Kategoriat
Erityisherkkyys

Entä jos sinussa piilevä ominaisuus onkin lahja maailmalle?

”Olet niin herkkänahkainen!”, ”Ilonpilaaja!”, ”Onko pakko aina miettiä liikaa?”, ”Olet kyllä todella ujo!”, ”Miten sinun voimat yhtäkkiä voivat loppua kesken?” Kuulostaako tutulta?

Erityisherkkänä olet varmasti kohdannut muiden asettamia ja tuomitsevia ennakkoluuloja elämässäsi usein. Sanat ovat voineet mennä syvälle sisimpääsi ja olet saattanut omaksua näitä muiden asenteita osaksi itseäsi (vaikka sisimmässäsi tiedät, että yksikään näistä ei osu oikeaan..)

Kun erityisherkkyyden piirteen kanssa elää autuaan tietämättömänä sen vahvuuksista, sitä näkee luonnollisesti itsensä osana vähemmistöä suurta enemmistöä vastaan.

Hyvää ajatuksessa on se, että osaa puolustautua. Erityisherkkyyden omanarvontunnon kanssa kannattaakin nähdä vaivaa. Se, että tuntee itsensä ennen sisäisen työn aloittamista:

  • Huono-osaisemmaksi
  • Ujoksi
  • Araksi
  • Ulkopuoliseksi
  • Estyneeksi
  • Ei sosiaaliseksi
  • Yksinäiseksi ei erityisherkkien seurassa
  • Kokee asiat eri tavalla
  • Tarvitsee aikaa vetäytyä sisäiseen maailmaan
  • Tuntee asioita, joita muut eivät huomaa

on enemmän kuin inhimillistä. Näin oli aiemmin itsellänikin. Kyseessä on kuitenkin 80% enemmistön mielipiteet ja ennakkoluulot, joita on joutunut kuulemaan koko elämänsä ajan.

Mutta siihen väestön viidennekseen kuuluminen, jotka tunnistavat olevansa erityisherkkiä ihmisiä, ei ole haitta. Kyse on nimittäin:

? lahjasta
? harvinaisuudesta
? piirteestä, jota ei erityisherkät eivät ymmärrä
? sielukkuudesta
? syvällisestä kyvykkyydestä ja prosessoinnista maailmaa kohtaan
? empaattisuudesta vailla vertaa
? neuvonantajuudesta

For a highly sensitive person, a drizzle feels like a monsoon.

Lue myös: Sinä ihana herkkis! Sinun ei tarvitse olla superyksilö – tarjoa itsellesi lempeyttä ja suojaa uupumiselta

On siis aika tutustua itseesi syvemmin ja arvostavasti

On hyvin mahdollista, että ajoittain ja erityisesti lapsuudessasi, olet ollut hyvin tietoinen tunteidesi ja aistimisesi intensiivisyydestä. Olet myös saattanut omaksua ulkopuolisuuden ja ei valitun yksinäisyyden kokemuksia normaaliksi osaksi sosiaalista elämääsi.

Toisten kommentit ja ymmärtämättömyys ovat voineet tuoda tunteen siitä kuin olisit tuomittu vieraaseen kuplaan. On kuitenkin kyse aidosti piirteestä, jota ei erityisherkät eivät ymmärrä. He eivät tunne asioita samalla tavalla kuin sinä.

Syvä herkkyys on lahja. Ominaisuus mahdollistaa eläytymiskyvyn, joka pakahduttaa. Opit asioita kovalla tahdilla huomaamattasi syväprosessointikykysi ansiosta, vaikka et varsinaisesti opiskele. Empatiakykysi on hoitavaa ja rikastutat lähellä oleviesi ihmissuhteita. (Siinä vain pieni osa hienoudestasi ?)

Saamme kiittää psykoterapeutti Elaine N. Aronia, joka kuunteli herkkävaistoisuuttaan ja uskalsi seurata sydämensä ääntä. Nainen antautui tutkimukselle ja tutki vieläkin pintaa syvemmältä introverttiä persoonallisuuspiirrettä, kuten kuuluisa Carl Jung.

