Kategoriat
Sisäinen lapsi

Haavoittuneen lapsen osan pahimmat pelot, voit kohdata ne arvostavasti ja kannattelevasti

Millaisia pelkoja olet ylittänyt? Mistä olet ammentanut silloin rohkeuden nostattavaa voimaa? Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, millä mielentilalla olet yrittänyt? Entäpä hetkiin, jolloin olet onnistunut?

Emotionaaliset pelot olivat aiemmin todella iso ja hyvinkin hallitseva osa omaa elämääni haitallisen ympäristön takia. Ympäristöllä onkin aivan käsittämättömän suuri vaikutus meihin erityisherkkiin ihmisiin. Toki kaikkiin muihinkin.

Pelon kohtaaminen on aina prosessi. Tässä, kuten kaikessa muussakin, on omat vaiheensa, rytminsä ja menetelmänsä. Yksi tapa, jolla voit kohdata omia pelkojasi on suunnitella strategia, joka johdattaa rohkeammaksi ja mahdollistaa saavutettavaksi juuri ne tärkeäksi kokemasi tavoitteet. Pienempiin pelkoihin auttaa jo mielikuvaharjoittelu. Pääset harjoittelemaan sitäkin ihan kohta.

Pelkojen kohtaamista ei kannata tehdä pakolla, eikä silloin, kun et koe pystyväsi siihen. Valitse siis sellainen hetki, kun on voimia. Aidosti ja myötätunnolla, ei itseäsi parjaten ja syyllistäen. Silloin pelot vain voimistuvat. Ajoituksellasi on siis suuri merkitys.

Ja siksi nyt autan sua tämän julkaisun lopusta löytyvillä harjoituksilla pelkojesi voittamiseksi. Voit käyttää niitä, kun kaipailet rohkeutta pelkojesi äärellä. Lisäsin myös omahoito-ohjelmien linkit julkaisun loppuun, jos kaipaat enemmän tukea. Käydään hieman yksilöllisiä ja yhteisiä pelkoja läpi ja tutkitaan, mistä ne ovat saaneet alkunsa…

On mentävä hieman kipeiden kokemustemme, haavoittuvaisen lapsen kokemustemme äärelle, mutta tehdään se hellästi ja Helinä keijun taikasauvalla ?

Voit myös palata tämän kirjoituksen pariin paremmalla hetkellä, jos nyt koet, että ei ole tarpeeksi varmuutta tai sopiva hetki pelkojen voittamiseen. Työkalut jäävät käyttöösi ?? (Muistathan tunneoppaan mukana tällä matkalla, sen, jonka tein sinua varten – saat sen klikkaamalla itsellesi tästä.)

Ei ole olemassa elävää olentoa, joka ei pelkäisi kohdatessaan vaaraa. Todellinen rohkeus on sitä, että kohtaa vaaran pelostaan huolimatta ja juuri sitä rohkeutta sinullakin on runsain mitoin.

– Oz-maan taikurin sanat Leijonalle kirjassa Ihmemaa Oz

Peloillasi ei ole mitään tekemistä järjen kanssa

Pelot ovat harvoin järjellä selätettävissä, vaikka hyvinkin ymmärrettävissä. Varmaan tiedät tunteen, kun ei auta, vaikka kuinka käskisi itseään kohtaamaan rauhallisena pelkojaan. Myös sen, ettei ole onnistunut voittamaan niitä ensimmäisellä kerralla.. Eikä toisellakaan.. Eikä sitten ole ollut rohkeutta enää edes yrittää. Jos siis olet yrittänyt..

Olen pelännyt jopa, että peloilleni nauretaan, niitä mitätöidään, väheksytään… Ja mitä vielä… Ai niin, yritin piilottaa ne ja myös unohtaa ne ? Miksi? No, koska tätähän kuulee aivan kaikkialla, kieltämistä ja järjen äänen kautta toimimista..

Jokaisella meistä on hetkiä menneisyydessään, jolloin ei ole saanut tunnetarvevastinetta peloilleen. Tällaiset hetket jättävät jokaiseen meistä syvän tunnehaavan. Tottakai. Tunnehaavojasi ei parannetakaan järjen, vaan tunteiden kautta. Siksi, että…

Pelkojemme takana on syvä merkitys

Pelkojemme paljastaminen on syvän haavoittuvaista. Pelot

 • Avaavat kaikki elämäntarinaamme
 • Antavat viitteitä haavoittuvaisimmista kohdistamme
 • Ihanasta herkkyydestämme
 • ja kaikista epävarmuuksistamme.
 • Ennen kaikkea pelkomme kertovat siitä, mikä ja mitkä asiat ovat meille valtavan tärkeitä ja merkityksellisiä. Sydämen asioita.

