Kategoriat
Tunnelukot

Alistumisen tunnelukko – kun omilla tunteilla ja tarpeilla ei ole merkitystä

Löytyikö sinulta tunnelukko -testissä alistumisen tunnelukko? Käydään tässä julkaisussa lävitse sen aikaansaamaa toimintaa ja ajattelua, jotta voit työstää lukkoasi auki myöhemmin julkaistavien harjoitusten avulla. Mikäli koko viime julkaisu jäi sinulta väliin, voit lukea sen täällä.

Kuvauksen osuvuus voi nostaa kipeitä tunteita pintaan. Se on hyvin luonnollista – oman toiminnan huomaaminen ja tiedostaminen ei ole aina aluksi helppoa. Tulet kuitenkin oivaltamaan, että tunnelukko on nimenomaan lukko, joka lukitsee kärsimykseen. Ja sen voi myös avata ??

Anna itsellesi aikaa sulatella tunnelukkoasi. Voit suhtautua enemmänkin uteliaasti tunnelukon vaikutuksiin. Kun yhdistät lukon vaikutuksen elämässäsi, saat kiinni hetkistä, jolloin se aktivoituu. Silloin sinulla on myös mahdollisuus valita toisin ja oppia läheisyyttä ja luottamusta tukevampia toimintatapoja.

Sellaisia, joissa et kerrytä purkamatonta kiukkua sisällesi ja opit jämäkkyyttä, joka tuntuu hyvältä. Pääsetkin harjoittelemaan jo tässä julkaisussa. Mutta mitä se alistuminen varsinaisesti aiheuttaa ja kuinka se näyttäytyy?

Alistumisen uskomus luo harhan, ettei tarpeillasi ja tunteillasi ole merkitystä

On monia tilanteita, jotka ovat saaneet alistumisen tunnelukon pinttymään hyvinkin syvään. Tällaisia ei välttämättä edes muista. Pääsetkin myöhemmin tutkimaan niitä tilanteita. Tutustutaan kuitenkin aluksi siihen, kuinka lukko vaikuttaa ja elämässä näyttäytyy.

Alistumisen tunnelukko saa uskomaan, ettei omilla tunteilla, tarpeilla ja toiveilla ole ensisijaisesti merkitystä. Toisen tarpeet menee edelle. Sisäisesti on syntynyt uskomus, että omistasi kertomalla tai niitä ilmaisemalla saadaksesi haluamasi syntyy vain harmia, mielipahaa ja konfliktitilanteita.

Tunnelukko tuottaa usein hyvin ymmärrettävästi pelkoa hylätyksi tulemisesta, kipeästä arvostelusta, rangaistuksista tai rakkauden menettämisestä. Ja inhimillisesti lukon toimimana turvautuu:

 • Antamaan periksi, vaikka sisimmässä ei tunnu hyvältä
 • Luovuttamaan kipeissä tilanteissa
 • Nöyrtymään, vaikka sille ei ole tarvetta
 • Mukautumaan toisen tahtoon ja miellyttämään, koska kieltäytyminen tuntuu liian pahalta

ja näin alistuminen jatkuu ja tunnelukko vahvistuu. Tyypillisiä tilanteita, joissa tunnelukon ohjaamana toimii on:

 • Tapahtumat, kun sinulta pyydetään jotakin. Koet, että on mahdotonta sanoa ei. Näin voi olla ystävien, kumppanin ja työpaikankin kanssa.
 • Kun olisi tarpeellista, että ilmaiset toiveitasi ja tarpeitasi, kerrotkin niistä epäsuorasti, ehkä hieman kierrellen ja kaarrellen.
 • Et välttämättä pysty ollenkaan puhumaan tarpeistasi tai hermostut tai keksit tekosyitä, vaikka suoraan puhuminen olisi toimivampi keino.

Ja tämä on hyvin ymmärrettävää, jos ei ole koskaan edes saanut ilmaista itseään tai tarpeitaan. Jos ei ole tottunut olemaan arvokas, on hyvin vaikeaa luonnollisesti tuoda itseään ja sisintään esillekään.

