Kategoriat
Tunnelukot

Mistä tunnelukoista kärsit eniten?

Ovatko tunnelukot sinulle tuttuja? Jos et ole aiemmin perehtynyt niihin, tämän blogisarjan parissa saatat saada aika monelle asialle ihmissuhteissasi syvän selityksen.

These pains you feel, listen to them

– Rumi

Tunnelukkoja on kaiken kaikkiaan 18. Lukot ovat nimeltään:

Käydään yhdessä jokainen lukko lävitse ja autan sua kohtaamaan omasi inhimillisesti ja rehellisesti. Blogisarjan materiaali jää käyttöösi ja voit rauhassa tutustua tunnelukkojen kuvauksiin juuri silloin, kun sinulle itsellesi tuntuu sopivalta ??

Mutta mitä ne lukot yleisesti ottaen oikeasti ovat?

Tunnelukot ovat lapsuudessa omaksuttuja, läpi tilanteiden toistuvia haitallisia ajattelun ja asennoitumisen tapoja. Tunnelukko on haitallinen uskomus, joka voi liittyä meihin itseemme tai toisiin ihmisiin.

Ne vaikeuttavat aina suhteitamme ja estävät meitä elämästä niin kuin haluaisimme. Ne lukitsevat meidät käyttäytymään itsellemme haitallisella tavalla, tosin hyvin ymmärrettävästi ?

Kun tunnelukko aktivoituu nykypäivänä, meissä viriää lapsuutemme ja nuoruutemme tunteet – kipeä aiempi kokemus. Lukitumme silloin toimimaan aiempien selviytymiskeinojemme pohjalta, vaikka tapa ei tuota haluttua toimintaa.

Muistatko toimineesi näin? Väärinkäsityksiä ihmissuhteissasi, joissa toinen on ihmetellyt reagointiasi, mutta sinusta tapa toimia ja ajatella on tuntunut hyvin luonnolliselta ja loogiselta?

Tunteet eivät olekaan itsessään se ongelma vaan se, kuinka niiden pakottamana toimimme itseämme vastaan – lapsuuden keinot ottavat silloin meissä vallan. Ja jos mietit kaikkia kokemuksiasi, joita olet tähän saakka mukanasi kantanut, on hyvin ymmärrettävää, että myös suojakeinot ovat kokemustesi repussa tänäkin päivänä.

Lapsena emme ole osanneet itse valita selviytymiskeinojamme. Lapsi ei itse kykene valitsemaan sopeutumiskeinojaan. Olemme myös ottaneet lapsina omaksemme muiden kautta syntyneitä tunnelukkoja.

Silloin lukot ovat tuoneet suojaa kipeiltä tunteilta. Aikuisina voimme kuitenkin nyt valita, kuinka toimimme kipeinäkin hetkinä.

Prosessi tunnelukon aktivoitumisesta onkin nyt aikuisena usein automaattinen. Jos omia tunteitaan ei läsnäolevasti tiedosta, niiden kanssa yrittää vain selvitä ja pärjätä. Kuin joku hassu ja kummallinen kokemus vain tahtoisi nousta esiin ja tulla työstettäväksi – ja sellaisia tunnelukot ovatkin. Lapsi meissä haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja kannatelluksi.

As you start to walk on the way, the way appears.

– Rumi

Tunnelukot näyttäytyvät esimerkiksi seuraavalla tavalla:

 • Kannamme turhaan syyllisyyttä ja jäämme painavaan tunteeseen kiinni
 • Alistumme vaativien ihmisten seurassa, koska meissä viriää pelko seuraamuksista tai emme halua kokea ulkopuolisuutta
 • Vaadimme itseltämme kohtuuttomuuksia
 • Olemme itseämme kohtaan turhan ankaria
 • Voimme vältellä haasteisiin tarttumista
 • Ponnistelemme ponnisteltuamme, emmekä saa mielenrauhaa
 • Murehdimme menneitä ja huolehdimme tulevaa
 • Koemme itsemme turhaan huonoiksi, epäonnistuneiksi
 • Tunnemme valtavan määrän tarpeetonta häpeää ja arvottomuutta, vaikka sille ei ole tarvetta
 • Katsomme elämää pessimistisesti
 • Ihmissuhteissa tunnemme mustasukkaisuutta tai kontrolloinnin tarvetta
 • Hylkäämme itse itsemme tahtomattamme

Ja mikään näistä tavoista ei tuota haluttua toimintaa. Voimme kuitenkin vapautua lukoistamme, kun uskallamme kohdata ne ja niiden tuottamat tunteet. Julkaisun lopussa pääsetkin testaamaan omat tunnelukkosi ?