Näen itse pelkojemme syntyneen hetkissä, joissa olemme olleet erityisen haavoittuvaisia – jääneet tunnetasolla yksin turvattomuuden tunteen kanssa. Meitä ei ole osattu tällaisella hetkellä opastaa kohtaamaan pelon hetkiä turvallisesti tai se on yritetty tehdä järjen äänellä. Ehkäpä pelkojasi on jopa mitätöity tai vähätelty.

Ja näin pelkomme perustuvat myös muistijälkiin. Mielikuvista pelkojamme kohtaan. Emmehän usko tilastollisiin todennäköisyyksiin vaan oman mielemme ja kehomme uskomusjärjestelmään. (Esimerkkinä lentopelko. Ei auta, vaikka kuinka katsoisi tilastoja lentämisen turvallisuudesta, jos pelko on voimakas.) Pelon synnyn hetken ääreen palaaminen voi tehdä kipeää, mutta se auttaa ymmärtämään tämän päivän pelon olevan eri asia. Voit oppia rohkeammaksi.

Yhteisölliset pelot ovat jokaisen vieraana joskus

Näen myös paljon pelkoja, jotka syntyvät yhteisöissä. Näitä pelkoja voikin kutsua kollektiivisiksi peloiksi.

Pelkäämme yhteisesti

 • Tärkeiden ihmisten menettämistä
 • Merkityksellisten asioiden epäonnistumista
 • Sitä, että menetämme kasvomme
 • Että joku häpäisee meidät
 • Että jäämme yksin fyysisesti tai emotionaalisesti
 • Ulkopuolisuutta
 • Hylätyksi tulemista
 • Tunnetyhjyyttä
 • Torjutuksi tulemista
 • Saavutuksien äärellä mitättömyyden tunnetta… kaikki mitä milloinkin tilanteen ja olosuhteiden ollessa otollisia.
 • Tällaiset pelot ovat kaikki jokaisen vieraana joskus.

Mutta voimme vapautua peloistamme aktivoimalla muistijärjestelmäämme uudelleen ja avaamalla itsemme tunnetasolla korjaaville kokemuksille ??

Eniten näenkin ja kuulenkin inhimillisyyden pelkoa. Pelkoa siitä, että on rajallinen, epätäydellinen, tunteellinen, rosoinen ja haavoittuva – vaikka nämä ominaisuudet yhdistävät meitä ihmisiä kaikkein eniten ❤?

“Rakkaus karkottaa pelon ja vastavuoroisesti pelko karkottaa rakkauden. Eikä ainoastaan pelko aja pois rakkautta, vaan myös älykkyyden, ystävällisyyden, kaiken huomion kauneudelle ja totuudelle, niin että kaikki mitä jää jäljelle on hiljainen epätoivo. Ja sitten lopuksi, pelko voi karkottaa ihmisestä itse ihmisyyden.” 

– Aldous Huxley

Uniikit eli yksilöllisesti syntyneet pelkomme

Kutsun näitä pelkoja uniikeiksi, koska näen jokaisen ihmisen arvokkaana yksilönä. Sinä olet arvokas. Juuri sinun pelkojesi kanssa. Kipeät kokemuksemme ja pelkomme ovatkin usein syntyneet sellaisessa elämänvaiheessa, kun olemme olleet erityisen herkkinä, suojattomia ja turvattomia – olemme jääneet ilman tukea emmekä ole selvinneet kipeiden tunteiden kanssa. Tässä ei ole mitään hävettävää.

Jokaisella meistä on omat hetket, jolloin primitiivinen pelkoreaktio nostaa päätään ja omat pelot aktivoituvat. Ja näin saakin olla, onhan pelon tehtävä suojata.

Kehomme on niin viisas, että se auttaa meitä. Siksi usein välttäminen pelkojen äärellä on yleistä ja toimii vaistomaisesti suojakeinonamme. Onhan itsensä suojaaminen viisasta! Voimme siis todeta, että toimimme, niin kuin pelon äärellä kuuluukin.

Joskus kuitenkin tällaiset varhaiset mielleyhtymät pelkojemme äärellä eivät palvele enää tässä päivässä, niistä on enemmänkin haittaa. Ja silti suojakeinoina saatamme turvautua kieltämiseen, suojamuureihin ja pakenemiseenkin. Vanhasta tottumuksesta ja syvään pinttyneestä uskomuksesta.

Tämä on todella inhimillistä. Ennemmin näen luonnottomana, jos muistijälkiä ei olisi, emmekä pelkäisi mitään. Hetkiin huomioon kiinnittäminen on kuitenkin jo suuri edistysaskel. Tuleeko mieleesi joitakin tällaisia hetkiä?

Ei ole konstikaan olla rohkea, jos ei pelota.