Aiemmin erityisherkkyyttä on sekoitettu ujouteen, estyneisyyteen, arkuuteen ja myös mielenterveyshäiriöihin. Kyseessä on kuitenkin todella leimaavia piirteitä, eikä yksikään ihminen valitse sairastua elämässään mielenterveyden ongelmiin. (Inhoan tätä sanaa, voisko joku keksiä jo jotain muuta?) On kuitenkin tärkeää erottaa asiat toisistaan, ennen kuin omaksuu itselleen mitään edellisistä.

Tiedän valtavan monta ihmistä, jotka ovat sairastuneet vakavaan masennukseen jatkuvan viallisuuden tunteen ja omaksutun häpeän takia, koska eivät ole tienneet herkkyydestään. Erityisherkkyyttä sekoitetaan edelleenkin myös terveydenhuollossa mielenterveyshäiriöihin. Ja siksipä nyt on korkea aika päästä kiinni pintaa syvemmältä siihen, mistä oikeasti on kyse…

Lue myös: 5 tapaa, joilla luonto kannattelee kriisissä – Kun sydämeen sattuu, hae lohtua ja voimaa luonnosta

Sinun tulee ottaa selville mahdollisimman paljon temperamenttipiirteestäsi

Koska muut eivät ymmärrä sinua pintaa syvemmältä, he eivät voi myöskään olla samalla tavalla tukena. Tällä en tarkoita, että enemmistössä olisi millään tavalla vikaa, vertaistuen voima ja aiempien sisäisten haavojesi työstäminen on kuitenkin sinulle välttämätöntä. (Tarvitset edelleen ei erityisherkkiä ympärillesi. He rikastuttavat elämääsi aivan kuten sinäkin heidän.)

Puhumattakaan, jos lapsuudessasi et ole saanut tukea erityisherkkyyteen, ansaitset kannattelevaa tukea ja suojaa vieläkin enemmän. (Palataan näihin keinoihin myöhemmin sarjassa lisää…)

Koska itselläni on jo aikaa siitä, kun käänsin laivan elämässäni piirteeni vaalimiselle, en osannut sanoittaa piirteen tunnistamista tarpeeksi hyvin itse sinulle. Päätin siis ottaa kohtalotoveria hihasta kiinni ja ihana HSP-kokemusasiantuntija Nonna antoi parhaat vinkkinsä, jotta voit tunnistaa itsesi.

Nonnan vinkit piirteestä ja vertaistukiterveiset

”Ei erityisherkän ihmisen voi olla haastavaa tunnistaa erityisherkkyyttä, koska sitä piirrettä moni ei erityisherkkä ei edes ymmärrä.

Erityisherkkyyttä voi koittaa tunnistaa testien avulla, joita löytyy muutamia, esimerkiksi erityisherkkyyden tutkijan Elaine N. Aronin     suunnittelema HSP-testi. Testin korkea pistemäärä kertoo mahdollisesta herkkyydestä, mutta alhainen pistemäärä ei poissulje siltikään yksilön erityisherkkyyttä. Testit ovat hyvänä apuna esimerkiksi psykologeille erityisherkkyyden tunnistamisessa. 

Itse erityisherkkänä ihmisenä tunnistan herkkyyttä hyvin helposti, poikkeuksellisen helposti. Esimerkiksi somessa tunnistan seuraamistani henkilöistä nopeastikin ovatko he erityisherkkiä, se side herkkään ihmiseen toisella herkällä ihmisellä on erilainen, syvempi.

Erityisherkän ihmisen ominaisuuksiin kuuluvat vahvasti neljä ominaista piirrettä, joita kutsutaan EVÄS-malliksi:

E on emotionaalisuus ja empaattisuus,

V on vivahteiden vaistoaminen,

Ä on ärsykkeiden liiallinen huomioiminen ja

S tarkoittaa syvällisyyttä.

Erityisherkältä ihmiseltä löytyy nämä kaikki piirteet vahvoina.

