Kategoriat
Sisin kriitikkomme ja itsemyötunto

Myötätunnon lempeässä kajossa ei ole virheitä, on vain kauniin rosoisia kasvun mahdollisuuksia

Millaisia ajatuksia, oivalluksia ja mietteitä on noussut kriittisyydestä tai itsemyötätunnosta? Ovatko aiheet koskettaneet jollakin tietyllä elämän osa-alueella erityisesti?

Hyvin monelle sisäinen puhe tuo valtavan kynnyksen yrittää, uskaltaa ja kokeilla uusia asioita. Kenties jopa niitä sydämen syvimpiä kaipauksia. Usein sisäinen puhe haluaakin jarrutella, suojella, kritisoida ja vertailla. Nämä ominaisuudet ovatkin sen syvimpiä ja samalla myös suojelevia ominaisuuksia.

Niinä hetkinä kuitenkin, kun haluaisit toimia sisäisestä haitallisesta puheesta huolimatta, tämä teksti voi auttaa sinua yhdessä myötätuntoisten vinkkien kanssa etenemään lempein askelin kohti niitä uskalluksen portaita, joille astuminen on aiemmin epäonnistumisten tai virheiden pelkojen vuoksi jäänyt.

Epäonnistumisen pelko on hyvin ymmärrettävä ja inhimillinen pelko. Jostain on saattanut jäädä niin syvä nöyryytyksen kokemus, ettei sitä haluaisi millään tavalla kokea uudelleen. Usein myös kokemukset siitä, että on jäänyt häpeän ja pelon tunteiden kanssa yksin tai ilman kannattelua voivat kipeinä muistoina estää nykyhetkessä toteuttamasta itseäsi syvemmin.

Kivuliaat tunteet ja niiden kohtaamisen lykkääminen on hyvinkin tavallista. Kuitenkin siinä kohtaa, jos pelko epäonnistumisesta alkaa hallita ja kahlita elämää, ollaan myötätuntoisten askelien harjoittelun tarpeessa ??

Sillä jos sitä luopuu elämän huippuhetkistä, elämän tuomat kaikki muut värien kirjotkaan eivät tule koskaan näkyväksi. Sitä jää ikään kuin sivusta seuraamaan valjummaksi versioksi luistunutta elämäänsä.

Näihin epäonnistumisen kokemuksiin voi oppia suhtautumaan myös hieman toisella tavalla, voimaannuttavalla ja selkeyttävällä, oppimiskokemuksen tuomalla kannustavalla suodattimella. Kiusallisia tilanteita ei pysty meistä kukaan välttämään koko elämäänsä, mutta omaa asennetta epätäydellisyyttä kohtaan voi koska tahansa muuttaa.

Toivottavasti tästä tekstistä jää siis koko sarjan kanssa kannustava, inhimillinen ja inspiroiva fiilis ?? Jospa uskaltaisitkin! Mokata ja kokeilla siltikin! Ja todellakin onnistua!

Seuraavalla 3 askeleen uudelleentulkinnalla voit oppia sallivammaksi ja lempeämmäksi itseäsi kohtaan