– Tove Jansson

Nykypäivän tuottamat pelot ja mieli

Ihmisen mieltä ei ole suunniteltu nykypäivän elämään. Ei tällaiseen määrään ärsykkeitä ja valinnanvapautta. Ja jos katsoo määrää, jolla media aktivoi tuon pelkokeskuksemme, ei ole ihme, että on turvaton olo.

Siksi tarvitsemme uusia tapoja toimia. Emme voi palata kivikautiseen elämään, eikä nopea muutos enää pysähdy.

Tarvitsemme itse pysähtymisen taitoja. Vaalia viisautta pysähtyä, jotta erotamme mikä on tärkeää ja mikä ei. Tarvitsemme karsimisen taitoa, jotta erotamme, mikä on hyvää, mikä ei. Milloin on todellinen vaara, milloin ei.

Aika ei ole kertaakaan vielä kuiskannut korvaani, että sillä on kiire. Se on meidän oma mielentila, johon sorrumme jatkuvasti. Siksi, että haluamme yrittää parhaamme ja olla osana kaikkea. Tyyneyttä kuitenkin saa ja kannattaa sallia itselleen nykypäivän melskeessä. Oman tien löytää kyllä, kun uskaltaa kuunnella sisintään.

Sillä yhtälailla meillä on kyky ottaa etäisyyttä, asettaa rajoja ja rakentaa omaa turvallista polkuamme. Niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kunhan vain annamme itsellemme luvan siihen. Vain tätä kautta voimme antaa pelkokeskuksellekin tilaa hengittää.

Omaa aiempaa polkuani pelkojen äärellä

Pelkäsin aiemmin äärimmäisen paljon pettymyksen tuottamista, hylätyksi tulemista ja kipeitä tunteita. Pakenin kaikkea töihin. Tässä ei ollut sinänsä mitään väärää, mitä loistavin keino kieltää pelkonsa ? Taidonnäyte tuokin. Pelot ovat kuitenkin juuri niin paradoksaalisia, että ne toteuttavat usein itse ennustustaan.

Kun ei tule kohdatuksi, ei tarvitse pelätä hylätyksi tulemista. Kun ei kohtaa kipeitä tunteita, ne voimistuvat. Kun ei elä muuta kuin saavutuksilleen, sitä uupuu. Tällaiset pelot ovat aina alitajunnan uskomuksia. Haavoittuvaisen lapsen pelkoja. Niistä tietoiseksi tuleminen ja tutkiminen uteliaisuudella, mutta ei tuomiten, on avain niistä elpymiseen.

Pelko rajoittaa aina elämän voimaa, rohkeuden syntymistä ja myös rakkauden kokemista. Pelkojensa äärellä saa pelätä, ottaa pieniä askelia rohkeuteen – ihan hetki hetkeltä ne kohdaten.

Pelkojensa kohtaamisen sekä niiden voittamisen ei tarvitse olla hetken huumassa suoritettu sprinttijuoksu. En edes usko sellaisen olevan mahdollista. Myöskään oma kokemukseni ei tue väitettä.

Ajan kanssa ja turvallisessa suhteessa niiden kanssa oppii kuitenkin pärjäämään, sitä oppii rohkeutta. Rohkeutta tehdä haavoittuneen lapsen peloista huolimatta asioita, jotka kokee tärkeäksi.

Haastoin aiemmin tässä blogisarjassa sinut meditointihaasteeseen mukaan. Tietoinen läsnäolo onkin yksi tutkituimmista ja helpottavimmista keinoista päästää irti haitallisista peloista. Meditaatio mahdollistaa omien pelkojemme kohtaamisen, koska se vaikuttaa aivojemme rakenteeseen.

Kun sisäinen turvallisuuden kokemus vahvistuu meditoinnin myötä, kontrolloinnista uskaltaa päästää irti. Voit oppia uskollisuutta itsellesi, haavoittuneelle lapsiosallesi. Uskaltaa antaa pelkojen tulla näkyväksi, jotta niille voi tehdä jotain. Ei ole millään tavalla itsestäänselvää edes, että osaa sanoittaa pelkojaan. Jos siis pystyt, olet jo hyvä itsesi tuntemisessa.

Rohkea ihminen ei ole se, joka ei tunne pelkoa, vaan se, joka voittaa pelon.

– Nelson Mandela

Kuinka voit pelon ansasta päästä?

