Kategoriat
Sisin kriitikkomme ja itsemyötunto

Myötätunnon valitseminen kriitikon sijaan tarjoaa sinulle joustavuutta ja rohkeutta elää merkityksellistä, ansaittua ja itsesi näköistä elämää

Minkälaisia myötätunnon askelia olet ottanut? Mitä ne ovat saaneet sinut tuntemaan? Mitä uutta sinussa herää itsemyötätunnon lempeässä valossa?

Voisin puhua tästä aiheesta hyvin paljon. Jollain tapaa halusin kuitenkin tiivistää oleellisimmat seikat blogisarjan muotoon sinulle. Voit palata näiden äärelle kertaamaan ja inspiroitumaan. Ehkä hieman levähtämäänkin ??

Tänään haluan jakaa sinun kanssa mahdollisuuksien timantin. Kuvin on usein helpompaa havainnollistaa asioita. Kiteyttää. Ja tänään haluan jakaa timanttisen myötätuntoisia ajatuksia kanssasi siitä, kuinka kykenet saamaan joustavuutta elämääsi.

Mahdollisuuksien timantti kertoo sinulle, mistä kykysi joustavuuteen muodostuu.

Joustavuus on sinun kykysi pysyä juurillasi paikoillaan myrskyn silmässä kuin vankka puu. Silloin voit antaa periksi hieman, myrskytuulessa, kuitenkaan kaatumatta. Lempeästi joustaen.

Peruspilarit tulee kuitenkin olla kunnossa, jotta voit pysyä vankasti pystyssä. Jotta sinulla on vahvat juuret, jotka kannattelevat. Nämä 6 timantissa näkyvää asiaa muodostavat tärkeän psyykkisen juurakon.

Itsemyötätunto on ennen kaikkea syvää hyväksyntää, lempeän leiskuvaa asennetta itseltä itsellemme. Se lisää kykyämme kuulla itseämme, nähdä ja tunnustaa meille rakkaita asioita. Se lisää joustavuuttamme pyrkiä kohti hyvää.

Voikukka ei kysy saako se kasvaa läpi harmaan kiven täyteen loistoonsa.

 1. Timantin ensimmäinen kohta on kykysi hyväksyä tunteitasi. Kävin tätä asiaa jo syvemmin läpi aiemmin kirjoituksessani täällä. Taito kasvaa harjoittelemalla. Sillä on valtava vaikutus elämääsi, kuinka tunteitasi kohtaat, kuulet ja kannattelet.

2. Toinen, vapaus olla menemättä ajatustesi mukana on myös hyvin tärkeää. Jos muistat, aiemmin tämän blogisarjan parissa kerroin, että ajatuksemme eivät ole tosiasioita.

Kun olet läsnä, kykenet tiedostamaan sen. Kykenet tiedostamaan tunteesi, ajatuksesi ja käytöstäsi. Tilanteesta riippumatta. Ja se on yksi upeimmista taidoista, jota voit harjoittaa.

Voimme vaikuttaa tähän itse. Voimme katsoa ajatuksiamme hieman etäämmältä. Kun opimme tämän taidon, elämästä tulee soljuvampaa.

Silloin emme ole mielemme autopilotin mukaan toimivia.

Jo tässä blogisarjassa aiemmin julkaisemani kuva kiteyttää tätä tarkkailijan roolia sujuvasti myötätuntoa lisätäksesi elämääsi.

Kun valitset myötätuntoisesti itseäsi kohtaan, voit merkittävällä tavalla vaikuttaa elämäsi laatuun. Kriittisyys sinussa sulaa myötätunnon kautta.

3. Kolmas kohta timantissa on kykysi olla läsnä. Se on taito, jota voit harjoittaa. Siihen on lukuisia eri keinoja.

 • Kun kehität läsnäolon taitoa, kykenet elämään enemmän hetkessä. Oivallat oleellisimman.
 • Voit tehdä vähemmän, kun et kulje ajatustesi viemänä.
 • Avasin tätä aiemmin muun muassa täällä.

