Kategoriat
Erityisherkkyys

Erityisherkät ja kutsumusammatti – Kuinka löydät oman tiesi, jolla saat olla oma itsesi ja kukoistaa?

Auttaisitko muita? Antaisitko sielusi kuulla taiteen kosketuksen ja viedä mukanaan? Olisiko sittenkin jokin toinen ura sinua varten?

Kuinka voisit jatkaa taas opiskelua ja kestää sen kaiken mukanaan tuoman ylivirittyneisyyden ja kuormituksen? Missä voisit yhdistää oman tiedon ja kauneuden mestariluomukseksi päivänvaloon?

Ei ole helppoa olla erityisherkkä tässä maailmassa, jossa kaikki on niin kovaa ja nopeaa. Toisaalta oma sydän voi huutaa toiseen suuntaan ja toisaalta voisi valita turvallisen, mutta vähemmän tyydyttävämmän tien. Mikä olisi oikea valinta? 

En tiedä, mikä sinulle sopii parhaiten. Voin kuitenkin antaa hyviä vinkkejä, joita olen käynyt läpi erityisherkkien asiakkaideni kanssa.

Lisäksi ihana Nonna herkkiskokemusasiantuntija antaa vinkkinsä tämän postauksen parissa. Mikään ei ole ollut yhtä huolta ja murhetta aiheuttavampaa kuin oman kutsumuksensa seuraaminen jokaisen auttamani erityisherkän kohdalla.

Joskus pelko on niin lähellä, ettei sitä edes ymmärrä. Tuntemattomaan hyppääminen voi joskus tuntua todella pelottavalta. Näin oli myös itselläni aiemmin. On luonnollista, että pelkäämme kaikkea uutta. Muutos tuo aina surua. Vain sitä kautta voimme kuitenkin toivottaa tervetulleeksi uutta.

Useimmiten syy oman kutsumuksen seuraamisen pelosta johtuu siitä, ettei anna tarpeeksi painoarvoa omalle sisäiselle maailmalleen. Yhteiskunnassa on tietyt raamit, muilta tulevat odotukset ja paineet vievät myös osan energiasta, joka vie toisaalle kuin oma sydän sanoisi.

Uskallan kuitenkin väittää, että kun otat aikaa itsellesi ja kuuntelet herkällä korvalla intuitiosi syvää lahjaa, kaikki alkaa järjestyä ulkopuolelle sen jälkeen itsestään. 

Kun uskot unelmiisi, alat kasvamaan niitä kohti.

– Tommy Hellsten

Kutsumuksen löytäminen 

Valinnanvaraa on nykyisin niin paljon, että on vaikeaa pysyä välillä mukana. Monen taakkaa painaa perheeltä laskeutuneet painavat odotukset. Tulisi tehdä sitä, mitä suvussa on tehty kauan.

Vaikeus ja tärkeys ovat ne avainsanat, joiden kanssa erityisherkät kamppailevat kutsumusammattinsa kanssa. Tunnistatko itsesi? 

Neuvonantajuus on usein se luokka, jonne erityisherkät suuntaavat vaistomaisesti. Hyvin tyypillisiä tällaisia ammatteja ovat opettajat, tutkijat, lääkärit, psykoterapeutit, papit, kirjailijat, taiteilijat, kouluttajat jne.

Toinen, enemmistön osuus valtaa niitä muita aloja. Tämä onkin hyvä asia, koska erityisherkkyyden uskomattomat ominaisuudet on kuin luotu neuvonantajien joukkoon.

Tie saattaa olla hyvinkin pitkä, jotta pääsee toteuttamaan itseään ja saa olla vapaa ja mukautumaton. Moni erityisherkkä vaihtaakin useaan otteeseen ammattiaan päästäkseen ihannetyöympäristöönsä. Ja tietysti, vaihtoehtona on myös luoda ura omasta intohimostasi. 