 • Pysähtymällä, antamalla itsellesi tunnetukea.
 • Luovuttamalla mahdottoman edessä, voit antaa pelon olla ja tulla, myöntää sen ja toimia pelosta huolimatta.
 • Antautumalla pelolle kehollisesti, tosin askel kerrallaan eikä rynnäten.
 • Tutustumalla itseesi ja omaan herkkään sisimpääsi. Paljastamalla itsellesi olevasi pelokas ja että tarvitset tukea muilta. Tarttumalla turvallisen seuralaisen kädestä pelon äärellä. Tällaiset tilanteet yhdistävät ja syventävät aina ihmissuhteita.
 • Hakeutumalla terapiaan, kohtaamalla omat traumasi. Puhumalla itseä hävettävistä asioista jollekkin turvalliselle kanssakulkijalle. Tarkista aina kuitenkin traumaterapeutin pätevyys.
 • Menemällä pelkojasi kohti turvallisessa ympäristössä, altistamalla itsesi niille turvapaikassa.
 • Tuntemalla pelon, hyväksyen sen itsessä. Tarkastelemalla sitä, mitä sinussa ja kehossa tapahtuu, uteliaisuudella. Asteittain altistamalla.
 • Keskittymällä tunteeseen ja pysähtymällä. Kuunnellen mitä pelko haluaa kertoa, mitä on pelon takana?
 • Kohtaamalla pelon, se häviää tai vähintäänkin vaimenee, eikä tunnu enää samalta.
 • Pysähtykäämme siis pelkäämään, jotta ei tarvitsisi enää pelätä ?? Ennen kaikkea puhumaan tunteistamme ja peloistamme! Ne yhdistävät ja niiden jakaminen luo rohkeutta.

Lue myös: Elämäsi on tehty elämistä, ei selviytymistä varten

Onko haavoittuneella lapsellasi suremattomia suruja? Eheytä hänet, jotta leikkikin luonnistuu

Pelko on hyvä renki, mutta huono isäntä

Pelko hellittää otettaan, kun sitä uskaltautuu tutkimaan. Turvallisessa suhteessa on mahdollista päästä kiinni pelon juurisyihin ja ytimeen. Kiinni kysymyksiin, mistä juuri sinun pelko on syntynyt ja mikä sitä ylläpitää?

Haudatut ja tukahdutetut pelot onnistuu tuomaan valoon, ymmärryksen ja hyväksynnän kautta. Tällöin voimakkain pelkolataus kropassasi poistuu.

Pelkoreaktio ei välttämättä poistu koskaan täysin, mutta reaktioitaan kykenee kuitenkin tulkitsemaan uudelleen ja voit oppia toimimaan toisella tavalla – pelosta huolimatta. Tällainen pelko voi olla esimerkiksi yksi tyypillisimmistä kiintymyssuhteeseen liittyvistä peloista. Pelosta, josta ei ole välttämättä edes ollut tietoinen…

Varhaiset kiintymyssuhteesta juontuvat pelot

Osa peloista voi johtua myös kiintymyssuhteesta. Jos on elänyt esimerkiksi turvattomassa tai ristiriitaisessa kiintymyssuhteessa, käytösmalli jatkuu niin kauan, kunnes toistot turvallisten ihmissuhteiden vaikutuksesta juurtuvat. Välttelevän mallin omaavan on opittava myöntämään, että on menettänyt uskonsa rakkauteen ja oman vapauden säilyttämiseen. Tehtävä ei ole helppo.

Pelon tunne ei myöskään välttämättä koskaan turvattomilla ja ristiriitaisilla häviä, vaikka keho ja mieli hälyttäisi vaimeammin turvattomien tulkintojen äärellä. Kiintymyssuhdemalli vastustaa aina muutosta, myös välttelevillä. (Lue lisää kiintymyssuhteesta täältä.)

Se, mitä voi tehdä, on vahvistaa sisäistä turvallisuuden tunnettaan kiintymyssuhteensa äärellä ja hankkiutua kohti turvallista suhdetta.

Tämä on käytännössä sitä, että voi katsoa pelkojaan lempeästi silmiin ja muistaa, että pelon noustessa voi olla itse itselleen rakastava aikuinen. Se aikuinen, jonka turvaa olisi aiemmin kaivannut. Ihannetilanteessa saa toiselta peilaavaa tukea. Turvallisen kiintymyssuhteen kantajia kannattaa myös hankkia lähelleen.

Toiselle voi myös sanoittaa pelkojaan. Turvaton kiintymyssuhde näyttäytyy usein parisuhteessa turvattomuutena, tilanteissa, joissa ei ole oikeasti hätää. (Ja välttelevän kiintymyssuhteen kumppani aktivoi lisää turvattomuutta..)

Tutkimuksista riippuen vain 50% kiintymyssuhteista ovat turvallisia. Luku on järkyttävä, mutta selittää paljon pelkoja. Loput puolet jakautuvat vältteleviin ja ristiriitaisiin ja turvattomiin.

Kiintymyssuhteensa kanssa voi oppia uusia toimintamalleja. Kaikki turvattomiksi tulkitut tilanteet eivät lainkaan ole niitä, vaikka omat tulkinnat tukevat omaa käytöstä.

