin suurta, että uskaltaa tulla paljaana kipunsa kanssa terapiaan.

Tässä hetkessä on niin syvää autenttisuutta. Siinä myös näkyy se taakka, jota niin monen ihmisen harteille on kerääntynyt mitä uskomattomimmista uskomuksista. Tehdään niin paljon, levätään niin vähän. Yritetään liikaa, jollekin, jolle ei riitä. Ihminen väsyy.

Kun avuntarve on suuri, ihminen kaipaa nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Koen syvää nöyryyttä saadessani olla tällaisen ihmisen edessä apuna, turvana, tukijana ja rinnallakulkijana. Terapiassa ihminen on aito, tuntee tunteensa ja antaa kipujensa tulla keskiöön.

Henkisten turvallisten seinien luominen on yksi oleellisin asia, jota tuon oman läsnäoloni kanssa huoneeseen ja kohtaamiseen. Siten traumasta toipuminen ei ole millään tavalla mysteeri, vahinko tai taikuutta. Se on jokaisen ihmisen perusoikeus – tulla syvästi kuulluksi ja nähdyksi, kannatelluksi ja rakastetuksi juuri siinä pisteessä, johon elämä on hänet kaikessa karuudessaan vienyt.

Pehmeimmät sydämet kantavat aina toivon kipinää taskussaan. Ne muistavat, millaista on olla yksin ja hukassa. Ulkoapäin ihan kunnossa, mutta sisältäpäin niin palasina. Eivätkä ne koskaan unohda, että pienikin valonsäde oikeassa kohdassa voi olla se ratkaiseva.

– Susanna Jussila

Kyse ei ole monimutkaisesta asiasta. Joskus se kyllä näyttäytyy siten, koska koko järjestelmämme ei tunnista traumaa ja sen kokonaisvaltaista ilmentymää edelleenkään. Trauma ei ole sattumanvaraista oirehdintaa, sille on syy, joka pohjaa menneisyyteen.

Joskus traumatisoituneena on hyvin vaikeaa ja sumuista ymmärtää ja kurottaa selkeästi käsittämään, mistä on kyse. Kun syitä siihen ei ymmärrä, koko prosessi ja itse traumakin tuntuu epäloogiselta mystiikalta. Joltain, josta ei saa kiinni. Kun onnistuu kerran, kaikki karkaakin taas käsistä.

Trauma onnistutaankin kohtaamaan sisäisen turvan kautta. Sen syntymiseksi tarvitaan:

 • Pitkäjänteisyyttä
 • Turvallista kohtaamista ilman mitätöintiä
 • Rakkaudellista kohdatuksi tuloa
 • Onnistumisen kokemuksia
 • Kannattelua
 • Syvä usko siihen, että trauman läpikuljettaminen onnistuu turvan tuojan kanssa
 • Kehomielen vahvistamista
 • Tunteiden kohtaamista ja prosessointia
 • Vapautumista traumaenergiasta ja oireista ajan kanssa
 • Uudelleenorientoitumista trauman läpikäynnin jälkeen
 • Keinoja, joilla kohdata tulevaisuuden haasteita
 • Keinoja syleillä omaa kehoa ja mieltä

Kun sitten traumanpurku on onnistunut, usko elämään voi vahvistua. Kuopasta ja syvästä häpeästä nouseminen tuo muutoksen elämään. Itsearvostus kasvaa ja ihmisen aitous lisääntyy. Sisäinen prosessi on valtava mielen ja kehon yhteistyössä tuottama toipumisen matka. Sitä alkaa myös nähdä, että kulttuurimme on hyvinkin hienovaraisesti jopa tukemassa käytöstä, joka ylläpitää traumatisoituneen oireita.

Prosessi toipujana on mittaamattoman arvokas. Väitän, että kyse on matkasta, jota ei saa ostettua matkatoimistosta. Tie on ainutlaatuinen. Yhdenkään ihmisen tilanne ei myöskään siten ole toivoton. On vain vääriä tapoja, joita on kokeiltu, koska hoito ei ole toiminut.

Lue myös; Koetko, että sinulla on turvallinen tila laskeutua lempeään ja suojaavaan yksityisyyteen?

Traumaselviytyjä ja terapiaprosessi vaikuttaa myös aina toipujan lähipiiriin. Väitän jopa, että terapiassa käynyt ihminen alkaa säteillä parannusta myös ympäristöönsä. Kun on tullut tietoiseksi traumoistaan ja kahlannut ne lävitse, syvä myötätunto ja eheytyminen tarttuu myös läheisiin.

Jos haluat muuttaa maailmaa, mene kotiin ja rakasta täydestä sydämestä koko perhettäsi. Se leviää kaikkialle.