4. Neljäs kohta timantista on sinun arvot. Ja tähän päästään seuraavaksi…

Arvosi kertovat asioista,

 • Jotka ovat sinulle tärkeitä, rakkaita, elämän asioita.
 • Niiden pohjalta valitset, mihin arvokasta aikaasi käytät ja minkä parissa sitä haluat viettää.
 • Ne kertovat sinulle, kuinka asetut suhteessa toisiin ja työhösi.
 • Ne täsmentävät ja kirkastavat elämää, jota haluat elää. 

Arvosi ovatkin kuin kompassi, jonka mukaan suunnistat. Vaikka eksyisit reitiltä, voit tarkistaa suunnan uudelleen. Sinun ei tarvitse nytkään tehdä itsellesi niistä tinkimättömiä sääntöjä.

 • Niiden huomiointi on tärkeää kuitenkin siksi, että voit tehdä jatkossa niiden pohjalta valintoja
 • Valita sinua motivoivia polkuja
 • Hahmotat syitä, joiden takia polkusi valitset ja nämä
 • Arvot nousevat sisimmästäsi

Vaikka usein saatamme tehdä kausittaisia valintoja ja poiketa elämään elämää, jota muut haluaisivat meidän elävän, emme pysy tiellä, jos se ei ole meidän oma.

 • Millainen on sinun kompassisi tästä lähtien?

 • Mitkä arvot ovat kivijalkana kaikessa tekemisessäsi?

 • Minkä asioiden haluaisit lisääntyvän elämässäsi?

Jos tunnet epävarmuutta, on hyvin mahdollista, että olet eksynyt arvoistasi liian kauaksi. Arvoihinsa voi saada yhteyden niin kehollaan, sielullaan kuin sydämelläänkin.

Emme voi järjellistää niitä, eikä pidäkään. Ne ovat tekemisemme ja olemisemme ydin.

Emme voi mitata niitä, mutta ne voivat toimia kompassina kaikessa, jonne suuntaudumme niin ihmissuhteissa kuin tavoitteidenkin osalta.

Päätöksiä tehdessä arvot ohjaavat merkityksellisiin valintoihin. Voimme suunnitella, punnita ja pohtia paljonkin älyllistämällä vaihtoehtoja, mutta tarvitsemme myös tunteita ja arvojamme, jotta teemme päätöksiä kokonaisena itsenämme. Sydämessämme käsin.

Kutsumusammatti on luonnollisesti sellainen, joka tuntuu koko olemuksessamme. Sille antautuminen ja siihen pyrkiminen ohjautuu arvoista käsin ja tuo tyytyväisyyttä. Sellaista täyttymystä, joka on hetkellistä mielihyvää kestävämpää. 

Kun saat olla vahvuuksiesi, taitojesi ja arvojesi mukaisessa työssä, voit kokea täyttymystä. Jaksat nauttia itse matkasta päämääriesi tavoittamiseksi. Matka näin itsessään onkin tärkeämpää kuin perille pääseminen.

Arvot toimivat myös lepopaikkana

Ne tuovat lohtua vaikeuksien äärellä. Jokaiselle meistä osuu elämässä kipua, surua ja kärsimystä. Silloin joudumme puristuksiin paineeseen ja voimme löytää oikeita suuntia arvojemme kautta.

Sumuisina hetkinä saamme niistä lepopaikan, joiden pohjalta suunnistaa. Vaikka vaikeina aikoina meistä tuntuu, ettei ulospääsyä ole, arvojemme kautta löydämme tyyneyttä ja lohtua. Ne antavat meille suojaa ja ohjaavat meitä voimaantumaan meille tärkeiden asioiden ja ihmisten pariin. 

Vaikka voimme arvojemme kautta myös nähdä ideaalitilanteita, jolloin voimme aloittaa elämän, se on jo nyt. Voimme keksiä sitten kun ajatuksia loputtomiin, mutta arvot ovat jo nyt, kun avaudumme niille. Kun emme anna mielemme keksiä jatkuvasti tekosyitä ja verukkeita toiminnalle, meillä ei kulu energiaa turhaan taisteluun.