Hankittu turvallisuudentunnekin on täysin mahdollinen saavuttaa, turvallisessa seurassa. Vältteleväkin voi oppia läheisyyteen ja oppia päästämään lähelleen. (Palataan ensi viikolla syvemmin läheisyyden pelkoihin, siihen, kuinka nämä näkyvät ja mikä niihin auttaa…) Kuitenkin…

Pelon äärellä:

 • Vastustaminen voimistaa pelkoa
 • Kieltäminen ajaa usein haitallisesti suorittamaan tai addiktioiden pariin
 • Välttäminen tuo enemmän tunnetuskaa
 • Saa sallia itselleen ihmisyyttä, sitä, että on inhimillinen.
 • Kukaan ei kykene täysin pelottomuuteen, eikä siihen kannata edes pyrkiä.
 • Voimakas tunnekuorma heikkenee, kun uskaltaa pysähtyä tunteidensa äärelle.
 • Tutustu omiin pelkoihisi ja anna niiden äärellä itsellesi tietoisesti myötätuntoisia viestejä.

Pelon noustessa kokeilemisen arvoista myötätuntoa:

 • Tuo toinen tai molemmat kätesi hellästi sydämesi päälle. Voit myös halata itseäsi. Kosketus rauhoittaa kehoa tehokkaasti.
 • Sulje silmät, pysähdy, kuiskaa hiljaa itsellesi ”Saan tuntea niin kuin tunnen. Nyt saa tuntua lujaakin.”
 • Siirrä sitten huomiosi helpotuksen lisääntyessä kehoosi. Missä kohdassa pelko tuntuu ja millä tavalla? Hengitä tietoisesti. Tämä ei tunnu kivalta kohdalta, mutta on kuitenkin oleellinen ja hyvin tärkeä osa harjoitusta, jotta tunteet vapautuvat kehosi kautta.
 • Kun annat pelon olla, et kiellä sitä, arvota, etkä peittele, huomaat reaktion olevan väliaikainen. Se alkaa, mutta myös loppuu.
 • Kun tilanne on ohi, tutki uteliaisuudella mitään muuttamatta pelon alun hetkeä. Mistä pelko aktivoitui? Mitä se käskee sinun tekevän? Milloin tämä pelko on syntynyt?
 • Kiitä sitten itseäsi että pysähdyit tutkimaan. Kiitä pelkoa, että se suojaa sinua.
 • Voit kertoa pelolle, että et aio taistella sitä vastaan millään tavalla. Se saa vierailla luonasi, mutta nyt on sinun aika päättää, kuinka toimit elämässäsi. Myöskin..

Mielikuvaharjoittelusta voimaa, eheyttä ja rohkeutta kohdata pelkoja

 • Mielikuvaharjoittelu on yksi tutkituimmista psyykkisen vahvuuden harjoittamisen keinoista urheilussa ja psykologiassa.
 • Harjoittelu ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua ??
 • Voit vahvistaa itseäsi ankkuroimalla tiettyjä tunnetiloja kehoosi.
 • Voit kehittää itsellesi mielessäsi turvapaikan, johon voit palata ihan koska tahansa ajatuksissasi. Voit myös käyttää jotakin jo nyt itsellesi turvaa symboloivaa paikkaa.
 • Voit käydä läpi vaikealta tuntuvia tilanteita etukäteen ja kuvitella onnistuvasi – tällöin myös useammin onnistut. Keho seuraa mieltä. Ja toisinpäin.

Harjoittelun kuuluu olla hidasta, jotta se on turvallista ja kantaa hedelmää. Anna siis itsellesi aikaa ja lupa kohdata tilanteita jämäkästi, mutta lempeästi. Olen koonnut tähän helpoittavia harjoituksia, joilla voit aloittaa.

Toivon seuraavien harjoitusten vievän sinua eteenpäin elämässä ja antavan sinulle sisäistä vahvuutta ja psyykkistä joustavuutta ??

Harjoitus 1. Pelkojen kohteiden kohtaaminen ja niistä poisherkistäminen

 1. Hengitä syvään ja anna kehosi rentoutua. Kuvittele itsesi johonkin turvalliseen paikkaan, sellaiseen, jossa sinulla on suojaisa olo.
 2. Voit sulkea silmäsi ja tuntea mitä ympärilläsi liikkuu ja näkyy tässä mielipaikassasi. Tunne ympäristön turva kanssasi. Voit luoda lisää turvallisuuden tunnetta hengittämällä syvään sisään ja ulos pari kertaa.
 3. Kun sinulla on hyvä olla ja olet valmis, kuvittele pelon kohteesi minimaalisena panssaroidun paksun seinän läpi kaukana sinusta turvallisessa paikassasi.
 4. Tuntuuko pelon kohde näin vielä pahalta? Voit jatkaa syväänhengitystä. Vapauttaa keholla pelon tunnetta.
 5. Voit ajatella tuovasi pienen pelon kohteen sitten lähemmäs itseäsi vielä ohuemman seinän takana.
 6. Vahvista turvallisuuden tunnetta uloshengittämällä hitaammin.
 7. Voit tuoda pelon kohdetta lähemmäksi itseäsi ilman välissä olevaa seinää.
 8. Muista hengittää pitkään ja syvään.
 9. Kun onnistut harjoituksessa ja etenet pelon kanssa, lopeta harjoittelu myönteiseen mielentilaan.
 10. Jos tunnet olosi liian ahdistuneeksi, voit palata takaisin harjoituksen alun turvalliseen olotilaan ja aloittaa alusta, kun tunnet pystyväsi siihen.

