Kategoriat
Tunnelukot

Epäonnistumisen tunnelukko – kun oma arvo on sidoksissa saavutuksiin ja suorituksiin

Löytyikö sinulta tunnelukko -testissä epäonnistumisen tunnelukko? Tässä julkaisussa pääset tunnistamaan sen aikaansaamaa toimintaa ja ajattelua, jotta voit työstää lukkoasi auki. Mikäli aloitusjulkaisu jäi kokonaan sinulta tunnelukoista väliin, voit lukea sen täällä.

Epäonnistumisen tunnelukosta lukeminen ja siihen syvemmin tutustuminen voi olla hyvinkin avartava ja helpottava kokemus. Lukko saa sinut näkemään arvosi väärällä tavalla, joka ei ole totuuden mukainen.

On hyvin lohdullista huomata, että se, mitä on kantanut elämässään kauan mukanaan on myös mahdollista murtaa. Ja tälle lukolle on hyvinkin ymmärrettävä kasvupohja.

Mutta kuinka lukko ilmenee elämässä?

Epäonnistumisen tunnelukko saa tuntemaan jatkuvaa epäonnistumisen kokemusta ja tuo itseään toteutettavan ennusteen odotustenkin suhteen

Niin.. tunnelukot ovat kunnon pirulaisia. Ne saavat lasit silmillemme, joiden kautta tulkitsemme maailmaa ympärillämme. Epäonnistumisen lasit tuovatkin jatkuvaa kokemusta siitä, että olisit epäonnistunut elämässä, opiskelussa, työssä, ihmissuhteissa ja harrastuksissa.

Lukon vuoksi huomio kiinnittyy saavutuksiin ja suorituksiin. Kuin oma arvosi olisi kiinni ulkoisten asioiden onnistumisesta. Usein lukko saa kiinnittämään myös huomion kaikkeen ympärillä olevaan ja vertailu on loputon suo, jolla saa takuuvarmasti itselleen pahan mielen. Myös sosiaalinen media ylläpitää lukkoa hyvin vahvana, aina löytyy joku parempi, komeampi, kauniimpi, menestyneempi ja onnistuneempi.

Kun lukko on aktiivinen

syntyy jatkuvaa painetta siitä, että ei ole yltänyt yhteiskunnan luomiin odotuksiin, sellaisiin, joita yleisesti arvostetaan. Vahvoja mittareita ovat raha, status, asema, koulutus ja menestys. Mikään ei riitä ja epäonnistumisen ennustus seuraa näin itseään.

Jatkuva huonommuuden tunne syntyy, kun omaa arvoa hakee mittareiden kautta. Ajatus siitä, mikä on itselle tärkeää ei ole välttämättä käynyt edes mielessä. Myös usein vanhempien odotukset luovat painavan ja arvoa määrittävän tunteen siitä, kuinka elämässä on onnistunut.

Usein lukko vaikuttaa hyvin vahvasti vielä aikuisiälläkin, sitä saattaa useinkin vielä miettiä, miten vanhemmat suhtautuvat päätöksiin ja elämänvalintoihin. Lukko on niin vahva, että se saa suorittavan lapsen moodin päälle. Myös toisia katsoo lukon lasien lävitse. Ja sisäiselle tyhjyyden tunteelle on hyvin ymmärrettävä selitys. Nimittäin..

Epäonnistumisen tunnelukko on syntynyt

Kun perheessä ei ole arvostettu olemista. Tunnustus omana itsenä, vailla suorituksia on puuttunut. Kun omanarvontunto on pienestä asti ollut sidoksissa tekemiseen, syntyy uskomus, ettei ihmisenä itsessään ole arvokas.

Sinä kuitenkin olet, silloinkin, kun et tee mitään. Kun et ole kenellekään mitään. Olet silloin jo itsessäsi kaikki.

Lapsi tarvitsee onnistumisen kokemuksia ja tunnetta siitä, että on kyvykäs ja arvokas. Jos on saanut tunnustusta vain liiallisen tekemisen kautta, on hyvin luonnollinen tapa hakea omaa arvoa myöhemminkin samalla tavalla.

Lukko saa myös arvostamaan kumppania, joka menestyy samoilla mittareilla mitattuna. Tätä ei välttämättä edes tiedosta.

Kun lapsena on saanut kuulla jatkuvaa vertailua sisaruksiin, sukulaisiin ja toisiin, oppii toimimaan tiedostamattomasti vertailun pohjalta. Sisäisen kriitikon puhe voi olla hyvin omaa elämää ja valintoja ohjaavaa bensaa.

Sisäinen kriitikko ei kuitenkaan koskaan kuole, se on jatkuva mielen vertaileva oravanpyörä, jota ei saa pois päältä. (Sisäisestä kriitikosta pääset lukemaan myöhemmin.)

