Kategoriat
Luonnon voima

Luontotsekki – kuinka läheisiä olette?

Oletko luonnon lapsi? Millainen on suhteesi luontoon? Oletko siitä nykyään hieman erillinen vai hakeudutko tietoisesti sen pariin rauhoittumaan ja tyyntymään? Voisitko antaa mielen ja kehon levätä sen parissa, jokaisen aistisi kautta ja antautua luonnon lohduttavalle voimalle?

 

Luonnon lahjoja sinulle koska tahansa

 • Se virkistää, elvyttää ja voimaannuttaa, kun kaipaat voimaa
 • Laskee verenpainettasi
 • Vähentää haitallista stressiä ja ehkäisee uupumusta
 • Parantaa mielialaasi ja vaikuttaa aivojesi etuotsalohkoon – havainnointiin ja tarkkaavaisuuteen (aivan kuten meditointi)
 • Auttaa sinua saamaan asioihin uusia näkökulmia, sen sijaan, että pyörittäisit ongelmia ja huolia mielessäsi – luonto rauhoittaa ja hoivaa sinua lempeällä otteella
 • Kaikkein vaikeimpina aikoina se auttaa ”sulamaan” ja rauhoittumaan, vähentää ahdistusta ja lievittää kipeitä tunteitasi
 • Poistaa häpeän tunteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta

Tietoinen pohdinta luontosuhteeseesi

 • On tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, sillä aina emme huomaa maisemasta kumpuavia tekijöitä huonoon oloon – luonto sen sijaan herättää aistimme henkiin ja avartaa näkökulmia asioihin
 • On tärkeää varsinkin, jos asut erillään luonnon maisemista ja luonnon läheisyydestä
 • On pieni valinta, eikä sen äärellä tarvitse olla huippuosaaja, jotta siitä voi nauttia. Voit oppia aivan pienin askelin antautumaan sen luovuutta kasvattavalle voimalle.
 • Auttaa maadoittumaan meille kaikille yhteiseen kannattelevaan tekijään, tuntemaan yhteyttä muihin
 • On kannatteleva ja lohduttava alusta tuntea ja tutkia omia tunteitasi, ymmärtämään itseäsi syvemmin
 • Auttaa selkiyttämään arvojasi

Lue myös: 5 tapaa, joilla luonto kannattelee kriisissä – Kun sydämeen sattuu, hae lohtua ja voimaa luonnosta

Kurkistus omaan luontosuhteeseeni

Oma suhteeni luontoon on ollut aina arvostava, välittävä, ihmettelevä ja alkukantaisuuden vetovoimalla höystetty.

Lapsuuteni kesät vietin Saimaan rannalla mökillämme. Sinne kuului soutelua järvellä, uimapatjoilla lötköttely auringon paahteessa, kalastaminen, sienestäminen, marjastaminen, lehmien ja hevosten paijailu ja kaikki ihanat luonnon ihmeellisyyksien ihmettelyt. 

Oma lapsuudenperhe on aina tukenut luontoon lähtemistä, siellä oleilua ja sen tutkimista. Koulun vaikutus on tehnyt vielä intensiivisemmäksi omaa luontosuhdettani. 

Olen aina viihtynyt veden äärellä, se rauhoittaa, tyynnyttää ja tuo levollisuutta. Metsässä kulkemisen puhdistava vaikutus on ollut niin yksin, seurassa kuin koirankin kanssa minulle aina hyvin tärkeää. 

Äitini on aina laittanut kätensä multaan, opettanut jo pienestä pitäen puutarhurintaitoja ja näyttänyt, mistä ruoka tulee. Isä on jaksanut aina kertoa juurta jaksain, kuinka luonto toimii. 

Partiossa jatkoin nuorena luontosuhteen ylläpitämistä. Metsässä nukuttiin laavuissa ja teltoissa. Monet taidot tuli opeteltua yhdessä partiolaisten kanssa. Näistäkin taidoista olen tänä päivänä valtavan kiitollinen. 