Elämä on nyt, tässä hetkessä ja jo nyt voimme tehdä arvojemme mukaisia valintoja

Toiset tekevät vapaaehtoistyötä arvoihinsa pohjautuen ja kokevat hehkua kokemuksesta, jota ystävällisyys, välittäminen ja antaminen tuottavat. Tällaisen täyttymystä tuovan työn tekeminen kantaa enemmän hedelmää ja kasvattaa ja antaa ihmisenä paljon.

Arvoihin pohjautuva työ ja merkityksellisyyden hehku vaikuttaa pidempään meissä ja olemuksessamme. Kun tekeminen on sinua itseäsi, saat voimaa omasta työstäsi. Se luo positiivisen kierteen ja antaa sinulle energiaa.

Arvoihimme pohjautuva tekeminen ja eläminen tuottavat meille henkistä kasvua ja viisautta. Saamme haasteita, joista voimme nauttia ja joille voimme sopivassa määrin antautua. 

Emme löydä meille sopivia arvoja toisten arvoista, kirjoista, elokuvista, emmekä mallia ottamalla. Niiden löytämiseksi meidän on uskallettava kuulla sydäntämme ja kehoamme. 

Olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin miltä vaikutat ja fiksumpi kuin luulet.

– Risto Reipas

Sinun arvojasi ei tarvitse selitellä kenellekään ja saat puolustaa niitä. Se ei ole aina helppoa, mutta sinulla on vakaa arvokallio, johon nojata.

Silloin kun maailma kuiskuttelee korviisi, että sinun kuuluisi olla jotakin, arvot ovat suojanasi. 

Jos katsoisit nyt sisimpääsi lempeydellä, tarkkaavaisesti ja ystävällisyydellä, millaisia arvoja koet itsellesi tärkeimmiksi? 

Et voi koskaan aidosti olla onnellinen, jos jatkuvasti pidät kiinni asioista, jotka tekevät sinut surulliseksi.

Tiedosta Vahvuutesi

Silloin, kun antaudumme niille ydinvahvuuksillemme, jotka tahtovat päästä meissä esiin, tekeminen ja suuntaaminen elämässä sujuu itsestään, koska se on meille luonteenomaista. Kun annat itsellesi luvan keskittyä kaikkein aidoimpaan itseesi, saat toteuttaa itseäsi ja saat vahvistavia ja korjaavia kokemuksia. Kun toimit vahvuuksiesi ohjaamana ja niiden parissa, pikemminkin virkistyt kuin väsyt.

Jos sinulla on kyky luoda ympärillesi kauneutta, se sujuu sinulta yhtä helposti kuin hengittäminen. Jos sinulla taas on vahva oikeudenmukaisuudentaju, nautit suunnattomasti, kun saat ratkaista visaisen haasteen ja luoda hyvää ympärillesi.

Hyvinvointimme lisääntyy, kun saamme olla omillamme ja nauttia siitä. Meitä kunnioitetaan ja meidän on helppo kunnioittaa myös toisia ympärillämme.

Voit kiinnittää huomiota ominaisuuksiin, joita sinulta löytyy.

 • Oletko kenties sydämellinen ja muut nauttivat lämmöstäsi?
 • Uskallatko olla rohkea ja urhea, mutta et ole muistanut arvostaa näitä upeita ominaisuuksia hetkeen?

Anna itsellesi nyt hetki antautua huomaamaan sinussa kaikki luonteenvahvuudet.

Voit kokeilla tieteellistä VIA-testiä, jonka löydät osoitteessa www.viacharacter.org. (Valitse ilmainen testi. Saat vaihdettua testin kielen ja tulokset suomeksi, vaikka ohjeet näkyvät englanniksi.)