Lukko saa myös tuntemaan kateutta menestyneestä kumppanista. Voi myös tuntua siltä, että on hyväksytty, kun vierellä on ulkoisesti menestynyt ihminen. Muistuttaahan hän lapsuuden hyväksytyksi tulemisen kokemuksesta.

Usein pintaan nouseekin riittämättömyyttä ja huonommuutta, koska kokee, ettei kelpaa omana itsenään. Kun kokemusta ei ole ollut, jatkuva sisäinen yksinäisyys nousee pintaan myös kumppanin kanssa. Pintaan nousee ne kipeät lapsuuden epäonnistumisen tunteet – taaskaan en riitä.

Lukon pinttynyt uskomus saa uskomaan, että onnistumista ei ole

Pinttynyt epäonnistumisen lukko saakin uskomaan, että on tuomittu epäonnistumaan. Ajatukset eivät ole kuitenkaan tosiasioita ??Vain lukko saa sabotoimaan yrittämistä ja sisäinen syyttävä puhe uskomaan, ettei kannata edes yrittää.

Uuden oppimisessa lukko näyttäytyy niin, että ei saisi tehdä virheitä. Niiden tekeminen voi tuntua katastrofilta. Virheitä oppii välttelemään ja näin jää mukavuusalueelle, eikä pääse nauttimaan onnistumisen kokemuksistakaan.

Ei kuitenkaan ole olemassa epäonnistumista. On vain kasvua ja uuden oppimista siitä huolimatta, onko sinua kannustettu siihen. Oppiakseen ei tarvitse osata, on vain oltava tahtoa harjoitella. Kukaan ei osaa kaikkea heti.

Lukko saa pitämään kiinni ajatuksista, että harjoitteleminen ei voi olla hauskaa. Lapsuuden epäonnistumisen kokemus nousee pintaan – tunteiden kanssa jää selviämään. Kun tunteet ovat olleet lapsena niin voimakkaita, ne tuntuvat myös siltä aikuisenakin.

Lukko saa vajoamaan kuoppaan

Tunnelukolle on hyvin tyypillistä, että sen aktivoituminen saa tipahtamaan painavan tunnetaakan ohjaamana kuoppaan. Vaikka ratkaisu olisi tunnelukon aktivoitumisen tiedostaminen ja myötätuntoisempi itsensä kohtelu, sitä jääkin pyörimään syyllisyyden, epäonnistumisen ja muiden kipeiden tunteiden kanssa kuoppaan. Kun painavat tunteet painavat alas, kuoppa syvenee. Ja usein seuraa jähmetys ja sen jälkeen luovuttaminen.

Kun sitten ei tarjoa itselleen lempeyttä ja armollisuutta, syntyy sisäistä ankaruutta. Uskomus omasta huonommuudesta vahvistuu, vaikka avain olisi katsoa itseään hyvän ystävän lohduttavin ja rakastavin silmin. Kyse on ainoastaan rutiinien puutteesta ja harjoittelun sallimisesta itselleen. Lukko kuitenkin saa aikaan haitallisen kehän, joka ei aikuisena enää palvelekaan.

Vastaanotollani

Asiakkaani ovat kuvailleet epäonnistumisen tunnelukon takana kipeimpänä kokemuksena hylätyksi tulemisen pelkoa. Moni on myös oivaltanut, että nuorempana on kokenut, ettei kuulu joukkoon ja ettei muut ymmärrä. Sitä on kääntänyt hyvin usein omista tunnoistaan huomion toiseen ja näin läheisyyskin jää kokematta.

Kun ei ole uskaltanut avata sisintään ja on olettanut toisen näkevän siltikin, kokemus omasta viallisuudesta on vahvistunut. Kun on oppinut olemaan avoimempi ja antautumaan läheisyydelle, piiloissa ei olekaan enää mitään pimeässä. Ei tarvitse pitää kulissia yllä jatkuvasta pärjäämisestä ja positiivisuudesta. Yhteiskunnan mittareista.

Sitä saattaa ristiriitaisesti odottaa läheisyyden kokemusta ennen kuin uskaltaa paljastaa itseään toiselle, olla avoin. Oma ego tulee tielle ja tulkitsee, että haavoittuvaisuus olisi jotakin virheellistä. Kun lukon syntymistä lapsuudessa tarkastelee syvemmin, huomaakin, että on hyvin luonnollista olla varovainen. Ja hyvän kautta on mahdollista saada lukkoa auki.

Itselleen saa antaa luvan huomioida hyvää

Vaikka epäonnistuminen kokemuksena olisi kuinka syvään pinttynyttä, myötätunto on avain sen vaimentamiseen ja itsensä kannustamiseen. Kun toinen pyytää suorituksia, saa antaa itselleen luvan yrittää. Ei tarvitse keksiä tekosyitä, että ei kykene parhaimpaan ja niihin yhteiskunnan mittareihin. Vähempikin riittää.