  1. Askel: Hyväksy itseäsi syleillen hetkessä, kun tulee kämmättyä. Levitä omat tunteen sirpaleet rohkeasti eteesi ja katso niitä lämmöllä ja myötätunnolla. Voit ajatella mokaa kuin rikkimennyttä astiaa ja sirpaleiden keräämistä. Niin sattuu kaikille joskus, jotain tippuu käsistä, se on inhimillistä. Elämän säröt ovat mahdollisuuksia lähentyä, jakaa kokemuksia ja kasvaa toisten kanssa. Niitä ei tarvitse piilottaa, ne tuovat elämäämme ihmisyyttä. Sinun tarina ja särösi ovat ainutlaatuisia. Ne eivät määritä sinua ihmisenä, eivätkä kerro millään tavalla arvostasi. Jossain vaiheessa olet varmasti huomannut myös, että olet voinut inspiroida jopa toisia kertomalla tällaisista hetkistäsi muille. Anna tunteillesi tilaa erehtyneisyyden tai syvän pettymyksen hetkellä. Prosessoi tunteesi rohkeasti ja hoitavasti. Minnekään ei ole kiire. Anna itkun tulla. Anna pettymyksen tulla. Anna suuttumuksen tulla. Anna tunteille lupa tulla.
  2. Askel: Kokoa kokemuksesi sirpaleet yksi kerrallaan yhteen. Tätä kohtaa ei tarvitse suorittaa sprinttijuoksuna, siten, että juokset innostuneena kohti uutta harrastusta ja lopetat ennen varsinaista aloitusta aiemman kanssa. Anna tälle vaiheelle aikaa. Voit mallailla paloja toistensa kanssa ja niiden yhteensopivuutta, aivan kuten tapahtunuttakin. Voit pohtia, prosessoida ja antaa ajan kulua. Kaksi ensimmäistä askelta ovat välttämättömiä, jotta saat uusia oivalluksia. Näet mokassa tulevaisuudessa kirkkaan ja eheyttävän mahdollisuuden ??
  3. Askel: Liimaa sisäisen viisautesi maustamalla kauniilla kultaliimalla palaset yhteen. Luo niistä uusi taideteos. Kun aikaa on kulunut, olet onnistunut antamaan itsellesi ymmärrystä ja tunnetukea. Kun prosessoit tunteet, ne eivät jää kertymään miksikään muuksi. Kun uskallat myös kohdata toisen askeleen vaiheen armollisesti, et kiihdytä heti suoraan keksimään ratkaisuja ilman tunteidesi kohtaamista. Kun käyt kaikki nämä kolme vaihetta läpi ajan kanssa, itseäsi ja tunteitasi sekä tarpeitasi kuunnellen, saat myös nauttia lopputuloksesta. Kasvun asettumisesta. Kykenet oivaltamaan, mitä voit tehdä jatkossa toisin. Opit kuuntelemaan itseäsi syvemmin. Sisimpääsi ei kerry taakkaa. Voit liimata sirpaleet yhteen uudella tavalla. Voit nähdä kultaliiman kauneuden sisäisenä vahvuutena. Uutena luomuksena.

Life is an echo. What you send out, comes back. What you sow, you reap. What you give, you get. What you see in others, exists in you. Do not judge, so you will not be judged. Radiate and give love and love will come back to you.

– Power of Positivity

Onnellisuuden perusainesosa on hyväksymisen opettelu ja keskeneräisyyden ylistäminen

Jokainen meistä on kroonisesti ihmisenä kesken. Omaa keskeneräisyyttään voi silotella, piilotella ja peitellä. Voimme varmistella loputtomiin, ettemme tekisi virheitä. Suurimmat onnistumisen ja edistymisen askeleet tapahtuvat kuitenkin niinä hetkinä, kun uskallamme luottaa vailla tietämystä lopputuloksesta.

Meillä on kaksi vaihtoehtoa tällaisina hetkinä: joko onnistumme ja saamme nauttia uskomattoman voimaannuttavasta flow -kokemuksesta ja syvästä täyttymyksen tunteesta tai sitten kohtaamme hetken, kun olemme kasvokkain pettymyksen tunteen kanssa – syvän inhimillisen erehtyväisyyden.

Meistä ei tule virheettömiä, eikä kaikkeen kykeneviä olentoja. Ei siitäkään huolimatta, että kulttuurissamme arvostetaan ideaalia virheettömyyttä ja täydellisyyttä.

Tämän tosiasian kanssa ystävystyminen tuo elämään syvää rauhaa ja hyväksymisestä kumpuavaa tyytyväisyyttä. Yhteiskunnan luomat odotukset ovat epärealistisia meistä aivan jokaiselle. Onkin kauniimpaa olla kesken – sen salliminen sekä itselle, että vierustoverille tuo lämpöä ja lohtua elämään. Kestävämpää kultaliimaa sirpaleidemme väliin. Olet ihana juuri sellaisena kuin olet.

I don’t think that it’s naive to think that it is the tiny, particular acts of love and joy which are going to swing the balance.

– Madeleine L’engle

Epäonnistumiset ovat lahjoja, kun katsomme niitä ymmärryksen syvällä katseella

Voimme suhtautua epäonnistumisiin kaksijakoisella katseella: välttäen pahimpia mahdollisia skenaarioita, mutta uskaltaen antautua silloin elämän taialle, kun arvomme kutsuvat uusia uskaliaita valintoja seurakseen.

Pelko ei saa estää sinua toteuttamasta niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja rakkaita. Usein myös tuuri puuttuu peliin ja luo oman vivahteensa valintoihimme. Kaikki ei ole siis suinkaan henkilökohtaista epäonnistumista, vaikka se pettymyksen osuessa kohdalle siltä saattaa tuntuakin.