Anna sitten itsellesi lupa viipyä vahvuuksiesi parissa, anna hetkelle aika juurtua ja nauti siitä, kuka olet. Sano itsellesi kiitos ja viivy itsearvostuksesi kanssa. Kun kokeilet uusia asioita, huomaa kuinka luontevasti ne soljuvat vahvuuksiesi kautta. Myös muut kiinnittävät niihin huomiota ja syystä.

Sinun korkein tehtäväsi on olla se ihminen, joka kykenet olemaan. Ja siitä ponnistelusta, lempeyden ja myötätunnon tavoittelusta, haavoittuvuudestasi ja avoimuudesta elämääsi kohtaan, nousee esiin sinun kutsumuksesi.

– Marianne Williamsson

5. Viides osa timantista on pystyvyys ja kyvykkyys huolimatta ajatuksistasi ja tunteistasi.

 • Sinulla on vapaus vaikuttaa sinun elämäsi kulkuun.
 • Millaista haluat sen olevan?
 • Mitä toivoisit?
 • Mitä sinussa on arvojesi ja vahvuuksiesi kanssa sellaista, joka luo tyytyväisyyttä ja merkityksellisyyden tunnetta elämääsi?

Sinä ansaitset juuri sellaisen elämän, josta haaveilet. Ethän anna kenenkään uskotella muuta.

– Hidasta elämää

6. Viimeinen timantin kulma on kykysi muuttaa arvokompassiasi tarpeen vaatiessa. Usein näin tapahtuu, kun jokin suurempi muutos tai vastoinkäyminen osuu kohdallemme. (Olen myös avannut asiaa täällä.)

Ei ole tärkeää tehdä paljon, vaan tehdä sydämestään se, minkä tekee.

– Äiti Teresa

Jos nyt katsot ja kääntelet sinun näköistä timanttia ja valitset suhtautua itseesi myötätuntoisesti – millaisia mahdollisuuksia timantti sinulle tänään heijastaa?

Jos itsekriittisyys puskee vieläkin kovaa pintaan, löydät aiemmista blogijulkaisuista hyviä keinoja mm. täällä.

(Palaa sitten rohkeasti mahdollisuuksien timantin äärelle uudelleen.)

Mitä mahdollisuuksia oivallat?

Olen täällä, läsnä, täysin sinua, tunteitasi ja ajatuksiasi varten,

? Veera

Instagram veerajahn

Fb Eheyden Lähde

[email protected]

Lisää aiheesta:

Henkilöhaastattelussa itsemyötätunnon lempeyden lähettiläs kirjailija ja kouluttaja Taina Laane

Sisin kriitikkosi on uudelleenohjelmoitavissa

Tunnista kriitikkosi triggerit ja voit valita inhimillisemmän, lempeämmän ja kultaisen keskitien

Näin katkaiset kriittisen kehän ja pääset kiinni tietoiseen toimintaan

Itsemyötätunto on kuin halaus itsekriittisyydellesi

Myötätuntoinen mielentila elämäntavaksi harjoittelemalla

Lähteet mukaillen 

Neff Kristin. 2020. Itsemyötätunto. Opi suhtautumaan itseesi hyväksyvästi. Viisas elämä.

Neff Kristin & Germer Christopher. 2018. The Mindful Self-Compassion Workbook. A proven way to accept yourself, build inner strength, and thrive. Guilford Press.

Grandell Ronnie. 2015. Itsemyötätunto. Tammi. 

Grandell Ronnie. 2018. Irti itsekritiikistä. Löydä terve suhde itseesi. Tammi. 

Gilbert Paul. 2010. The compassionate mind. Robinson.

Gilbert Paul. 2021. Myötätuntoinen mieli. Viisas elämä. 

Hanson Rick & Mendius Richard. 2019. Buddhan aivot. Käytännön neurotiedettä onnellisuuteen, rakkauteen ja viisauteen. Viisas elämä. 

Virolainen Harri & Virolainen Ilkka. 2021. Sisäinen rauha. Viisas elämä. 

Virolainen Harri & Virolainen Ilkka. 2019. Mielen voima. Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Viisas elämä. 

Vastaa