Tietoisuus omista tunnelukoistasi auttaa, jotta voit luopua niiden käyttämisestä ja nauttia läheisemmistä ihmissuhteista. Jos et kykene pääsemään lukoistasi irti niin ainakin voit oppia tulemaan paremmin toimeen niiden kanssa. Niin, että tunteet eivät ole tuskallisen kipeitä ja vie mennessään täysin. Puolet tehdystä työstäsi on jo siinä, kun uskallat kohdata omat lukkosi.

Voimme kartoittaa tunnelukkojamme ja ymmärtää, kuinka paljon ne meissä vaikuttavat – niiden vahvuus on useinkin hyvin syvällä. Realistinen aika niiden käsittelyyn onkin vuosi. Tämä oli myös oma kokemukseni 12 vuotta sitten.

Toiset tunnelukot ovat vaikeampia työstää ja se tekee myös kipeetä ja vaatii rohkeutta. Kipeiden tunteiden äärelle pysähtyminen ei ole aina helppoa ja vaatii aikaa – usein toistoja ja myös hellää ohjausta. Niiden avaaminen on kuitenkin hyvin vapauttavaa, sillä kasvu ihmissuhteissa tapahtuu usein lukkojen avautumisen myötä. Saat myös vahvistettua tunnetaitojasi.

Vaikeista pinttyneistä tavoista on hankalaa alussa päästää irti, mutta se on kuitenkin täysin mahdollista. Lukkojaan voi työstää rehellisen empaattisesti, sen ei tarvitse olla täysin rikkirepivää.

Lukoistaan kertominen toiselle tuo myös tilaa inhimillisyydelle, lämmölle ja rehellisyydelle ihmissuhteissamme. Toisten on helpompaa olla tarjoamassa tukea, kun lukoistaan osaa kertoa. Näin ikään kuin avaamme haavoittuvaisuuttamme ja annamme toiselle tilaa myös tarjota korjaavia kokemuksia. Ja näin lukot heltiävät.

Vastaanotollani

Tutkin usein asiakkaideni kanssa heidän mahdollisia tunnelukkojaan. Saamme yhdessä käsityksen siitä, miten ne vaikuttavat asiakkaan elämässä ja ujuttautuvat ihmissuhteisiin harmillisesti toistuvina tapoina toimia.

Kaavamaiset keinot eivät tuo läheisyyttä, eivätkä aitoutta. Niiden kautta jää vaille juuri sitä, mitä kipeimmin sisimmässään kaipaisi. Siksi niiden tutkiminen ja avaaminen on valtavan tärkeää ja eheyttävää. Työ antaa sinulle paljon.

Onnistuneet kokemukset ovat lähentäneet vuorovaikutusta ja pelastaneet asiakkaideni parisuhteita. Ennen kaikkea lukkojen avaaminen on tuonut valtavan paljon itseluottamusta. Kun tuntee itsensä, on helppoa olla avoin ja autenttinen myös toisia kohtaan.

Aikuisiällä tunnelukon ohjaamana toimii edelleen selviämällä. Tuttu ja turvallinen tunnelukko saa meidät luomaan samanlaiset olosuhteet ympärillemme kuin lapsenakin. Ja näin toistamme samaa lapsuuden draamaa. On hyvin avaavaa ja voimaannuttavaa saada omille käytösmalleille inhimillinen selitys.

On hyvä huomioida, että

Kaikki tunnelukot eivät kerro kuitenkaan aina lapsuuden ja nuoruuden emotionaalisesta kaltoinkohtelusta ja hylkäämiskokemuksista. Olemme yhdessä todenneet niin asiakkaiden kuin kollegojeni kanssa, että erityisherkkyys vaikuttaa paljonkin tunnelukkoihin.

Monelta herkältä löytyykin turvallisesta lapsuudesta huolimatta hylkäämisen ja hyväksynnän haun tunnelukko. Ovathan ihanteelliset kovat ja kylmät yhteiskunnalliset mallit joka puolellamme ylläpitämässä lukkojamme. Mutta..

