Kategoriat
Tunnelukot

Pessimistisyyden tunnelukko – kun on helpompaa varautua jo pahimpaan ennalta

Löytyikö sinulta tunnelukko -testissä pessimistisyyden tunnelukko? Voit oppia tunnistamaan ja tiedostamaan tämän postauksen vinkkien avulla siitä kumpuavaa toimintaa ja ajattelua, jotta pääset kiinni juuri niihin hetkiin, kun lukko on mahdollista myös murtaa.

On hyvä huomioida, että mieli arvioi jatkuvasti. Kun on kyse kuitenkin pessimistisyyden tunnelukon aikaansaamasta ajattelusta, ajattelu on pessimististen linssien läpi katsottua tulkintaa ja arviointia ympäristöstään.

Sitä huomioi jo valmiiksi pahimman kautta tilanteita ja ihmisiä ympärillään. Koska kaikki taas romahtaa?

No miten tämä lukko ilmenee tarkemmin elämässä?

 • Pessimistisyyden tunnelukko saa näkemään jatkuvasti asioiden huonot puolet
 • Lukon vaikutuksesta keskittyy havaitsemaan asioiden ikävät seuraukset
 • Ajattelu kallistuu riskeihin ja pieleen meneviin mahdollisuuksiin sen sijaan, että näkisi hyvää ja positiivistakin ympärillään, tällaista ei yksinkertaisesti ole
 • Lukon vuoksi uskookin vain väliaikaisesti olevan hyvä hetki/kausi elämässä – myöhemmin huonot asiat palaavat taas elämään

Pessimistisyyden tunnelukko

onkin usein niin vahva, että siitä kumpuavaa ajattelua ei tiedosta itsekään – negatiiviseen ajatteluun on niin tottunut.

Tämä lukko kääntyykin juuri näin itseä vastaan – keskittyminen menee negatiivisten asioiden huomioimiseen, eikä tilanteissa keskity mahdollisuuksiin. Linssit estävätkin näkemästä positiivisia asioita ympärillään, vaikka niitä on aina.

Pessimistisyyden tunnelukko vaikeuttaa myös muiden tunnelukkojen avaamista

 • Vaikka ajattelisi, että muut voivat saada avatuksi omia lukkojaan, pessimismin vuoksi ei näe itse hyötyvän samasta asiasta. Ei tunnelukkotyöskentely hyödytä minua.
 • Jos kärsii esimerkiksi hylkäämisen tunnelukosta, pessimistisyyden tunnelukko luo lisää harmautta linsseihin
 • ”Ei kannata saada auki hylkäämisen tunnelukkoa, kun ei siitä ole ollut aiemminkaan kuin pelkkää haittaa”, ja näin muutkin lukot hautautuvat pessimistisyyden alle

Tunnelukko

 • Vaikuttaa juuri niin, että on jatkuvasti huolissaan ja murehtii asioita
 • Tällainen jatkuva negatiivinen asioiden pyörittely johtaa kenellä tahansa olon ahdistuneisuuteen. Ahdistus on meitä suojaava tunne, se kertoo aina siitä, että on jotain, joka kaipaa kuulemista sisimmässään.
 • Pessimistisyyden kanssa ajatuskierre luo kuitenkin ympyrän, joka pahenee ahdistuksen vaikutuksesta
 • Tunnelukko vaikeuttaakin rentoutumista ja mukavien asioiden tekemistä – sitä odottaa jo seuraavaa kauhuskenaarion toteutumista

Hyviä esimerkkejä lukon saamasta automaattisesta ajatuskulusta on esimerkiksi hetket, kun joku kertoo mukavia asioita, eikä kykene iloitsemaan toisen puolesta. Se ei kannata, koska se tuo murheita mukanaan. Toisia voi jopa toppuutella – ei kannata iloita, kun kohta kuitenkin asiat menevät mönkään. Asiaa ei välttämättä tiedosta itse, mutta muut huomaavat lukon vaikutuksen.