Naapurisi mokailee, minä mokailen, pomosi mokailee ja jokainen meistä vuorollaan. Sinun taitosi hyväksyä keskeneräisyyden kauneus ei ole kuitenkaan kiinni tuurista, mistään ominaisuudesta, eikä se ole sidoksissa synnynnäisiin tekijöihin.

Ainaisen haluamisen, kilpailemisen ja vertailun sijaan ole sinä rohkea ja laita lempeyttä liikkeelle. Valitse sinä katsoa mokailijaa hellästi ja ymmärtäen, olit se sinä itse tai joku muu.

Kenties kohdallesi osuu tuntematon, jonka kasvot voit valita lempeyden voimalla pelastaa. Hän muistaa sen ikuisesti ja laittaa hyvän kiertämään.

When you love what you have, right now, you have everything you need.

Käännä katseesi puutteesta kiitollisuuteen ja näet nekin asiat, jotka ovat olleet aiemmin piilossa

Sinun ystäväsi kokee yhtälailla riittämättömyyttä kuin vastaanotollanikin tukea tarvitseva asiakas. Kun meistä jokaisesta riipaisee pintaa syvemmältä kerroksia näkyväksi, olemme pohjimmiltamme hyvin samanlaisia. Meissä kaikissa on syvä tarve ihmisyyteen.

Kykymme tämän hetken arvostukseen ja kiitollisuus kaikkea sitä kohtaan, mitä meillä jo on, eivät pysy yllä kuitenkaan ilman pientä harjoittelua. Näkökenttämme kapeutuu, kun keskitymme puutteeseen ja kärsimykseen.

Oli ihmisen sosioekonominen asema mikä tahansa ja rappunen tarvehierarkian osalta missä kohtaa tahansa, ongelmien luonteesta huolimatta kärsimyksen määrä on vakio.

Ihmisen kyky sitkeyteen mitataan siinä kohtaa, kun elämään osuu kriisi. Silloin punnitaan kyky nähdä, inhimillisyyden tuoma keskeneräisyys ja mokaamisen taito. Suosittelen, että harjoittelet jo ennalta mokaamisen hyväksymistä. Itseäsi varten. Kultaliiman käyttöä harjoitellen.

Joskus riittää, että vain tunnistaa, uskaltaa tutkia tunteitaan hieman syvemmältä, hyväksyä ja päästää lempeästi irti.

Vaikka sinulta vietäisiin tänään kaikki, sinulta ei voida koskaan viedä sitä näkökenttää, kuinka asioita katsot. Kykysi joustavuuteen punnitaan siinä kohtaa, kun on aika taipua.

Kun sirpaleita syntyy, kultaliimaa on aina saatavilla. Myrskyn jälkeen paistaa aina aurinko, jos uskaltaa kurkistaa valoa kohti katseensa sinne rohkeasti kääntäen. Ja tänään on hyvä päivä aloittaa, myrskyn varalta.

Kaikki tämän sarjan julkaisut jäävät käyttöösi. Kokosin ne vielä alle kaikki yhteen. Käytäthän vinkkejä ja työkaluja viisaudella ja syvällä itsemyötätunnolla sisimpäsi pehmentämiseen ??❤ Sinussa on kyky koota sirpaleet ja liimata ne uudeksi taideteokseksi ajan ollessa oikea. Itsemyötätunnon tuomat armollisuuden avaimet taskussa on huomattavasti kevyempää askeltaa. Uskalla olla itsellesi hellä.

Henkilöhaastattelussa itsemyötätunnon lempeyden lähettiläs kirjailija ja kouluttaja Taina Laane

Sisin kriitikkosi on uudelleenohjelmoitavissa

Tunnista kriitikkosi triggerit ja voit valita inhimillisemmän, lempeämmän ja kultaisen keskitien

Näin katkaiset kriittisen kehän ja pääset kiinni tietoiseen toimintaan

Itsemyötätunto on kuin halaus itsekriittisyydellesi

Myötätuntoinen mielentila elämäntavaksi harjoittelemalla

Myötätunnon valitseminen kriitikon sijaan tarjoaa sinulle joustavuutta ja rohkeutta elää merkityksellistä, ansaittua ja itsesi näköistä elämää

Itsemyötätuntoa parhaimmillaan: Anna sielullesi aikaa rauhoittua, jotta voit kukoistaa – löydä rakkaudellisen lempeät latauspisteesi 

Itsemyötätunto on myös syvää ja hoitavaa vastaanottamisen ja saamisen harjoittelua

Lämmöllä ja ajatuksiasi kuunnellen,

❤ Veera

[email protected]

Facebook Eheyden Lähde

Instagram veerajahn

Vastaa