Tunnelukot ovat hyvin inhimillisiä

Tunnelukot eivät ole vikoja tai virheitä, vaan hyvin ymmärrettäviä tapoja reagoida. Niiden kautta muodostaa tulkintoja varhaisten kokemustensa perusteella. Tämä on enemmän kuin inhimillistä, eikä tarkoita, että olisit missään nimessä viallinen.

Tunnelukot ovat kuin linssi, jonka läpi maailmaa katsomme. Lukot myös vetävät puoleensa kokemuksia, joissa ne pääsevät näkyviksi. Se tekee usein hyvin kipeää.

Nämä kokemukset ovat kuitenkin todella tärkeitä ja arvokkaita, jotta pääset näkemään lukkojesi taakse. Silloin saat antaa itsellesi mahdollisuuden kohdata myös sen haavoittuvaisen ja herkän tunteen, jonka päälle ja suojaksi lukko on syntynyt.

Saat mahdollisuuden päästää irti laseista, joiden läpi tunnelukkojen kantamana katsot suhteitasi ja itseäsi. On hyvin vapauttava kokemus saada avatuksi jotain sellaista, joka ei ole aiemmin tuottanut hedelmää. Ja on hyvin eheyttävää ymmärtää, mistä tapa on saanut alkunsa. Mikään ei ole sinun vikasi.

Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.

– Rumi

No mikä muu vaikuttaa tunnelukkojen kanssa?

Kykysi säädellä tunteitasi on yli 50% synnynnäistä. Sillä on kuitenkin valtavan paljon merkitystä, millaista turvallisuuden kokemusta koet nyt ja millaisissa olosuhteissa elät juuri tällä hetkellä.

Erityisen haavoittuvainen voit olla siitäkin huolimatta, että olisit saanut kokea turvallisen ja rakkaudellisen lapsuuden. On monia, jotka ovat eksyneet elämässään huonoille teille kaikesta kotoa opitusta ja saadusta hyvästä huolimatta. Tunnelukkojasi opiskelemalla voit siis saada hyvinkin tärkeää tietoa itsestäsi.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että ihmiseen vaikuttaa aina myös

 • Synnynnäinen temperamentti
 • Jokaiset ihmissuhteet
 • Sukupolvien yli perityt traumat ja myös
 • Jokapäiväinen hoiva itseltä itsellesi.
 • Jos et siis ole täysin varma, voimme ohjauksessa käydä tilannettasi yhdessä läpi.

Tunnelukkosi ovat kuitenkin saaneet alkunsa kielteisistä lapsuuden muistoista. Ne ovat syntyneet, kun tarpeisiisi ei ole osattu vastata oikealla tavalla ja olet kokenut syvää vaille jäämistä. Opit tunnistamaan lukkojasi varmasti tämän sarjan parissa ja päästämään niistä myös irti. Korjaaville kokemuksille on aina paikka ja tila lämpimissä ihmissuhteissamme.

Rakennuspalikat, joista säröt ovat tunnemuistoina

Lapsuudessa meillä kaikilla on ollut emotionaalisia tarpeita. Olet tarvinnut läheisiä ihmisiä, hoivaa ja rakkautta. Kun perustarpeet ovat tyydyttyneet on ollut myös mahdollista muodostaa kiintymyssuhde kasvattavaan vanhempaan. (Kiintymyssuhteesta voit lukea lisää täältä.)

Kun kiintymyssuhteen perusta on muodostunut, on ollut mahdollista kiinnittyä myös muihin ihmisiin. Olet saanut kokea itsesi itsenäiseksi, saanut vahvistettua omia kykyjäsi. Sinulle on alkanut muodostumaan identiteetti.

Olet myös saanut ilmaista tunteitasi ja tarpeitasi. Kokenut, että sinulla on merkitystä. Olet saanut leikkiä ja olla spontaani. Olet myös oppinut rajoja ja itsekontrollia ja tunteidensäätelyä. Se kaikki on sinussa.

Kaikkien näiden palikoiden osalta voi kuitenkin jäädä säröjä ja säröt jäävät tunnemuistoiksi. Tällaisia voivat olla hylätyksi tulemisen tunteet, yleinen turvattomuus ja suurempikin vaje kiintymyssuhteeseen.

Nämä tunnemuistot aktivoituvat aina ihmissuhteissa. Ne nostavat pintaan kipeitä tunteita, mutta myös kehossa tuntemuksia. Ja sitä kautta myös vaikuttavat ajatteluumme. Tunnelukot ovat siis hyvin kokonaisvaltaisia kokemuksia. Niin tuntein, ajatuksin kuin kehonkin osalta.