Kun ystävä tai kumppani ehdottaa jotain aktiviteettia, lukon vuoksi tuo usein esiin riskejä ja huolia: ”No mitä, jos alkaa satamaan?”

Jos toinen ei murehdi mitään, sitä alkaa tunnelukkonsa vuoksi kantamaan vastuuta jo toisen murehtimisesta. ”Kai ymmärrät, että tämä tarkoittaa sitä, että joudumme ottamaan sadevaatteet mukaan ja päivä on pilalla.

Toinen ihmettelee, että missä kohtaa hyvät asiat retken suhteen ilmaantuvat, mutta pessimistisyyden tunnelukon omaavalta niitä ei tulekaan.

Vaikka retkelle tulisi lähdettyä, tunnelukon kantajan ajatusoravanpyörä jatkaa usein kulkuaan. Vaikka ajatuksia ei toisi ilmi, sitä huolehtii silti, kuinka asiat voivat romahtaa.

Toisen ihmisen huolettomuus voi vahvistaa entisestään tunnelukon kantajan kriittistä ajatusmallia. Sitä alkaa varoittelemaan toista huolettomuudesta – ”ymmärrätkö, mitä voi tapahtua, kun et ota huomioon riskejä?” Tästä syystä pessimistisyyden kautta ei koe pettyvänsä, mutta itse asiassa sitä pettyy aikalailla jatkuvasti.

Pessimistisen ajatusjuoksun saa työstettyä ajan kanssa positiivisempaan suuntaan

 • Vain tuttu ja turvallinen tapa toimia tunnelukosta käsin luo haitallisen käsityksen, että leikkimielisyys, spontaanius, innostuminen, eläväisyys ja intoutuminen luovat vain uhkakuvia. Ajatuksesi eivät ole tosiasioita.
 • Ilolle antautuminen ja mukavien asioiden tekeminen juuri saisivat ajatuksia pois uhkakuvien huomioimisesta ja antaisi palautumiselle mahdollisuuden. Näin tunnelukkoa alkaisikin saamaan hiljalleen auki ?
 • Usein muut huomioivatkin tunnelukosta kumpuavaa huolia huomioivaa käytöstä ilonpilaamisena, vaikka kannustus on se, joka rohkaisisi kokeilemaan iloisia asioita.
 • Voit alkaa kannustamaan itse itseäsi!
 • Voit pikkuhiljaa alkaa orientoitua kokeilemaan uusia asioita, ilman, että huoliajatusten mukaan tarvitsi toimia ?
 • Niitä saa tulla, ne saavat olla, mutta niiden mukana ei tarvitse mennä.
 • Myös katkeruus on usein vahva tunne, jota kannattaa syvemmin tutkia – mitä sen takana oikeasti on? Olisiko käsittelemättömiä tunteita?

Et ole yhtä kuin lukkosi

 • Vaikka lukon tuomaa ahdistavaa huoliajattelua on luonnollista oppia pakoilemaan esimerkiksi alkoholin avulla, se ei korjaa juurisyytä ja varsinaista ongelmaa
 • Tunteiden pakeneminen ja kieltäminen ovat hyvin inhimillisiä tapoja toimia, ne kuitenkin sitovat entisestään pessimistiseen ajatteluun syvemmin
 • Kun tunteitaan ei pysähdy kuuntelemaan, niiden takana olevat tarpeet jäävät tyydyttämättä. Näin kieltäminen ja pakeneminen vievät etäämmälle itsestään.
 • Myös kumppanille turhanpäiväisistä asioista valittaminen on hyvin tyypillinen pessimistisyyden tunnelukosta kumpuava käyttäytymismalli. Sitä toivoo läheisyyttä, mutta nalkuttamisella saakin toisen vain kauemmaksi itsestään.