– Dalai Lama

Mitä enemmän traumoista tullaan tietoiseksi, sitä paremmaksi ja aidommaksi, mutta myös rakkaudellisemmaksi maailmamme muuttuu. Niin kauan, kun elämme kulissien takana ja häpeän siivittämää elämää, niin kauan myös oireilemme. Meillä on kuitenkin mahdollista tehdä toisin sukupolvemme hyväksi. Meillä on mahdollisuus auttaa myös seuraavia ajatuksin ja teoin.

Toipuminen synnyttääkin vapautta. Vapautta siitä, että saa ilmaista itseään aidosti ja terveesti itsestä käsin. Saa puhua asioista niiden oikeilla nimillä, ei muiden uskomuksista käsin. Ei tarvitse päätyä elämään olosuhteissa, jossa voi vain selvitä. Voi alkaa elämään elämää itsestä ja omasta syvimmästä viisaudesta käsin.

Se on kokonaisvaltaista vapautumista elää elämää omasta aidosta itsestä käsin. Muutos tuntuu koko ihmisen kehossa ja sielussa. Hyvinvoiva ihminen on tunnetasoltaan terve ja kykenee prosessoimaan kipeitäkin asioita myös tulevaisuuden kipukohdissa.

Toipuminen voi olla jopa niinkin suurta kuin itselläni: alanvaihto, paikkakunnan vaihto ja uudelleen elämän järjestäminen. Ei enää elämää häpeästä käsin, vaan rakkaudesta siihen, jota olen ja miksi tulen. Seisomista oman itsensä puolella ja elämistä tässä hetkessä aitoudesta käsin, ei selviytymisestä olosuhteissa.

Lue myös: Mikä trauma on ja kuinka se oireilee?

Valehtelisin, jos sanoisin, että tie olisi ollut helppo. Ettei se ole kysynyt sisäiselle työlle antautumista, vaikeiden valintojen punnitsemista ja myös monen ihmissuhteen jättämistä. Olen jättänyt valtavan määrän asioita pois omasta elämästä voidakseni paremmin. Olen myös rakentanut rajani täysin uudelleen. Olen surrut, antanut sille aikaa. Olen vahvistanut sisäistä turvaa tietoisesti, omin valinnoin ja pitkän ajan.

Mutta se on myös kysynyt traumojen läpikäymisen rohkeuden. Olen elänyt ne koulutuspsykoterapiassa kohdatakseni ne ja niiden tuottaman tuskan. Se on ollut ainoa tie päästä niiden ylitse. Maaliviivalla olo on kuitenkin ollut niin upea kokemus, etten jättäisi yhtäkään kipeää hetkeä matkaltani pois.

Lyhytterapeuttina toimimisen näkökulmasta koen myös äärimmäisen tärkeäksi, että olen istunut myös toisella puolella. Jokainen psykoterapeutin tutkinnon omaava käy myös läpi oman psykoterapiaprosessin. Onneksi.

Kuitenkaan toipumiseen ei tarvita taikuutta. Kun apu on oikeaa ja terapeutin kanssa kemiat kohtaavat, taustasuuntauksellakaan ei ole siinä kohtaa niin suurta merkitystä.

Lue myös: Pitkäkestoista traumaa kokeneena on lupa toipua omassa tahdissaan – anna itsellesi lupa kuulla sydämesi ääntä

Lyhytterapeuttina pyrin tuomaan kohtaamiseen henkisen tilan, jossa sinulla on turvallinen olla. Kaikkine kipuinesi, kaikkine kokemuksinesi. Ne ovat sinun, niillä on arvo ja ne ovat sinun matkaasi. Pyrin luomaan lyhytterapiatapaamisissa tilan, jossa on välitön ja varauksettoman hyväksyvä ilmapiiri. Lyhytterapia on myös tehokkaampaa kuin pitkä psykoterapiaprosessi.

Koen, että se, joka sinua ei ole auttanut aiemmin, ei ole vain silloin ollut oikea aika tai kokeillut tavat eivät ole olleet oikeat. Sinussa on mieletön määrä voimavaroja ja viisautta. Kun sinussa syntyy turvaa kohtaamistemme kautta, sinussa syntyy myös tilaa vastaanottaa kipeitäkin tunteita. Turvaton ihminen ei ole valmis kohtaamaan kipua sisällään. Kun turva prosessin myötä kasvaa – on myös sallivuutta ja tilaa oivalluksille ja sisäiselle työlle. Ja sinä todellakin olet onnistuja luonnostaan.

Kun klikkaat kuvaa, saat ilmaiseksi ladattua laitteellesi niin kutsutun ensiapulistauksen toipumisen matkallesi. Halusin tehdä tämän sinua varten, jotta voit palata turvan tunteen äärelle juuri silloin, kun sitä kaipaat eniten.

Rakkaudesta käsin,

💛 Veera

Meilini; [email protected]

Instagram veerajahn

Facebook Eheyden Lähde

Vastaa