Luonto kodin ympärilläni on itselleni elintärkeää ja valtava voimavara omassa arjessa. Viimeisin innostus oli hankkia itselleni Green Care -pätevyys.

Entäpä sinä? Kuinka havainnoit luontoa elämässäsi nyt? Millä tavalla se tuo sinulle voimaa? ??

Voisitko antautua luonnolle hieman enemmän?

Lapsuutemme luontosuhde vaikuttaakin valtavan paljon siihen, kuinka suhtaudumme luontoon aikuisena. Joskus erinäisistä tekijöistä johtuen suhde voi myös rakoilla. Luonto kuitenkin toivottaa aina sinut tervetulleeksi, eikä katoa mihinkään.

Jokaisella meistä on suhde luontoon, joka on alkuperäinen ja alkukantainen tarve olla vuorovaikutuksessa niin kehollisesti, tajunnallisesti kuin mielellisestikin sen kanssa.

Suhde ei koskaan katoa, eikä sille antautuminen ja suhteen vahvistaminen ole koskaan liian myöhäistä. Voit aloittaa ihan jo sillä, että katsot ikkunasta luonnon maisemia tai antaudut luontokuvien katselulle. Mistä voisitkaan aloittaa tänään? Voisitko olla 5 minuuttia luonnon äärellä, vain aistia ja olla? Rentoutua ja pitää pienen levähdyshetken?

Lue myös: Lähdetkö luontoon kadottamaan itsesi – vai löytämään jopa kenties täysin uudelleen?

Erillistymme luonnosta, jos emme vaali suhdettamme siihen

Luontosuhdetta nykyään tuodaan esille liian suppeana käsityksenä aivan kuin ihminen ja luonto olisi erillään toisistaan – ihmisen erillisenä asenteena ja herkkyytenä luontoa kohtaan.

Olemme kuitenkin päivittäin osana luontoa niin hapen tarpeen, mineraalien, auringon energian, veden ja ravinnonkin suhteen, näemme tai koemme sitä itse tai emme. Olemme luonnon kautta yhtä. Luonto tuo valtavan paljon voimavaroja, jos uskallat yhdistyä sen kanssa.

Ekopsykologit kuvaavat alkuperäistä luontosuhdettamme monikerroksiseksi, kokemukseksi omasta kehosta biologisena osana ja tarpeita ja osana luontoa.

Jos suhteemme luontoon häiriintyy, mukaan astuvat psyykkiset ja fyysiset häiriöt – silloin biologiset tarpeemme, omat arvot ja myös tavoitteet häviävät. Olemme hukassa. Tästä syystä luontosuhteen vahvistaminen on jokaiselle meistä elintärkeää.

Voit tuntea luonnon täysivaltaisemmin, kun jätät älylaitteet kotiin ja keskityt vain luonnon tarjoamalle voimaannuttavalle vaikutukselle. Kulkiessasi töistä kotiin, avaa katse ja mieli ympäristölle. Keskity tietoisesti ääniin, tuoksuihin, väreihin, muuttuvaan ympäristöön ja havainnoi. Anna itsellesi lupa päästää kaikesta hetkeksi irti. Nauti sen monimuotoisuudesta.

Luonnon elvyttävyydellä on voimaa

Läheisriippuvuus vähenisi, jos luontosuhdetta saataisiin vahvistettua ihmisten kesken. Luonnolla on parantava vaikutus häpeän tunteiden käsittelyyn. Jos luontosuhdetta elvytetään, voimme kokea voimaannuttavan luontosuhteen vaikutuksen. Ottaa etäisyyttä välineelliseen suhteeseen, sellaiseen, jolla pahimmillaan tuhoamme itse itseämme.

Kaikista voimaannuttavimmat vaikutukset luonnolla on kaikkein kuormittavimmissa elämäntilanteissa. Tällöin luonnon hoiva on kaikkein eheyttävintä ja voimaannuttavinta niin keholle kuin mielellekin.