Vaikka selitykset ”ei ole aikaa”, ”en voi hyvin” ja ”ei ole tarpeeksi rahaa” tuntuvat tutuilta ja turvallisilta, niihin ei tarvitse jäädä kiinni. Saa antaa itselleen luvan onnistua vähemmälläkin. Oma arvosi ei ole kiinni muiden katseissa, eikä sitä mitata rahassa.

Lukkoa voikin alkaa avata seuraavilla vinkeillä:

 1. Visualisointiharjoituksilla: kun alat keskittyä hyvänolon kokemuksiin, alat nähdä tien myös onnistumisiin. Rimaa voi alentaa ja saat muistuttaa itseäsi siitä, että sitä ei aseta kukaan ulkopuolinen. Myös ääripäiden kautta hakeminen auttaa keskitien tavoitteen asettamisessa. Kun annat intuitiollesi valtaa, alat kuulla myös aidointa sisintäsi. Kun uskallat antaa itsellesi luvan keskittyä unelmiisi, alat kiinnittää myös huomiota niihin. Ja se mihin huomiosi kiinnittyy, myös kasvaa.
 2. Voit alkaa kiinnittää huomiota seuraan, jossa aikaasi vietät. Saako seura sinussa epäonnistumisen tunnetta aktivoitumaan ja lukolle kasvupohjan? Onko lähelläsi empaattisia ja ymmärtäväisiä ihmisiä, jotka antavat sinun olla arvokas omana itsenäsi?
 3. Tuoko sosiaalinen media tunnelukon aktivoimaa mallia esille – Voisitko ottaa etäisyyttä?
 4. Kun päästät irti tunnelukon tuomasta jahkailusta, huomaat, että myöskään epäonnistumisen ja häpeän ja huonommuuden tunteet eivät nouse jatkuvasti pintaan. Voit antaa kipeän kokemuksen nousta pintaan ja työstää sen aikaansaamaa tunnetaakkaa. Ei kuitenkaan tarvitse antaa lukolle valtaa vaikuttaa kuoppaan tippumiseen saakka. Kipeiden tunteiden työstämistä on mahdollista harjoitella ja näin lukko ja sen aikaansaama kierrekin helpottuu.
 5. Sinun ei tarvitse todistella kenellekään, ettet ole epäonnistunut. Lukkoa vastaan ei tarvitse myöskään taistella ankaruudella. Kun opit myötätuntoisemmaksi itseäsi kohtaan, lukko alkaa avautua.
 6. Virheettömyys on mahdottomuus, vaikkakin hyvin ymmärrettävä suojakeino. Se ei kuitenkaan ratkaise tunnelukon avaamista vaan pitää sitä yllä. Ongelma ei olekaan virheettömyys vaan sisäinen vaatimus, jota ei tarvitse kuunnella.
 7. Vaikka ulkoa päin haettavista onnistumisen mittareista tulisi hetkellisesti hyvä olo, ratkaisu löytyy omanarvontunnon vahvistamisesta.
 8. Vaikka lapsuudessa epäonnistumista olisi korostettu, ei ole koskaan liian myöhäistä antaa itselleen lupaa kasvaa ja harjoitella.
 9. Voit myös tarkastella sitä, onko sinulla vaaditut asiat ja suoritukset olleet kohtuuttomia. Onko syytä kantaa toisen vaativuutta mukanaan? Se, ettei ole saanut välttämättä kannustusta ja tukea kun olisi tarvinnut, ei tarvitse olla lopun elämää seuraava ennustus.
 10. Keskity huomaamaan toisissa armollisuutta. Nauti myös aidosti saamistasi kehuista, vaikka se voi tuntua vaikealta ja vieraalta.
 11. Lukko aukeaa pikkuhiljaa, kun saat alkaa näyttämään sitä, jota on sisimmässäsi esillä. Vaikka se ei ehkä ole aiemmin uskaltanut virheiden pelossa edes tulla kannatelluksi ja arvostetuksi, nyt olisi korkea aika. Itsesi takia ??

Muista, että se, mikä tuntuu vieraalta, muuttuu jossain vaiheessa tutuksi. Lukko on auttanut aiemmin selviytymään vaikeiden tunteiden kanssa, nyt se kuitenkin toimii päinvastoin.

Olen myös valmiina kannustamaan sinua,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lue myös:

Mistä tunnelukoista kärsit eniten?

Alistumisen tunnelukko – kun omilla tunteilla ja tarpeilla ei ole merkitystä

Estyneisyyden tunnelukko – kun tunteitaan on hallittava jatkuvasti

Lähteet mukaillen

Takanen, Kimmo. Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. 2011. WSOY.

Takanen, Kimmo. Murra tunnelukkosi. Työstä tunteet, toimi toisin. 2017. WSOY.

Takanen, Kimmo. Parisuhteen tunnelukot. Avaimia toimivaan rakkauteen. 2019. WSOY.

Young, Jeffrey E. Klosko, Janet, S. Suom. Tuulari, J. Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. 2014. Kansanvalistusseura.

Vastaa