Parisuhteessa lukko näyttäytyy:
 • Kokemuksena, että toinen on aina tarpeineen ja tunteineen etusijalla
 • Uhrautumisena, koska totuttu tapa toimia on turvallinen ja mielekäs
 • Vaikka ei haluaisi toimia niin, on kokemus kuin pakon ohjaama
 • Alistumisen toimintaa ei välttämättä tiedosta – ei välttämättä ole koskaan edes ajatellut vaihtoehtoja toisin toimimisesta, koska pelko ohjaa liikaa
 • Riitatilanteita välttelee viimeiseen saakka, koska näin selviytyy lukon kanssa toimien
 • Kun antaa toisen päättää kaikesta, ei tarvitse riidellä, eikä kertoa tunteistaan
 • Oma läheisyyden tarve ei tule huomioiduksi
 • Sisälle kertyy mielipahaa, surua ja turhautuneisuutta
 • Pelokkuus lisääntyy

Ja tällaiset toistuvat keinot selviytyä lukon kanssa ovat yleensä syntyneet, kun

lapsena ei ole saanut ilmaista itseään ja tunteitaan. On voinut pelätä tarvitsevuuttaan ja kipeiden tunteiden esille tuomista.

Vanhempiaan on voinut pelätä tai kotona ei ole saanut ilmaista surua, eikä kiukkua. Kotona on voitu rangaista mielipiteiden ilmaisusta, on voinut kokea nöyryytystä tunteistaan tai on voinut jäädä yksin.

Ja näin kuin magneetin lailla vetää puoleensa lapsuuden ratkaisemattomia olosuhteitaan. Mutta…

Alistumisen tunnelukko on kuin painekattila, joka räjähtää jossain kohtaa

Kenenkään hyvinvointi ei kestä loputtomiin jatkuvaa omien tunteiden ja tarpeiden kieltämistä. Käsittelemätön kiukku ja viha voimistuvat ja nousevat aina jossain kohtaan pintaan.

Tunnelukon vaikutuksesta kipeistä tunteista kertominen jää ja on helpompaa tuoda pahoinvointia esille passiivisesti. Etäisyyden ottaminen on myös hyvin tyypillistä. Ja näin hyvinvointi kärsii.

Jossain vaiheessa oma tarvitsevuus nousee pintaan. Siihen voi kulua kauankin, vuosia.

Oman sisimmän ja tarvitsevuuden kohtaaminen on pelottavaa, mutta tarpeellista. Vihan tunne voi olla niin pelottava tunnekokemus, että päätyy:

 • provosoimaan toista, koska silloin on helpompaa puolustaa itseään
 • asiat jäävät käsittelemättä, koska vihan tunnetta ei osaa käsitellä
 • antaa toisen päättää suhteen, ettei sitä tarvitse itse tehdä
 • on helpompaa lopettaa suhde, kuin olla kohtaamassa omaa kipeää tunnekokemusta vihan tunteesta
 • pienestä asiasta menee kuppi kokonaan nurin

Ja toinen vastaa niin kuin toiselle huutaa

Kun omaa tarvitsevuuttaan ei uskalla tuoda esille tai se kanavoituu edellä mainituilla tavoilla, toinen voi olla hyvinkin yllättynyt.

Vihaan voi saada vihaa niskaan. Toinen saattaa olla niin hämillään, ettei koe tuntevansa enää muuttunutta käytöstä.

Omasta käytöksestä voi olla myös itse niin hämillään, ettei uskalla vieläkään kohdata sisintään. Hyökkäämistä seuraa syyllisyys ja häpeän tunne. Viha on kuin kielletty tunne, jota ei uskalla kohdata. Ikään kuin siihen ei olisi lupaa. Mutta siihen on. Koska…

Käsittelemätön vihan tunne suuntautuu vain sisään päin

Tunnelukon toiminta on niin laaja-alaista, että se vaikuttaa ja vahvistaa uskomusta, ettei vihaa saisi tuntea. Vaikka olisi helpompaa opetella rakentavaa vihan kanavointia, oppia kuuntelemaan sen suojaavaa viestiä, tunnelukon ohjaamana viha kääntyykin itseä kohti. Kärsimys tuplaantuu.

Sitä voi tuntea täysin tarpeetonta syyllisyyttä siitä, että kokee voimakasta ja luonnollista tunnetta. Kun omaa tunnetta ei hyväksy, ei hyväksy sen tuomaa toimintaakaan. Vaikka ratkaisu olisi omien tunteiden kuuntelussa ja tarpeissa, jolloin voisi kokea täyttymystä ihmissuhteissaan, tunnelukko pitää kiinni pintansa ja kierre jatkuu.

Tunteitaan pyrkii taas peittelemään ja tukahduttamaan. Herkästi alistuu uudelleen ja mukautuu. Ja jopa ylikorostuneesti huomioi toista, jotta tasapaino vain suhteessa säilyisi. Mutta..