Itselläni nämä kaikki piirteet ohjaavat paljon jokapäiväistä elämääni. Empaattisuuteni on     vain kasvanut entisestään lasteni syntymän jälkeen, vaikka olen aina ollut melkoinen     leijonaemo. Yksi vahvimmista piirteistäni on voimakas tunneäly, mikä kuormittaa paikoin,     mutta on myös aina ollut suuri etu ihmissuhteissa. Aistin muiden tunnetiloja helposti ja se on välillä raskasta. En pidä lainkaan small talkista ja koitan välttää sellaisia kohtaamisia, koska ennemmin keskustelen syvällisempiä.”

Being a sensitive empath is a beautiful thing as an artist.

Alanis Morissette

Testaa itsesi

Jos tunnet samaistumista, suosittelen kokeilemaan testejä, jotta voit tuntea itsesi kaikkein syvimmin. Löydät Aronin testin klikkaamalla tästä. Voit myös kokeilla psykologi Ilse Sandin testiä täällä.

Suomessa ollaan heräämässä erityisherkkyyteen yhä enemmän ja enemmän. Osallistuin juuri yliopistolliseen tutkimukseen myös itse. Loistavia vinkkejä ja tietoa saat esimerkiksi vertaisryhmistä ja somessa myös eri kanavista.

HSP-yhdistys tukee erityisherkkyyttä ja jakaa tietoa. Saat heiltä myös vertaistukea ja voit osallistua toimintaan. Yhdistyksen sivuille tästä.

Jos siis pystyt samaistumaan, sinun on tärkeää ymmärtää myös, että erityisherkkyys ei ole syy tuntea itseäsi vieraantuneeksi tai ulkopuoliseksi ??

Sinun tulisi kokea itsesi juurikin niin onnekkaaksi ollessasi yksi niistä, joilla on hallussaan seuraavat neljä lahjaa ja kykyä:

Tunteiden syvä ymmärtäminen, vaistoaminen ja intensiteetti tunneälyn suhteen

Erityisherkkä lapsi hahmottaa päivittäisen elämänsä eri puolista yhdistelmää kärsimystä, ristiriitaisuutta ja kiehtovaa kummallisuutta ja ihmeellisyyttä. Heidän silmänsä sieppaavat ja vangitsevat yksityiskohtia, joita aikuiset eivät tule ottaneeksi huomioon. Erityisherkät kykenevät lukemaan mikroilmeitä ja tilanteita todella hyvin.

He kykenevät lukemaan jo aikuisen murheita ja opettajan turhautumista, ennen kuin muut lapset. Todennäköisesti toiset eivät kiinnitä näihin lainkaan mitään huomiota. Erilaisuuden kokemus siis on vaarassa porautua jo lapseen varhain.

Elämä on erityisherkille vaikeampaa, koska tuntosarvet eivät ole mitään, mitä voisi kytkimestä säätää off-asentoon. Ja siksi on tärkeää, että lapsi saa tukea varhaisille aistimuksilleen. He eivät valitse ominaisuuksia itse. Nämä myös luo ymmärrettäviä ristiriitoja koulussa ja ihmissuhteissa. Oppimisen jano on myös kova! Jos siis alkaa kuulostaa tutulta, saatat alkaa ymmärtää itseäsikin ja elämääsi aivan uudessa valossa.

Tunteiden voimakkuus on sekä haitta, että siunaus. Ymmärryksen puolesta toimiminen maailmassa on sujuvampaa, mutta haavoittuvaisuudelle altistuminen on mutkikkaampaa. Erityisherkkyys voi tuoda rakkaudenarkuutta parisuhteisiin. Ärsykekuorman tasapainottaminen on myös tärkeää hyvinvoinnillesi.

Ei ole helppoa olla niin tietoinen ympärillään olevien ihmisten tunnetiloista, näkyvistä valheista, pettymyksistä jne. Toiset leimaavat herkkyyttä huonoudeksi näiden asioiden takia, valittavat, että takerrut pikkuseikkoihin ja että puutut toisten asioihin liikaa.

Erityisherkkyys on kuin meri. Ei jätä ketään nälkäiseksi, mutta siellä voi kohdata myös vaaroja. Pinnan alla on aivan omanlainen maailmansa.. Piirre tarvitsee myös vastuullisuutta. Tarvitset sinua suojaavia rajoja ja kykyä puolustaa itseäsi ja sisintäsi kunnioittavasti.