Eri vuodenajat voivat olla kanavia ja väyliä kokea voimakkaita tunteita. Luonto luo kanavan, jonka kautta voit saada erilaisia näkökulmia elämään.

Luonto lohduttaa, kannattelee hellästi ja ymmärtäen. Se ei tuomitse, eikä arvostele sinua. Se auttaa peilaamaan tunteitasi, tarjoaa symboliikkaa elämäsi ymmärtämiselle ja tuo lämpöä päiviin. Kaikista karuimmatkin maisemat voivat tarjota kipeiden tunteiden käsittelyyn kannattelevaa voimaa.

Olet ehkä kokenutkin, kuinka helppoa on avata keskusteluja luonnossa toisten kanssa? Sosiaalisia kontakteja on helpompaa solmia luonnossa. Vaikeista asioista on helpompaa keskustella luonnon äärellä, vaikkei siihen tule välttämättä kiinnittäneeksi huomiota.

Tartu siis ystävää vaikealla hetkellä kädestä ja kokeile viedä luontoon voimaantumaan. Se avaa yhteyden välillänne aivan eri tavalla ??

Millainen voisi olla sinun voimapaikka?

 • Olisiko siellä veden hiljaista ja rauhoittavaa virtausta?
 • Kenties aaltojen ääntä, joka veisi huolet ja murheet mennessään?
 • Olisiko se korkean kallion päällä, josta aukeaa ääretön merihorisontti vai voimaantuisitko kaikkein parhaiten metsässä puiden lähellä?
 • Voisitko katsella luontoretkellä nuotion liekkejä rauhoittuen?
 • Mikä maisema olisi lähellä sydäntäsi?

Tutustumisen arvoisia kohteita

Kun kaipaat seuraavan kerran omaa aikaa tai mielesi myllertää, kokeile seuraavia harjoituksia luonnossa ja antaudu niille. Antaudu pohdinnalle ja itsesi tutkimiselle. Kenties siinä omassa voimapaikassasi.

Harjoitukset saat ladattua puhelimeesi tästä.

Voisitko tuoda luontoa osaksi myös kotiasi ja arkeasi?

 • Kokeile puutarhailua ihan pienestikin, laita siemenistä taimia kasvamaan. Luonnon myönteisiä terapeuttisia, fysiologisia ja neurologisia vaikutuksia voi tuntea omatoimisestikin kotona. Kun hoivaat luontoa, se hoivaa sinua!
 • Hanki viherkasvi, jota voit hoivata. Anna sen esteettisyyden piristää. Onnistut varmasti.
 • Tuo luonnon elementtejä osaksi kotisi sisustusta kivien tai puiden muodossa. Mitä voisit tehdä ja tuoda kotiisi? Maanläheisyys rauhoittaa arjen keskellä.
 • Kokeile takkaa ja sen rauhoittavaa vaikutusta. Liekkien katselu on meditatiivista.
 • Lisää työpisteellesi jotain luonnosta, voisiko tietokoneen taustakuvaksi vaihtaa luonnosta napatun voimaannuttavan kuvan?
 • Kokeile avoimella mielellä hengitys- ja rentoutumisharjoituksia luonnon parissa. Löydät niitä valtavasti eri sovellusten kautta ja Youtubesta.

Mistä voisit aloittaa tänään luontosuhteesi vahvistamisen? Jos sinulla on jo vahva sellainen, kuinka pidät siitä huolta? Mitä aivan pientä voisit tehdä kääntääksesi katseen luonnon vaikutukselle?

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde

[email protected]

Lähteet mukaillen

Salonen, K. 2005. Mieli ja maisemat. Eko- ja ympäristöpsykologian näkulma. Edita, Helsinki.

Salonen, K. 2010. Mielen luonto. Eko-ja ympäristöpsykologian näkökulma. Green spot, Pakett AS, Helsinki.

Suomi, A., Juusola, M. Vihreä hoiva ja voima. 2016. Voimakirja.

Vastaa