Oman sisäisen äänesi ja viisautesi kuuntelu on tie yksilöitymiseen ja oman itsesi eheyttämiseen. Yksilöitymisellä tarkoitan sitä vapauden ja laajuuden tunnetta, jonka tunnet, kun saat toteuttaa aidointa sisintäsi ilman rajoja ja raameja. Se vaatii taitoa ottaa etäisyyttä ympäristön hälinään. Antaa aikaa omien sisäisten kuiskuttelujen nostaa ääntään. Ne nousevat kyllä, kun annat niille tilaa.

Koska erityisherkkyyteen kuuluu niin vahvasti muiden tarpeiden ja odotusten tiedostaminen, vapautuminen ottaa aikansa. Se kuitenkin tulee, luota siihen. En ole vielä tavannut yhtäkään, jolle ei olisi tullut. Ja kuulun samaan joukkoon. 

Lue myös: Sinä ihana herkkis! Sinun ei tarvitse olla superyksilö – tarjoa itsellesi lempeyttä ja suojaa uupumiselta

Rauhallinen mieli tuo sisäistä vahvuutta ja vahvistaa itsetuntemusta.

Anna valta omille vahvuuksillesi ja kutsumuksellesi 

Oman itsensä etsiminen on hyvin antoisaa, eikö vain? Se tuo mukanaan myös hyvin paljon punnittavia vaihtoehtoja. Tie oman kutsumuksen äärelle ei ole aina kivaa, eikä mukavaa, mutta pidemmän päälle kannattavaa ja antaa pohjan toteuttaa itseäsi juuri sellaisena kuin olet.

Kutsumuksen löytäminenkin voi olla erityisherkille kutsumus. Niin hassulta kuin se saattaa kuulostaakin… kun rungon löytää, ympärille alkaa asettua asioita, jotka täydentävät sisintäsi. Kannattaa kuitenkin pitää huolta rajoistasi, ettet haali liikaa itsellesi. Panosta juuri niihin osiin, jotka tuovat syvää täyttymystä.

Lue myös: Tasapainota virittyneisyyttäsi näillä vinkeillä

Lue myös: Vaikeuksia asettaa rajoja? Ota vinkit talteen ja arvosta itseäsi!

Huono itseluottamus 

Koska moni erityisherkkä on joutunut elämään uskomuksessa, että sisimmässä olisi jotain perustavanlaatuista vikaa, oman elämäntehtävän pariin kurkottautuminen voi pysähtyä jo ajatustasolla, vaikka sille ei olisi mitään tosiasiallista perustetta. 

Onneksi itseluottamus on asia, jota voi työstää. Erityisherkille se on välttämätöntä. Mitä tulee uravalintaan, oman sisäisen kriitikon tunnistaminen ja sen kanssa työskentely on äärimmäisen tärkeää ja myös vapauttavaa. 

Hyvin monet ammattiin kuuluvat osa-alueet, kuten esiintyminen ja jatkuva matkustaminen voivat tuottaa myös paljon päänvaivaa. Niihinkin on onneksi olemassa apua, mitään ei tarvitse sulkea pois sisäisten uskomusten takia. Usko pois, voit kyllä. Kunhan pidät mielessä, että herkkyys on se perusta, jolle elämäsi rakennat. Ja..

Rohkeus on suurinta täyttymystä juuri paineen alla.

On helpottavaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse 

Ammatinvalintaan liittyviä psykologisia testejä ei kovinkaan usein ole suunnattu erityisherkille. Tätä ei myöskään ota huomioon kuin ne ammattilaiset, jotka piirteestä tietävät. Siksi suosittelen, että käytät vahvuuttasi apunasi: oma-aloitteisuuttasi ja kykyä prosessoida asioita syvällisesti. 

Monista kirjoista ja kursseista on paljon apua. Autan sinua myös itse. Oman polun onnistuu rakentamaan, vaikka se veisi hieman enemmän aikaa kuin muilla. Mielelläkin on oikeus muuttua, moneenkin kertaan. 

Nykyään kaikelle on oma tekijänsä, mikä saattaa myös lohduttaa. Koska usea erityisherkkä haluaisi tehdä myös yrittäjänä kaiken alusta asti omin päin, saattaa tulla liikaa työtä ja opiskeltavaa uuden edessä.