Harjoitus 2. Kohtaa pelkosi paperilla

Monelle pelkojen kohtaaminen on vaikeaa siksi, että ei kykene hallitsemaan katastrofiajatuksiaan. Kun näistä aletaan keskustelemaan, älyllisellä tasolla ymmärretään, ettei pahimmat skenaariot toteudu. Tähän on kuitenkin olemassa kikka kolmonen… Joten ota avuksi paperi ja kynä.

Ajattele jotakin tilannetta, joka saa sinut pelkäämään.

 • Kirjoita sitten kauhukuvitelmat ylös, joita sinulle nousee mieleen.
 • Kehitä niitä eteenpäin ja eteenpäin. Vaikka miettisit kuolemaa, kauheimpia asioita, joita voi tapahtua, anna ajatusten tulvia.
 • Katso, mitä tapahtuu, kun jatkat kirjoittamista…
 • Kuinka kauan lumipalloefekti pyörii?
 • Mihin asti päädyt?
 • Mikä tilanne on todellinen ja tulee toteutumaan?
 • Kykenisitkö silti toimimaan?

Silmästä silmään katsominen oikeasti auttaa, ymmärrät, että ajatukset ovat vain ajatuksia ja mieli tuottaa niitä koko ajan. Niiden mukana ei tarvitse mennä. Ja jos paperilla menetkin, huomaat, kuinka hölmöjä ajatukset ovat. Kirjoittaminen konkretisoi pelkojasi. Ne tuntuvat ajatustasolla paljon pelottavammilta.

Harjoitus 3. Tee pelkosi voittamisesta prosessi

1. Harkitse.

Pohdi pelkojasi ja anna itsellesi lupa siihen, että haluat tehdä jollekin pelollesi jotakin. Sinun ei tarvitse miettiä, kuinka paljon pelkosi luo haittaa sinulle. Ei myöskään kuunnella kenenkään muun samanlaisia ajatuksia ja huomioita asiasta. Nämä vain pahentavat oloasi. Pelon voittaminen näiden sijaan voi olla mielenkiintoista ja todella hyödyllistä.

2. Punnitse hyödyt voittamisen suhteen.

On vaikeaa motivoitua, jos ei ole porkkanaa, jota havitella. Mieti siis mitä voittaminen sinulle mahdollistaisi. Millaisia ovia avautuisi? Mitä tekisit enemmän? Toteutuisiko jokin unelmasi? Kuinka muut ympärilläsi hyötyisivät tästä pelkosi voittamisesta? (Vasta toissijainen asia, mutta hyvä huomioida)

3. Tee tietoinen päätös.

Päätös, että voitat pelon. Päätös siitä, että haluat tehdä suunnitelman ja konkreettisia asioita sen voittamiseksi. Sinun ei tarvitse tehdä edes vielä mitään. Päättää vain.

4. Hyväksy, että pelon voittaminen ei onnistu hetkessä vaan on prosessi.

Voit pohtia jo etukäteen syitä, miksi ei ole helppoa voittaa pelkojaan. Mitkä ovat niitä asioita, jotka tekevät siitä vaikeaa?

5. Puhu rohkeudesta, älä pelosta vapautumisesta

Kieltäminen ei toimi monenkaan asian kohdalla. On paljon helpompaa sanoittaa itselleen hyödyllisyyttä kykyjensä äärellä kuin ajatella eroon pääsemistä peloistaan. Kumpaa lähtisit tavoittelemaan ennemmin: päästä eroon korkean paikan kammosta vai sitä, että opit rohkeutta korkean paikan äärellä? Sanoilla on väliä ?

6. Nimeä sun pelkoprosessi

Kyseessä on sulle merkityksellinen rohkeuden kasvattamisen prosessi ja se ansaitsee nimen. Annat nimellä painoarvoa projektillesi. Esimerkiksi ihmissuhdetaitojen parissa nimi voisi olla ”Rakkauden samurai.” Käytä sun luovuutta apuna ja anna nimeen sisältyä rohkeutta jo itsessään ?? Motivoi kummasti enemmän!