Tietoisesti lukkojasi tutkimalla voit tutustua, kuinka lukot sinussa ja kehossasi vaikuttavat. Siihen, millaisia toistuvia kaavoja ne tuovat ihmissuhteissa. Ymmärrys luo turvallisuutta ja voit tutustua itseesi syvemmin. Aika mahtavaa vai mitä?

Maybe you are searching among the branches, for what only appears in the roots.

– Rumi

On hyvin luonnollista, että

Tunnelukkotyöskentely voi nostattaa hyvin kipeitä tunteita pintaan, sillä niiden kuvaukset ovat hyvin osuvia. Niistä lukeminen voi tuottaa surua, pettymystä, vihaa, syyllisyyttä ja kieltämistäkin. Se on normaalia ja helpottaa.

Kun tunnelukkojen kuvauksiin uskaltaa suhtautua myötätuntoisella uteliaisuudella, työskentely voi alkaa.

Lukkojesi kohtaaminen vaatiikin sen, että olet valmis kohtaamaan

 • lapsuuden tunteitasi
 • kokemuksiasi
 • kasvuolosuhteitasi
 • omien vanhempiesi toimintatapoja ja kuinka ne vaikuttavat sinuun nykypäivänä

Kipeät ja voimakkaat tunteet helpottavat työskentelyn myötä ja niistä oppimalla voit itse päättää, kuinka haluat toimia aktivoituvasta lukosta huolimatta. Matka ei ole pikakelaus, eikä helppojen valintojen tie.

Aikuisina tunnelukoista onkin enemmän haittaa kuin hyötyä, koska emme tarvitse lapsuuden mallejamme enää. Tunnelukkojen avaaminen ei tarkoita myöskään sitä, että kipeistä tunteissa tarvitsisi velloa. Niihin voi oppia suhtautumaan lempeämmin. Silloin tunneaallot myös lievenevät.

Kun tulemme nähdyiksi sellaisina kuin sisimmässämme olemme kaikkien suojakuortemne alla, se voi olla joskus myös hyvin pelottava kokemus.

Korjaavat hetket ovat kuitenkin juuri niitä, kun saamme lukkojamme auki. Aivan kuin meihin osuisi pehmeää valon kajastusta pitkään piilossa olleisiin pimeisiin paikkoihin.

Ja näin kipu hellittää ja voimme päästää suojahaarniskoistamme pikkuhiljaa irti. On kevyempää olla.

Voimme kertoa tunteistamme ja tarpeistamme suhteissamme suoraan. Päästää irti totutuista toimintatavoista, jotka eivät luo luottamusta ja läheisyyttä. Voimme oppia luottamaan ja antautumaan. Antautua näyttämään haavoittuvaisuuttamme, jota muiden on myös helpompaa rakastaa.

Ennen kaikkea tunnelukkoihisi tutustuminen lisää myötätuntoa itseäsi kohtaan. Ymmärrät, minkä suojaksi lukko on aikoinaan muodostunut. Sillä on ollut suojaa tuova vaikutus. Enää se ei kuitenkaan palvele sinua niin kuin lapsena se on tehnyt.

Tunnelukkosi voivat paljastua seuraaviin kysymyksiin vastaamalla

Tunnelukot siis vaikuttavat sekä käyttäytymiseen, että elämään asennoitumiseen monin eri tavoin. Mutta mistä sitten voit tietää, onko sinulla tunnelukkoja?

Voit vastata seuraaviin kysymyksiin. Myöntävä vastaus voi kieliä tunnelukosta. Voit kuulostella ja tunnustella tunteitasi. Kysymysten jälkeen voit tehdä tunnelukko-testin.

 • Koetko, että sinulla on vaikeaa viettää aikaa yksin?
 • Tuntuuko sinusta, ettet ole erityinen ja arvokas kenellekään?
 • Koetko usein, että kukaan ei ymmärrä sinua?
 • Tuntuuko sinusta, että et ansaitset rakkautta?
 • Ajatteletko, ettet selviä yksin?
 • Oletko usein miellyttämässä muita, jotta he eivät hylkäisi sinua?
 • Oletko pitkävihainen?
 • Koetko olevasi arvokas vasta, kun muut huomaavat saavutuksesi?
 • Onko sinun vaikeaa ilmaista tunteitasi ja tarpeitasi?
 • Ajaudutko usein pessimistisyyden kierteeseen?
 • Viivytteletkö asioiden tekemistä?
 • Haetko paljon toisten hyväksyntää?
 • Koetko, että yleiset säännöt ja ohjeet eivät koske sinua?
 • Oletko usein uhraamassa itsesi ja tarpeesi muiden puolesta?