Itse yritin muun muassa kirjailijaksi ryhdyttyäni opiskella kaiken itse.. aluksi se menikin hyvin, kunnes huomasin, ettei itse kirjoittamiselle jäänyt tarpeeksi aikaa. Sille herkkyydelle, joka on vahvuuteni.

Ja niin annoin toiselle erityisherkälle oikoluennan ja taittamiseen liittyvät asiat. Ja taakka helpottui.. kaikkeen on olemassa ratkaisu, vaikka se ei siltä aina aluksi tuntuisikaan ?

Itsekin haluan edelleen olla mukana prosesseissa, mutta tiedän ja luotan, että asiat valmistuvat, vaikka en tekisi ja oppisi juurta jaksain kaikkea itse. Joissain asioissa pintariipaisu riittää. Asiat loksahtelevat paikalleen, kun alat toteuttaa unelmiasi. 

Edes yhteydenpitoa ei tarvitse nykyään hoitaa itse, jos se ei tunnu luonnolliselta. Kaikkeen on olemassa ammattinimike ja yhteistyökumppani. Ulospäinsuuntautuneet nauttivat eri asioista ja ovat mielellään tekemässä asioita, joita erityisherkät eivät mielellään hoida. Näihinkin tilanteisiin löytää winwin -vaihtoehdon, joten älä anna minkään uskomuksen estää itseäsi. 

Monelle erityisherkälle on helpottava tieto, että arkisten ja hallinnollisten asioiden voi ulkoistaa. Silloin saat keskittyä siihen omaan juttuusi kaikella sydämellä ja antaumuksella. Voit valita ottamaan maailman hälinään ihmisen, joka tekee enemmän ärsykkeitä sisältäviä töitä puolestasi. Saat olla hieman taustalla tuottamassa omaa juttuasi. Mutta, entä sitten…

Visio on kyky nähdä taidetta muille näkymättömässä.

Jonathan Swift

Kun taide veisi mukanaan..

Erityisherkälle taide ja henkinen työ on kuin luotuja maaperiä valloitettaviksi. Huomaat, kun tapaat toisen erityisherkän – välillä klikkaa samantien ja side on syvempi. Tarvitsemme taidetta ja henkistä elämää osaksi arkeamme enemmän kuin muut. Se on osa meitä.

Herkkyys ja taide ovat kuin luotu yhdistelmä toisilleen. Jos tunnet palon sisälläsi, voisitko muokata nykyistä työtäsi luovempaan suuntaan?

Tiedän monia erityisherkkiä, jotka ovat jättäneet tiukat ammattiraamit ja haistaneet markkinaraon jo kaukaa tuleville trendeille. Osa on vaihtanut lääketieteen pohjan taideterapeutiksi, luonnonmukaisempien keinojen valjastamiseen eri ympäristöön yrittäjiksi, valmentajiksi, muusikoiksi, kuvataiteilijoiksi, valokuvaajiksi, tanssijoiksi, digiyrittäjiksi.. lähtenyt tylsästä päivätyöstä jo opitun tiedon kanssa yrittäjän polulle kokeilemaan siipiään uusien taitojensa pariin.

Kaikissa on ollut sama tavoite: saada toteuttaa intuitionsa kautta lahjaansa ja muokata ympäristönsä mahdollisimman omanlaisekseen. Polun löytäminen on saattanut ottaa aikansa, mutta on kuitenkin löytynyt. Olisiko näistä jokin sinulle sopiva vaihtoehto? Ja sitten..

Kun kutsumus on muiden auttaminen

Työhän on erityisherkille leikkiä. Niin kauan, kun saa tehdä töitä oman jaksamisen rajojen puitteissa. Auttaminen sujuu luonnostaan, koska ihmisten kärsimyksen lukeminen ja helpottaminen sujuvat helposti ja miettimättä.

Auttamistyötä voi tehdä nykyisin niin monella eri tavalla. Rajoja ei ole. Kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, työskenteleekö aivan etulinjassa ja kuormittuu jatkuvasti vai voisiko valita hieman vähemmän ärsykkeitä sisältävän osa-alueen itselleen. Raja uupumuksen ja pitkittyneen flow-tilan välillä on hiuksen hieno. Mutta mitä kertoo kokemusasiantuntija Nonna?