7. Kannustajajoukon kerääminen

Jos aiot kertoa pelkoprojektista muille, saat tarvita tunnetukea sen kanssa. Kerää kannustavista ja positiivisista ihmisistä joukkio ympärillesi. Jos ei lähipiirissä ole sopivia, mikään ei estä hankkimasta ammattilaista tueksi tai verkostoitumista eri ryhmiin. Yhteisöissä on voimaa!

8. Muutos tarvitsee uskon vahvistamista

Mieti ja kirjoita ylös sulle tärkeitä motivaattoreita. Sellaisia, joita saat, kun onnistut. Voit hyödyntää aiempia mielikuvia hetkistä, kun olet jo voittanut jonkun pelon. Mitkä ominaisuutesi tukevat pelon voittamista? Kuinka muut voivat auttaa?

9. Kuvittele sitten, että rauhallisella ja tyynellä mielellä kohtaat pelkosi

Urheilijat palaavat mielikuvissaan useasti itse koitokseen ennen varsinaista h-hetkeä. He ohjelmoivat kehonsa toimimaan optimaalisella tavalla. Käytä hyödyksi samaa taktiikkaa. Kyse on mentaalisesta harjoittelusta, jossa käydään vaihe vaiheelta läpi tuleva tilanne. Tämä ei poista pelkoa, mutta luo hyvän pohjan toimia varmemmin itse pelon äärellä. Vahvista sun mielikuvia ja ohjelmoi keho ja mieli toimimaan eri tavalla! Iso ero versus siihen, että kylmiltään lähtee tantereelle.

10. Pura prosessi portaisiin eli välitavoitteisiin

Mikä ikinä onkaan pelon lähde, pura matka sen voittamiseen aivan pieniin osiin. Ja kehu itseäsi joka kerta, kun onnistut voittamaan askeleen lähemmäs tavoitetta!

11. Rohkeuden maksimointi

Nauti tietoisesti ja pysähtyen voiton hetkillä. Tämä on positiivisten tunteiden ankkurointia itseesi. Pikkuhiljaa voit altistaa itseäsi pelottaviin tilanteisiin. Muista kannustajajoukko! ??

12. Palaa edistymisten ja onnistumisien äärelle

Mikä ikinä onkaan edistymiseesi kulunut aika, kirjaa ylös tuntemuksia. Vain ja ainoastaan itseäsi varten! Anna niiden luoda voimaa, uskoa ja fiilistä muidenkin pelkojen äärellä. Pystyt, kykenet ja onnistut!

13. Tiedosta takapakit

Näitä saa tulla. Takapakkien äärellä ei tarvitse syyllistää itseään, vaikka sisäinen kriitikko jyllääkin. Voit keskittyä itsesi kannustamiseen ja rohkaisemiseen. Voit palata edellisen kohdan pariin tällaisella hetkellä. Hyvä kasvaa hyvällä ??

14. Palkitse itseäsi

Koitosten jälkeen kehu ja kiitä itseäsi. Kannusta. Palkitse.

15. Muista kannustajajoukon kiittäminen

Kiitä jokaista, joka on ollut tukena sun matkalla.

Harjoitus 4. Valmistaudu esiintymiseen

Niin yksinkertainen asia kuin tämä onkin, aika harvassa paikassa opetetaan ja muistutetaan valmistautumisen tärkeydestä. Olen tuhottoman monta kertaa joutunut esiintymään isolle yleisölle. Silloin kukaan ei todellakaan kertonut tästä näinkin simppelistä asiasta. Tätä näkee päivittäin ammattiesiintyjienkin kohdalla, silti valmistautumisen tärkeyttä ei välttämättä hahmota oman itsensä kohdalla.

Ja… tässä piilee monen muunkin sudenkuoppa. Ja kyllä, tässä on myös se syy, minkä takia useista sanotaan, että ”pääsi eroon esiintymisjännityksestään.”

 • Kun valmistaudut esiintymistilanteisiin, kykenet saamaan itsevarmuutta.
 • Näin energia ei mene kauhukuvitelmien kieltämiseen tai pakoiluajatuksiin tilanteesta.
 • Ketä tahansa jännittää, jos heitetään kylmiltään yleisön eteen. Ja tätä tehdään ikävä kyllä todella monessa paikassa yhä tänä päivänäkin.
 • Jännitys ja pelko ovat todella lähellä toisiaan kehotuntemuksena. Jännitystä voi kuitenkin oppia kanavoimaan voimana, kun valmistaudut.
 • Voit harjoitella niin monta kertaa kuin sinun tarvitsee.
 • Esiinny vaikka lähimmille ihmisille ensin. Sitten siirry isompien yleisöjen eteen.
 • Erityisherkille esiintyminen on todella luontevaa. Olen itse myös erityisherkkä. Ei uskoisi, mutta kyllä se on.
 • Kun sulla on sun materiaali hallussa, voit keskittyä ankkuroivaan hengittämiseen. Ja usein jo jännittämisen sanoittaminen helpottaa oloa.
 • Itse asiassa.. Itsestään tekee aika inhimillisen, kun kertoo, että jännittää.
 • Tästä voi myös syntyä aika hedelmällisiä keskusteluja yhdessä muiden kanssa.
 • Ja satavarma kikka, jolla saat itsesi relaksi ihan koska tahansa, on palata mielikuvissa sen turvapaikkasi ääreen. (Kukaan ei näe ajatuksiisi ?)