On hyvä huomioida

 • Että ihminen on luonnostaan turvallisuuden hakuinen. On hyvin inhimillistä tuntea epävarmuutta uusien asioiden edessä.
 • Nämä hetket ovat juuri niitä, kun pessimistisyyden tunnelukko saa aikaan automaattisen ajatusketjun. Uhkakuvat vahvistavat lukkoa.
 • Pessimistisyys vaikuttaa myös päätösten teon vaikeuteen, mitä jos en onnistukaan?
 • Se vaikuttaa myös valintoihin ja niiden kanssa painimiseen, mitä jos teen väärän valinnan?
 • Myös jatkuva murehtimisen kierre vie aikaa konkreettisista tekemisistä ja toiminnasta. Kun vaikea hetki tulee, voit kokeilla ajatella hakea asioita ääripäiden kautta – mikä on pahinta ja mikä parhainta, mitä voisi tapahtua?
 • Voisitko antaa mahdollisuuden keskitielle?

On lohduttavaa tietää, että pessimistisyyden tunnelukko on saanut alkunsa lapsuudessa

 • Useimmiten syy myös vastaanotollani lukon syntymiseen on ollut pessimistisyyden tunnelukkoa kantaneet vanhemmat
 • Tunteet tarttuvat ja negatiivinen ajatusmaailma lapsesta saakka muokkaa aina ajatusmaailmaa ja uskomuksia itsestä ja ympäristöstä
 • Jos omien vanhempien maailmankuva on ollut jatkuvasti uhkakuvien värittämää, lapsi oppii kiinnittämään huomion samoihin asioihin
 • On enemmän kuin ymmärrettävää, että lapsuudesta saakka kuultu negatiivinen puhe, huomiot, uhkakuvien analysointi, menneisyydestä jauhaminen ja vaarojen jatkuva puiminen vaikuttaa luonnollisesti siihen, kuinka maailmaa katsoo
 • Pessimistinen vanhempi ei tarjoa turvaa lapselleen, eikä läsnäolon kokemusta synny
 • Tästä syystä on hyvin luonnollista jatkaa itse samaa kierrettä, se todellisuudessa kuitenkin estää omia tarpeita tyydyttymästä

Negatiivisten tunteiden työstäminen helpottaa ajan kanssa. Tunnelukko on täysin mahdollista saada murretuksi ja myös vapautta: oppia antamaan mahdollisuuksille tilaa.

Oman menneisyyden tarkastelu auttaa myös näkemään sen, että elämme todella nopeiden muutosten keskellä. Vanhempiemme maailmankuva on hyvin erilainen nykyisin, mitä aiemmin se on heillä ollut.

Ihmissuhteissa voi myös koska tahansa oppia uudenlaista lähestymistä ja antautumista. Kun oma itsetuntemus vahvistuu, se myös vahvistaa itsetuntoa ja lisää resilienssiä elämän vastoinkäymisiä kohtaan.

Millaisia ajatuksia tunnelukosta?

Kannustavin ajatuksin,

 ?? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lue myös muista lukoista:

Mistä tunnelukoista kärsit eniten?

Alistumisen tunnelukko – kun omilla tunteilla ja tarpeilla ei ole merkitystä

Estyneisyyden tunnelukko – kun tunteitaan on hallittava jatkuvasti

Epäonnistumisen tunnelukko – kun oma arvo on sidoksissa saavutuksiin ja suorituksiin

Hyväksynnän haun tunnelukko – kun on mukauduttava kelvatakseen

Hylkäämisen tunnelukko – kun koet hylkäämistä silloinkin, kun siitä ei ole kyse ja lähelle hakeutuminen on vaikeaa

Lähteet mukaillen

Takanen, Kimmo. Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. 2011. WSOY.

Takanen, Kimmo. Murra tunnelukkosi. Työstä tunteet, toimi toisin. 2017. WSOY.

Takanen, Kimmo. Parisuhteen tunnelukot. Avaimia toimivaan rakkauteen. 2019. WSOY.

Young, Jeffrey E. Klosko, Janet, S. Suom. Tuulari, J. Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. 2014. Kansanvalistusseura

Vastaa