Voit testata ja ottaa ylös myöhempiä sarjan blogijulkaisuja varten tunnelukkosi täällä.

Muista, että sinussa ei ole mitään vikaa, vaikka vastaisit edellisiin kysymyksiin kyllä. Myöskään lukkojen määrä tunnelukkotestissä ei ole merkki heikkoudesta. Kenenkään kipeät kokemukset eivät ole asioita, joiden perusteella tarvitsisi tuntea häpeää. Kaikki kokemukset ovat hyvin inhimillisiä ja yksilöllisiä ja läpityöstettäviä ?

Kun teet testin itseäsi varten ja rehellisesti, pääset kiinni oikeisiin asioihin. Silloin on mahdollista saada oikeita lukkoja auki. Voit oppia hyväksymään ja kasvamaan. Mitään ei tarvitse korjata, kasvu tulee hyväksynnän kautta.

Näin käytät testituloksiasi

Voit säilyttää tunnelukko -testin tulokset seuraavia blogijulkaisuja varten. Kerron, millä tavalla kukin lukko on syntynyt, kuinka lukkoja vastaan päätyy usein taistelemaan ja kuinka niitä on mahdollista myös saada avattua.

Ota tuleva kuvauksista oppiminen vastaan ymmärryksellä ja myötätunnolla

Tunnelukkoihinsa tutustuminen on helpompaa, kun otat sen asenteen, että huomaat tietyn mallin aktivoituvan. Voit ajatella, että “ahaa, näin automaattinen keino minussa toimii.”

Alussa voi tuntua siltä, että tie on toivoton. Kuin ei olisi keinoja toimia toisin. Muistuta kuitenkin silloin itseäsi siitä, että jos arvostelu ja tuomitseminen olisi toiminut itsesi kanssa työskentelyssä, olisit sillä tavalla jo missä tahansa mestari. Kielteiset ajatukset eivät luo kuin lisää kielteisiä ajatuksia. Hyvin paljon hellempi tapa toimia itsesi kanssa on myötätuntoisuus.

Nyt voitkin oppia ymmärtämään itseäsi syvemmältä, myötätuntoisesti itseäsi katsoen ja kohdellen. Kun alat nähdä koko elämänhistoriasi uudessa valossa, alat ymmärtämään tunnelukon logiikkaa.

Alat nähdä ja ymmärtää mitä olisit kaivannut aiemmin ja mitä olet jäänyt vaille. Voit alkaa ymmärtää kipeitä kokemuksiasi, eikä kivuliaita tunteita tarvitse enää vältellä.

Voit alkaa saamaan lukkojasi auki. Tunteesi vapautuvat, kun et vastusta niitä. Opit tukemaan itseäsi vaikeiden tunteiden keskellä.

Opit pysähtymään ja sallimaan ja silloin kykenet luomaan itsellesi ja tarpeillesi valtavasti tilaa. Autan sinua myös harjoitusten avulla tunnelukkojen läpikäynnin jälkeen tämän blogisarjan parissa. Harjoitukset pohjautuvat kognitiiviseen terapiaan sekä skeematerapian viitekehykseen.

Kun kipunsa uskaltaa kohdata, tilalle astuu vapautta. Saat mahdollisuuden valita, mikä sinulle on rakkaudellista. Lämmintä ja syleilevää sen sijaan, että toimisit uskomuksiesi pohjalta.

Voimme syytellä muita ja puolustautua loputtomiin, tai sitten voimme pysähtyä itsemme äärelle ja tutkia omaa toimintaamme ja kasvaa. Ja kappas, silloin muukin muuttuu ympärillämme.

Päätös on kuitenkin sinun,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen

Takanen, Kimmo. Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. 2011. WSOY.

Takanen, Kimmo. Murra tunnelukkosi. Työstä tunteet, toimi toisin. 2017. WSOY.

Takanen, Kimmo. Parisuhteen tunnelukot. Avaimia toimivaan rakkauteen. 2019. WSOY.

Young, Jeffrey E. Klosko, Janet, S. Suom. Tuulari, J. Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. 2014. Kansanvalistusseura.

Vastaa