Harjoitus 5. Neljän suora

 1. Huomioi pelkosi

Tietoisuus on avain useimpiin elämän ongelmiin. Jos haluat päästä yli jostain pelostasi, sinun tarvitsee ensimmäisenä huomioida se. Mistä pelosta siis on nyt kyse? Ota siis aikaa itsesi kanssa, jotta voit tulla tietoiseksi pelosta. Missä kohtaa kehoasi pelko tuntuu? Millaisia tilanteita ja muita tunteita pelkoon yhdistyy? Kuinka pitkään tunne kestää, jos annat sen vain olla? Samalla, kun tulet tietoiseksi pelosta, ymmärrät, ettei se määrittele sinua tekijänä eikä ihmisenä: pelko on sinusta irrallinen. Sen ei tarvitse antaa kontrolloida tekemisiäsi.

2. Helli

Kun tunnistat pelon, voit oivaltaa sen äärellä, että se on suojeluksen tunne. Pelko kertoo sinulle tilanteen olevan uhkaava. Kun tunnistat sen suojaavan merkityksen, voit kiittää sitä. Voit hyväksyä sen, ymmärtää sen merkitystä. Lämmöllä.

3. Kuuntele

Kun pääset katsomaan pelkoasi näin uudesta näkökulmasta on aika kuunnella, mitä sillä on sinulle kerrottavana.

 • Mistä pelko varoittaa juuri nyt?
 • Pelkäätkö nolaavasi itsesi? Epäonnistumista? Virheiden tekemistä?
 • Kun olet kuullut pelon takana olevan tarpeen, kysy rehellisesti itseltäsi: Onko pelko todellinen? Menetänkö jotain? Onko tämä aiheeton suojaushälytys?

4. Muistuta

Pelon kanssa on tärkeää muistuttaa itseään jatkuvasti siitä, ettei todellisuudessa ole mitään, mitä pelätä. Salli itsellesi toistoja. Ajan kanssa.

Lopuksi vielä linkit omahoito-ohjelmiin, joita voit kokeilla

Pääset myös fobioiden oirenavigaattoriin ja ottamaan yhteyttä hoitopolun aloittavaan ammattilaiseen, mikäli koet tarvitsevasi enemmän tukea pelkojen äärellä. Siihen kiinni tästä.

Ohjelmiin:

Sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelma

Ahdistuksen omahoito-ohjelma

Paniikin omahoito

Ensi viikolla palataan haavoittuneen lapsen läheisyyden pelkoihin. Ne, jos jotkut ovat mielenkiintoisia.. kerron myös apuja ja ratkaisuja niiden voittamiseen. Onhan kesä ja kukkaset ja mehiläiset jo kohta täällä…

Rohkaisevin ajatuksin,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen

Mellody Pia. Facing Codependence. What it is, where it comes from, how it sabotages our lives 2002. Harper one.

Mellody Pia. Freundlich Lawrence S. The Intimacy Factor: The Ground Rules for Overcoming the Obstacles to Truth, Respect, and Lasting Love. 2009. Harper Collins.

Mellody Pia. Giving yourself the power to change the way you love. 2010. Harper one.

Mark Wolynn. It Didn’t Start with You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle. 2017. Penguin USA.

Lakhiani Vishen. The Code of the Extraordinary Mind. : 10 unconventional laws to redefine your life and succeed on your own terms. 2020. Rodale Books.

Paul Margaret. The Inner Bonding Workbook: Six Steps to Healing Yourself and Connecting with Your Divine Guidance. 2019. New Harbinger Publications.

Paul Margaret. Inner Bonding: Becoming a Loving Adult to Your Inner Child. 2012. New Harbinger Publications.

Virolainen, H. & Virolainen, I. Mielen voima – Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. 2016. Basam Books.

Furman Ben. Perhosia vatsassa. Apua pelkoihin, paniikkiin ja ahdistukseen. 2014. Bookwell Oy.

Liukkonen Jarmo. Psyykkinen vahvuus – mielen taitojen harjoituskirja. 2017. PS-Kustannus.

Hanh Thich Nhat. Pelko — Vapaudu peloistasi tietoisella läsnäololla. 2021. Viisas elämä. Alkuperäinen teos Fear.

 

 

Vastaa