Vihan tunne on tarpeellinen ja sisältää viestin

Vihan tunne ei ole ongelma itsessään, vaikka siitä puhuminen ja sen näyttäminen on edelleenkin yhteiskunnassamme tabu. Kun vihaa patoutuu, sitä ei pysty maltilla ja säännöstelemällä vapauttamaan.

Vihan tunne on hyvin tärkeää. Sillä on aina mukanaan viesti, kuten muillakin tunteillamme. Vihan tunne kertoo suojaamisen tarpeesta. Omista rajoista.

Ratkaisu löytyykin siitä, että annat tunteellesi arvon. Terveet tunnetaidot ovat hyvinvoinnin perusta.

 1. Voit pysähtyä tunteesi äärelle. Nimetä sen. Hyväksyä, että tunnet vihaa.
 2. Voit sanoa ääneen, että nyt olen vihainen. Silloin vihan tunne konkretisoituu. Se ei tunnu enää niin voimakkaalta.
 3. Kun annat tunteen olla ja virrata, se laantuu. Kun et pakene, etkä kiellä sitä, se muuttaa heti muotoaan vaimeammaksi.
 4. Pohdi sitten mistä se kertoo. Millä tavalla se kehossasi tuntuu?
 5. Ala purkamaan tunnetta, mistä tilanteesta se on alkanut? Onko joku ylittänyt rajasi?
 6. Kerro toiselle rauhallisena, miksi olet suuttunut. Näin sinun on helpompaa käsitellä tunnetta, eikä se patoudu, mutta ei myöskään ryöpsähtele hallitsemattomasti esiin myöhemmin. Energiasi ei kulu tunteen tukahduttamiseen. Alat saada lukkoasi auki.
 7. Älä mene sieltä, mistä aita on kaikkein matalin ja jätä kertomatta. Toinen ei pysty kunnioittamaan rajojasi, jos et tuo niitä ilmi.
 8. Jos toimit näin, tunnelukko pitää sinua edelleen otteessaan ja se vahvistuu. Se purkautuu taas samalla tavalla, kun painekattila on täysi.
 9. Voit kertoa toiselle, ettei sinulle ole helppoa puhua tunteistasi. Parhaassa tapauksessa toinen tukee sinua ja näin tunnelukko alkaa avautumaan.
 10. Lukko tulee avata niin monta kertaa, että huomaat sen avaamisen helpotuksen tunteen. Huomioi myös kehossasi tuntemasi tunne. Jämäkkyyttä voi pikkuhiljaa opetella.
 11. Kun sitoudut avaamiseen, alat jo huomata tunnelukon aiheuttamaa käytöskaavaa ja voit palata kohtaan 1. Muista kannustaa itseäsi. Alat myös huomata, kuinka kehoosi ei kerry patoutuneita tunteita.
 12. Huomioi, kuinka paljon toimivampaa on saada tuntea tunteita ja kertoa niistä. Kun pystyt puhumaan, saat myös tarpeillesi vastinetta. Toisenkin on helpompaa olla lähelläsi ja vastata tarpeisiisi.
 13. Harjoittele ja ole sinnikäs. Ei ole helppoa päästää irti sellaisesta, jota on kantanut mukanaan kauan. Harjoitusta varten ei kuitenkaan tarvitse osata ??

Tunnelukon avaamisesta ei olekaan aina helppoa selvitä yksin. On yksi elämän paradokseista tarrautua omiin vaikeuksiinsa.

Tunnelukkojen kanssa saa ja kannattaa heti pyytää tukea, jotta on mahdollista nauttia läheisemmistä ihmissuhteista. Kun opit hyväksymään tunteitasi, saat tarpeitasikin täytettyä. Alat voida paremmin. Tunnetaidot vahvistuvat valtavasti työn myötä.

Mikäli kärsit alistumisen tunnelukosta ja kaipaat kannustusta ja tukea sen avaamisen kanssa,

Olen täällä sinua varten,

Lämmöllä,

? Veera

Instagram veerajahn
Facebook Eheyden lähde
[email protected]

Lue myös: Estyneisyyden tunnelukko – kun tunteitaan on hallittava jatkuvasti

Lähteet mukaillen

Takanen, Kimmo. Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. 2011. WSOY.

Takanen, Kimmo. Murra tunnelukkosi. Työstä tunteet, toimi toisin. 2017. WSOY.

Takanen, Kimmo. Parisuhteen tunnelukot. Avaimia toimivaan rakkauteen. 2019. WSOY.

Young, Jeffrey E. Klosko, Janet, S. Suom. Tuulari, J. Avaa tunnelukkosi. Vapaudu elämään täydesti. 2014. Kansanvalistusseura.

Vastaa