Yksin olemisen arvostaminen

Saamme nautintoa ajasta, jolloin saamme olla yksin. Vetäydymme luovuussoppeihin, harjoittelemme taitojamme tai poraudumme syvemmin mielenkiintoisiin asioihin. Olemme luovia, nautimme taiteesta.

Se on meille välttämättömyys tunteaksemme olevamme elossa. Lataudumme musiikin parissa, kirjojen äärellä ja taiteellisten harrastusten äärellä. Kyse ei ole siitä, ettemme nauttisi muiden seurasta. Päinvastoin. Lataamme vain akkumme eri tavalla.

Korkean tunneherkkyyden kanssa ei pelkää yksin olemista. Se ei ole yksinäisyyttä, eli yksinäisyyden kokemusta, jota ei valita itse. Nämä latautumisen hetket ovat niitä hetkiä, jolloin voimme mitä intiimeimmällä ja syvällisellä tasolla olla yhteydessä itseemme, omiin ajatuksiimme, vapaana kiinnikkeistä, velvollisuuksista ja muiden tuijotuksista.

Eläminen sydämestä ja sielusta käsin

Herkkyystason tasapaino on sydämestä ja sielusta käsin elämistä. Kun kokee elämän vivahteita vahvemmin, intensiivisyyden taso pienistäkin asioista on hurja.

Piirre altistaa emotionaaliselle kärsimykselle. Taipumus suruun, haavoittuvaisuuteen, masennukseen ja muiden ihmisten tunteiden tarttumiseen kuormittaa. Siinä on onneksi myös kääntöpuoli.. koemme rakastumisen ja rakkauden voimakkaammin kuin muut. Se tosissaan tuntuu siltä, kuin autiomaassa alkaa sataa ?

Kyse ei ole kuitenkaan ainoastaan romanttisista ihmissuhteista. Ystävyys, muista päivittäinen huolenpito tai yksinkertainen tekeminen, kuten nähdä ja ymmärtää kauneus upotettuna maalaukseen, maisemaan tai melodiaan.. nämä kokemukset syöpyvät meidän sydämiin, sieluun ja mieliin.

Sisäinen kasvu

Erityisherkkyyteen ei ole olemassa lääkettä. Sitä ei tarvitse parantaa. Saat olla juuri sinä, oman ainutlaatuisen erikoisuutesi kanssa. Lahjan aistii myös pienissä lapsissa. Piirre nostaa valtavan määrän kysymyksiä, vahvan intuition, taipumuksen haitalliseen perfektionismiin, ärsyyntymistä lämpötilavaihteluille, kankaille vaatteissa, ylivirittyneisyyttä, yliherkkyyttä kivulle ja kemikaaleille.

Kun löydät tasapainon elämääsi, pääset nauttimaan siitä täysillä. Ymmärrät, että muut elävät elämäänsä eri tavalla, heidän tunnemaailma ei ole samanlainen. Tarvitset kuitenkin myös heitä, aivan kuten hekin sinua.

Kun saat kiinni supervoimistasi ja löydät ympäristön, jossa loistat, pidä huolta itsestäsi.

Ajatuksiasi kanssani erityisherkkyydestäsi ja sen tuomista kysymyksistä voit jakaa alta ??

Erityisellä intensiteetillä ja tuella sinulle,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lähteet mukaillen

Aron, Elaine N. Erityisherkkä ihminen. 2020. Otava.

Aron, Elaine N. Erityisherkän ihmisen harjoituskirja. 2017. Otava.

Heiskanen, Heli. Herkkyyden voima. Opas omannäköiseen elämään. 2019. Origonova.

Jaeger, Barrie. 2005. Making Work Work for the Highly Sensitive Person. McGraw-Hill Professional.

Sand, Ilse. 2016. Highly Sensitive People in an Insensitive World: How to Create a Happy Life. Original Danish title: Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle. (Loving Yourself – a guide for highly sensitive people and other delicate souls). Jessica Kingsley Publishers.

Cassil, Amanda. 2020. The Empowered Highly Sensitive Person: A Workbook to Harness Your Strengths in Every Part of Life. Callisto Media.

Vastaa