Monet erityisherkät ovat erinomaisia siinä, mihin haluavat keskittyä ja jaksavat panostaa. Me herkät voimme saavuttaa paljon, mutta aiheen ympärillä pyöriminen vaatii motivaatiota, esimerkiksi uravalinnan suhteen. Lähes jokainen erityisherkkä on hukassa työrintamalla jossakin vaiheessa, koska se ei tunnu omalta, kuormittavuus on liikaa joko itse työn tai työhön osallistuvien ihmisten vuoksi ja liian moni erityisherkkä kokee työpaikkakiusaamista. 

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on alettu kiinnittämään enemmän huomiota herkkyyteen työpaikoilla ja sitä on joissakin paikoissa alettu jopa korostamaan. Tällaisiin muutoksiin Suomessa taitaa mennä vielä ikuisuus, mutta mielestäni kenenkään herkän ei tule muuttaa itseään töiden vuoksi, korkeintaan hieman sopeuttaa sinne, millaista työtä haluaa tehdä, nimittäin se oman alan löytäminen on herkille vaikeaa. Ei saa olla liian sosiaalista, ei liian kuormittavaa, kuitenkin jonkin verran ihmisiä, mutta ei missään nimessä avokonttoria tai vuorotyötä jne. 

Musta jokaista erityisherkkää ihmistä auttaa se, että tiedostaa oman herkkyytensä ja miten sillä voi muuttaa elämänsä parempaan suuntaan. Jos koko ominaisuutta ei edes tunnista, on äärimmäisen vaikeaa kiinnittää siihen huomiota kun käsite ei ole hallussa. 

Olen kokenut parhaimmaksi työelämäksi itselleni ”monta rautaa tulessa”, mutta ei täysiä tunteja missään. Eli olen samanaikaisesti jo 15 vuoden ajan ollut yrittäjänä sekä lisäksi työskennellyt mm. kuntosalilla, baareissa ja opistolla. Monipuolinen arki on pitänyt motivaatiota yllä ja en ole ehtinyt kyllästyä. Lisäksi tämän tyylinen elämä on antanut mahdollisuuden pitää lapset koko ajan kotona, ilman hoitopaikkoja.”

(Lisää työelämään liittyviä Nonnan postauksia voit lukea tästä ja tästä.)

Voit kokeilla myös seuraavaa harjoitusta oman osaamisesi kartoittamiseen

Saatat hämmästyä, kuinka paljon sitä on..

Kokeile listata:

  • Erityisherkkyydestä kumpuavat vahvuutesi (ne ovat kilpailuvaltteja, vaikka et huomioisi sitä arjessa)
  • Hyödynnä kaikki tähän asti oppimasi
  • Listaa myös muiden tunnettujen erityisherkkien piirteiden kautta omat vahvuutesi
  • Mistä sinua usein kiitetään ja huomioidaan?
  • Mihin kaikkeen listaamiasi kykyjä voisit käyttää?

Uskon, että listasta tulee hyvinkin pitkä. Ja se, mihin kiinnität huomiosi, kasvaa. Anna ajatusten tulla ja laita ne ylös ilman tuomitsemista ja arvostelua. Tulet vakuuttumaan.

Lue myös: Entä jos sinussa piilevä ominaisuus onkin lahja maailmalle?

Mutta.. lupasin vielä sen viimeisimmän osion tähän blogisarjaan… Ja ensi viikolla avaan psykoterapiasuuntauksia erityisherkille esiteltynä. Psykoterapia on kuin luotu erityisherkkyyden kukoistukselle ja itsensä etsimiselle.

(P.s. Suosittelen kurkkaamaan tämän kirjan: The power of empaths in an increasingly harsh world – Anita Moorjani ??)

Siihen saakka,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen

Aron, Elaine N. Erityisherkkä ihminen. 2020. Otava.

Aron, Elaine N. Erityisherkän ihmisen harjoituskirja. 2017. Otava.

Vastaa